烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章

littlecheung 發表於 14-9-16 17:29
...原來野生最大成75克(8頭)

咁重嘅白花膠 , 應該係嚟自 極之罕有 嘅 白花魚 啊 !!
不過 , 太罕有嘅嘢 都係諗唔過 ....... 怕會有 "加工" 成份

dandelionmk  博士呢排咁小入黎玩:f   發表於 14-9-16 19:20
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珍珠宮

大廚勳章

quincy00 發表於 14-9-18 11:31
其實我細個見既黃鱔膠係好順咁一條. 中間有2舊野好似肺咁型既肺之類..好鬼腥臭..

但而家出面見既黃鱔膠. ...

多謝提醒啊 ! 明白嘅 , 依家 係要有 d 保留吓 , 提防 "加工" .....
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=6574057&pid=170482041

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=6574057&pid=170491663

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

珍珠宮

大廚勳章

dandelionmk 發表於 14-9-18 15:52
jm jm吾好理會卵卵噏果個價,查實呢條咁嘅野,咁嘅價貴吾貴呢,始終呢隻野係世上絕無僅有,稀世奇真嘅極品

如 ...

如果 係嚟自印尼、馬來西亞.... 咁就可以再考慮一吓 ..... 總之唔係 made in cn 就值得再考慮買.
否則 , 請再三思 .....

正常嘅鱔膠 表面 係好流線形、好順暢 , 而唔係一舊舊嘅 .
而且 , 你買嗰條仲粗得嚟 , 有 d 唔似樣 ....
真正活生生嘅大鱔嘅長度 係可以長到點嘅樣 , 大家心中有數 ....
你嗰條嘅 長/闊比例 同以往正常嘅 黃門鱔膠 比較 , 唔多似樣啵 ....

之前 , 有 jm 提醒過大家 :
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=6574057&pid=170482041
...佢個朋友叫佢千期唔會好大鱔膠.
佢話而家D大鱔膠落左D唔知乜野,所以會重D同厚D喎....

所講嘅 重量、厚身 問題 , 正正就可以喺呢種 表面 一舊舊 嘅鱔膠出現 !!!

仲有 :
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=6574057&pid=170491663
....D色水已經同以前個D唔同.,

叫我千期唔好買..

正常嗰款係咁樣 :

snownik  好靚  發表於 14-9-18 22:15
quincy00  我都係驚係  發表於 14-9-18 17:00
Lachesis  你真係好鬼pro  發表於 14-9-18 16:57

ご馳走様

珍珠宮

大廚勳章

cn 嘅改革創新思維 , 竟然可以喺 海蝦 身體內注入 "明膠" 嚟 "整容/造形" 、加重斤両去呃秤 , 總之 價錢越貴 就越 值得 佢哋 加入 "明膠" 呃更多嘅錢 :

http://baike.baidu.com/view/7780888.htm

...多名水产品批发商告诉《法制日报》记者,现在市面上用于注胶的主要是“南美白虾”以及一些进口虾,一般价格都比较贵——越贵,注进的胶越值钱。
正因为以增重为第一目的,陈敏告诉记者,注胶并非仅局限于冷冻虾:“鲜虾才是注胶最疯狂的。一些节日时期,本地鲜虾上市以后,那真是太疯狂了,有的大商家一天能注好几万斤,这种时期就是普通商户也能卖个万八千斤。

資本主義 的 原動力 = 貪婪

dandelionmk  我好鬼死驚大陸野  發表於 14-9-18 18:02

ご馳走様

珍珠宮

大廚勳章

quincy00 發表於 14-9-18 17:02
所以我成日都話中國人真係好聰明. 只不過成個方向錯晒

made in cn 嘅 "稀有" 貨色 就最值得懷疑 , 唔好咁隨便就 take chance 啊

ご馳走様

珍珠宮

大廚勳章

dandelionmk 發表於 14-9-18 22:51
我相公話做一舊膠好過變一碌葛,所以佢决定去換左佢,請jm幫幫眼,換邊條好

要 "細" 唔要 "大"
要 "輕" 唔要 "重"
要 "順暢" 唔要 "起皺"

不妨 揀返 $700~800/斤 嗰 d

另外 , 亦不妨 留意吓 條膠嘅 中段 入面 , 有冇嗰對黑眼 , 呢個係黃門鱔膠嘅特徵 . (即係中間入面會有2舊野好似個肺咁嘅型狀 , 切開之後 要搣咗佢 唔好要 .)

dandelionmk  知道!博士jm,多謝你呀   發表於 14-9-19 17:17

ご馳走様

珍珠宮

大廚勳章

久不久就見有 JM 話 打(type) 好個 post , 但一個不留神就撳錯掣 , 以至成個 post 都冇哂 ...又要從新將成個 post d 內容 再輸入過 ....

其實 , babykingdom 係可以 click "恢復數據" 功能 嚟幫當事人 救返 之前 lost 咗嘅 post :

我試過幾次 , 都可以成功用 "恢復數據" 功能 嚟救翻 d post , 唔駛從新再打過 d 內容

希望 呢個 "恢復數據" 功能 都可以幫到大家啦 ~

Lachesis  唔該晒再次提醒呀Khman  發表於 14-10-16 21:41
Lachesis  下次我會記得用高級模式先去打野   發表於 14-10-16 21:39
mum-LCC  謝謝你呀!  發表於 14-10-16 20:27

ご馳走様

首頁

尾頁

跳至