爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:whyyou+發表於+13-1-17+00:54+點解唔

原帖由 羊腩 於 13-01-17 發表
行秀茂坪道再落將軍澳道---有運吉署路牌指示,
搭的士先好跟喎
唔係好明?咁行唔會塞車,路程又最短喎

別墅

whyyou 發表於 13-1-17 22:04
唔係好明?咁行唔會塞車,路程又最短喎

咁行係比較暢通, 路程會長0.6公里, 搭的士會比較受歡迎...

珍珠宮

引用:Quote:whyyou+發表於+13-1-17+22:04+唔係好

原帖由 羊腩 於 13-01-17 發表
咁行係比較暢通, 路程會長0.6公里, 搭的士會比較受歡迎...
如果只係差0.6公里,自己揸車梗係行秀茂坪道啦,少好多燈位同唔會塞車,就算我架車$2一公里都只係多咗$1.2,慳咗啲時間都抵返啦

別墅

whyyou 發表於 13-1-18 01:42
如果只係差0.6公里,自己揸車梗係行秀茂坪道啦,少好多燈位同唔會塞車,就算我架車$2一公里都只係多咗$1.2 ...
時間都是相同, 自由行冇問題喎...

男爵府

回覆 羊腩 的帖子

非常感謝你的詳細指點,謝謝

男爵府

回覆 羊腩 的帖子

請問網上行車地圖除了 google map 外還有其它比較詳細的嗎? thx

別墅

diym 發表於 13-1-18 12:08
回覆 羊腩 的帖子

請問網上行車地圖除了 google map 外還有其它比較詳細的嗎? thx
唔駛客氣喎! 我沒有用過其它map, 所以不大清楚, google map 只可用來參考, 街景比較有用, 但有些圖還是不夠update, 都係之前多做準備功夫比較實在...

複式洋房

其實樓主係想過返海傘, 最簡單既方法係停車場一出轉左, 沿清水灣道落到尾 (即香港方向), 一路KEEP 中線行, 去到見到聖約翰小學 (係左手邊既)個位開始收慢睇路牌..........

官塘路牌 (應該係最左線) = 入官塘道, 到時再睇路牌行東隧
旺角路牌 (應該係最中線) = 入太子道行紅隧

只要唔行最右線就一定過到海......

男爵府

回覆 jfcs123 的帖子

很多謝你的簡單又直接指引 thx

複式洋房

講返 GOOGLE MAP 個問題先, 我唔知大家用咩手機, 如果大家係用ANDROID 手樣既話, GOOGLE MAP 我覺得最好用, 因為 ANDROID 系統內有個叫導航既程式, 我本身用S3 手機+數碼通台, 通常我講完 (用語音功能) 之後5-10秒左右就出到路線, 如果行行下行錯左, 3秒左右就可以重新畫路線俾你跟........

最底死既係我有時唔識路, 只係想搵某一種食市咁佢都OKAY, 我試過係銅鑼灣渣渣下車想食許留山, 我燈位即開導航講 "銅鑼灣許留山" 咁佢都出到個路線俾我, 仲要係未轉燈就有WOR...... 因為 GOOGLE MAP 有好多唔同地標, 唔似其他導航系統用街道同大廈名咁, 所以用起上黎易好多, 不過佢都有佢既唔好地方。但我就覺得最好玩同底死係GOOGLE MAP

男爵府

回覆 羊腩 的帖子

上周六行了,由順利村公園出車誤打誤撞入康寧道出官塘道,比較塞,請問由順利村公園出車可以行經秀茂平道嗎? thx

別墅

diym 發表於 13-1-22 10:00
回覆 羊腩 的帖子

上周六行了,由順利村公園出車誤打誤撞入康寧道出官塘道,比較塞,請問由順利村公園出車 ...
1.直行:香港,牛池灣: 1. 順利村道>新清水灣道>清水灣道>>---清水灣道8號(公共運輸交匯)---靠右線上天橋後有小回旋, 在--小回旋掉頭> 落天橋> 行清水灣道上山向順利方向-----順清街>順利村道>

行中線直去,跟
路牌-香港(東)>茂坪道>右轉>將軍澳道>左轉靠右線>鯉魚門道>東隧

男爵府

回覆 羊腩 的帖子

thank you soooooooooooo much

別墅

回覆 diym 的帖子

Your are welcome...

大宅

回覆 羊腩 的帖子

清晰

首頁

尾頁

跳至