自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

孖生兄弟或姊妹, 同卵雙胞一模一樣果種. 佢地指紋係唔係都一樣架?
突然間腦裏面出現呢個問題, 唔知有冇jm可以解答一下?
幫幫忙, 了結我的忽然八卦.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

應該不一樣

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:孖生兄弟, 指紋都一樣嗎?

應該唔一樣,但係如果係同卵雙胞胎DNA好似會一樣!(有錯請指教)

長期都情緒低落

珍珠宮

春季勳章 玩具勳章 畀面勳章

唔一樣!但dna分唔到

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆:孖生兄弟, 指紋都一樣嗎

指紋獨一無二的

珍珠宮

引用:指紋獨一無二的

原帖由 大pat豬媽 於 13-01-19 發表
指紋獨一無二的
X 2

chloeyiyi  x3  發表於 13-1-19 16:18

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

如果一樣,阿哥犯罪,細佬坐監....

珍珠宮

吾一樣,指紋獨一無二

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆 nn010 的帖子

同卵雙生的人指紋不是一樣的。

指紋的形成

指紋紋線的發育是在胚胎受孕第十三週開始,真皮的樣式形成,緊鄰真皮層的表皮層根部會開始形成突出狀的組織,這些突出狀組織的細胞會快速的增殖,並且這些突出狀是指紋紋線表皮的起源,一般稱之為最初紋線(primary ridge),初級隆起能產生汗孔,由初級隆起和汗孔組織所增生的細胞,會向下延伸至真皮層,一旦成熟,初級隆起會增生皮膚細胞以維持紋線的表面。

至十六週左右完成全部的分化,直到二十四週指紋已全部形成。以後隨人體發育成熟,紋線不斷擴,大但其形態始終不變。指紋是由遺傳物質、基因或染色體等多基因控制複雜的遺傳標記,在親子間有一定的相似性,但即使是父子和母子,也沒有完全相同的指紋。

指紋是嬰兒在媽媽子宮內「游」時所形成的,

所以每個人的指紋也不同。

所以雖然他們DNA相同,

但由於他們在媽媽的子宮內「游」著時,

手的動作不會完全相同,

所以他們的指紋並不會相同。

首頁

尾頁

跳至