母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有餵人奶, 其中一邊乳房有粒野, 想問下大家

我餵bb到三四個禮拜到發現其中一邊乳房有粒野, 成粒提子咁大, 硬嘅. 唔痛唔腫. 最初以為係奶塊積住, 但係一路到而家都冇散, 已經有成個月, 睇左婦科醫生, 醫生又話餵人奶好難作準, 叫我停餵一段時間先可以驗. 有冇人有頭緖? 我而家叫左我個婦科寫紙比我去照乳房u/s, 然後再call一個乳房專科, 不過攪得來都有排, 因為個專科勁爆, 要成8月先睇到我, 除非我好危急咁話.

複式洋房

我都係(emoji),不過就細d,黃豆咁大粒,之前因為無及時泵奶出黎有硬塊,後尾硬塊散左,就發現有粒野,唔痛,我以為慢慢b吸得多會散,但一個月過去,都仲係度。我開始有d擔心,未睇醫生。請問樓主依家咩情況了?好左未?

大宅

elmostoney 發表於 06-7-10 10:53
我餵bb到三四個禮拜到發現其中一邊乳房有粒野, 成粒提子咁大, 硬嘅. 唔痛唔腫. 最初以為係奶塊積住 ...

岩岩生完1個月,我都有粒波子咁大粒,痛痛地,我應該點做好?

水晶宮

wendytam0531 發表於 21-7-14 18:14
岩岩生完1個月,我都有粒波子咁大粒,痛痛地,我應該點做好?

有冇餵人奶?可能係塞。試試餵前沖暖水涼搵花灑沖佢一陣,又或熱敷兩三分鐘,之後餵奶。可以的話轉轉食奶姿勢,如果可擺到BB下巴指向硬塊 就最好。

如果keep住係咁唔好轉,最好就約健康院姑娘睇睇。

大宅

EstrellaDamm 發表於 21-7-15 13:25
有冇餵人奶?可能係塞。試試餵前沖暖水涼搵花灑沖佢一陣,又或熱敷兩三分鐘,之後餵奶。可以的話轉轉食奶 ...

我去左健康院見左醫生,佢話莫到有粒野,話乳線塞,佢話因為我胸大,有d 奶墜左係底,出唔到黎,話收奶後會自然吸收,但我日日到感覺好痛,有無媽媽係咁,咁點算好?

水晶宮

wendytam0531 發表於 21-7-15 17:52
我去左健康院見左醫生,佢話莫到有粒野,話乳線塞,佢話因為我胸大,有d 奶墜左係底,出唔到黎,話收奶後 ...

有冇試用欖球式餵?改變餵母乳嘅姿勢可能會令某啲位冇咁塞。

大宅

EstrellaDamm 發表於 21-7-16 00:17
有冇試用欖球式餵?改變餵母乳嘅姿勢可能會令某啲位冇咁塞。

有試過多次用攬球式,每次BB 岩岩啜完會鬆,但間一陣粒野又走返出黎,好似與我同在咁,好困擾(emoji)

大宅

wendytam0531 發表於 21-7-16 08:07
有試過多次用攬球式,每次BB 岩岩啜完會鬆,但間一陣粒野又走返出黎,好似與我同在咁,好困擾(emoji)
...

有冇食卵磷脂?

大宅

回覆 elmostoney 的帖子

我也是這個情況,請問樓主最後如何解決?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

elmostoney 發表於 06-7-10 10:53
我餵bb到三四個禮拜到發現其中一邊乳房有粒野, 成粒提子咁大, 硬嘅. 唔痛唔腫. 最初以為係奶塊積住 ...

乳房專科又唔係得一個咪問多幾個囉

複式洋房

擔心要快嘅話,去私家照超聲波先

別墅

唔好擔心,等醫生睇下先,可能係乳腺囊腫或其他原因。停餵一段時間俾胸部休息,睇下有冇改善。如果真係好緊急,同醫生講清楚,盡快安排檢查。祝你早日康復。

別墅

發表於 5 天前 |只看該作者
你嘅情況要睇專科醫生檢查,唔好擔心,可能係乳腺囊腫或其他原因。睇完醫生先至知道,停餵一段時間係好建議。祝早日了解情況。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊