母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

BB已經2個月大, 一直都係窮媽, 次次都要補奶粉, 但我都堅持有幾多比幾多佢食; 有次食錯野, 攪到少奶量變成更加少...

由頭都尾都唔會好似其他人甘有谷奶情況, 就算滴, 都係得幾次; 現在唔好話滴, 自己按都係要按得大力D先有D奶出....甘我係咪要做最壞打算, 準備收奶 ?

大宅

畀面勳章

回覆:係咪無辦法, 要放棄

這是意志力的遊戲,我由富變窮,也需補粉,但我泵得幾多得幾多,一滴奶也有一滴抗體!你不堅持就一滴都無!

伯爵府

回覆 honeylouie 的帖子

我就係知每一滴奶都對BB好, 所以到現在都仲比佢啜....不過我想增加, 但點都好似....

男爵府

試下食三文魚

男爵府

盡量KEEP住泵啦, 食多D飯, 飲多D湯, 飲多D水........
有幾多俾幾多, 停左就真係無了.
我都係甘, 要食1-2餐奶粉,
我無埋身, 因為無一次食得飽, 變成餐餐要補奶粉,
所以決定全泵, 起碼一日有幾餐全人奶.
加油!

ionfish  me too...  發表於 13-1-23 17:17

伯爵府

回覆 yellow20 的帖子

thank you ! 我會加油!!

我一直都係埋身, 無泵過, 但每餐都係要補

伯爵府

聽人講飲黑豆漿有用, 唔知係邊到買呢?

大宅

係咪無辦法? 又係果幾個老問題.. 你每日飲幾多液體? 食幾多飯? 訓幾多個鐘? 埋身幾多次? 晚上12點至2點有無埋身餵?

你點解覺得每餐有需要補奶粉?

你阿B明知道你已經有支奶準備定比佢飲, 佢仍然肯正正經經埋身食?

子爵府

好媽媽勳章

有媽媽話飲gatorade呀

不過你埋幾多次身呀?

s'we  gatorade ? 試下先  發表於 13-1-23 17:28

伯爵府

引用:係咪無辦法?++又係果幾個老問題..++你每

原帖由 lmfg 於 13-01-22 發表
最多人犯既錯誤係猛長期BB喪啜,食極都唔夠一離口就喊,就以為自己唔夠奶走去補粉,越補就越少,錯失猛長期增奶既機會,BB一喊就補粉。正確做法係繼續俾佢啜,即使個胸淋晒都要俾BB啜先俾到訊號大腦去增產,偏偏走去補粉,越補越窮,越窮越見鬼,唉,我都冇嘢好講。

2011/10/31 6W2D 閃閃
2012/06/20 39W4D 出世
全人奶媽努力中!

複式洋房

回覆:s\'we 的帖子

只要有恆心,我都係由歺歺都要補粉都現在只需補一歺。
日日飲魚湯

s'we  自己一腳踢, 都唔係日日有湯飲, anyway thx  發表於 13-1-23 17:30

複式洋房

引用:Quote:原帖由+lmfg+於+13-01-22+發表本帖最

原帖由 kyobi 於 13-01-23 發表
最多人犯既錯誤係猛長期BB喪啜,食極都唔夠一離口就喊,就以為自己唔夠奶走去補粉,越補就越少,錯失猛長期 ...
我都知愈補粉愈易變窮媽,但係有時真係無辦法至出此下策。我自己就係教極囝囝都啜得唔好,整痛我,兼且佢片唔夠濕,轉全泵又唔夠佢食,唯有補粉。

s'we  無錯, 有時真係無法先...唉...  發表於 13-1-23 17:31

禁止訪問

大宅

引用:Quote:原帖由+lmfg+於+13-01-22+發表本帖最

最多人犯既錯誤係猛長期BB喪啜,食極都唔夠一離口就喊,就以為自己唔夠奶走去補粉,越補就越少,錯失猛長期 ...
我女猛長期時我唔知有呢樣嘢,好彩果時死比佢啜,冇補到粉。點解我會咁做,因為用手擠時見到乳頭有奶出,心信「唔係冇奶喎」,即使2邊都已經林晒。
總之餵人奶要用啲能量,水份,熱量,休息。都係呢幾樣基本。樓主,我都排都痾,痾完就到傷風咳,依家都仲食藥中,但我堅持返工仍泵,收工放假依然埋身!加油,十卜!!你有冇試過goats rue + more milk plus呢個set?上www.mamabbshop.com 睇下啦。

s'we  thx...你都加油!!  發表於 13-1-23 17:33

子爵府

留番啖氣暖肚仲好啦,有啲人你講完一大輪之後佢都是答你"我唔夠奶要補粉",嘥氣

伯爵府

引用:Quote:原帖由+kyobi+於+13-01-23+發表最多

原帖由 ljessie18 於 13-01-23 發表
我都知愈補粉愈易變窮媽,但係有時真係無辦法至出此下策。我自己就係教極囝囝都啜得唔好,整痛我,兼且佢片 ...
我都痛咗兩個月個仔先啜得好,而家右邊都係痛架,忍住痛俾佢食架咋

全人奶媽努力中!

複式洋房

我一直都飲多奶茶包同食fungreek seed 丸保持奶量,因上网買平現在買了more milk plus 多奶丸等改貨後試試。

_________________ 我們愛, 因為上帝先愛我們 :-D

大宅

BK Milk勳章

kyobi 發表於 13-1-23 01:18

講得好啱,一開始已經補奶粉,只會做成惡性循環。 其實呢啲問題响呢度真係答過無數次,只係希望各位媽媽唔好懷疑自己,亦要明白,頭兩個月bb一定係食得密,會喊會搵食亦好正常架﹗加油呀﹗唔好輕易放棄﹗

別墅

請問猛長期係幾時呀?

伯爵府

引用:請問猛長期係幾時呀?

原帖由 Rabbit849 於 13-01-23 發表
請問猛長期係幾時呀?
個個唔同,總之長到你既奶量跟得到佢就會變返正常食量

全人奶媽努力中!

首頁

尾頁