烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

大廚勳章

吉蒂小豬 發表於 13-2-6 12:49
其實係sea food 痕
過黎比我鞭下,幫你止痕

珍珠宮

引用:Quote:吉蒂小豬+發表於+13-2-6+12:48+想飲

原帖由 tensi819 於 13-02-06 發表
維他有隻無糖1L裝o架
我鍾意熱飲

翡翠宮

大廚勳章

吉蒂小豬 發表於 13-2-6 12:48
想飲,但街果啲太甜
有無糖賣架
女人唔好飲太多黃豆漿,好易影響到荷爾蒙

fitfish  very agree  發表於 13-2-6 13:32

珍珠宮

畀面勳章

吉蒂小豬 發表於 13-2-6 12:52
我鍾意熱飲
煲返熱囉~

翡翠宮

大廚勳章

吉蒂小豬 發表於 13-2-6 12:52
我鍾意熱飲
煮熱佢自己加糖

珍珠宮

引用:Quote:吉蒂小豬+發表於+13-2-6+12:52+我鍾

原帖由 tp168 於 13-02-06 發表
煮熱佢自己加糖
我好懶

翡翠宮

大廚勳章

吉蒂小豬 發表於 13-2-6 12:55
我好懶
咁就更加唔好買豆漿機,因為要洗

珍珠宮

畀面勳章

tp168 發表於 13-2-6 12:57

珍珠宮

引用:Quote:吉蒂小豬+發表於+13-2-6+12:55+我好

原帖由 tp168 於 13-02-06 發表

珊瑚宮

吉蒂小豬 發表於 13-2-6 12:49
其實係sea food 痕

我個....海鮮....無痕好耐囉!
玩具萬歲!

侯爵府

我係TAOBO 見到一個好似幾好, 唔知大家有咩評語?

http://detail.tmall.com/item.htm ... f&bid=0_16_14_1

珊瑚宮

好老實咁講

豆漿有渣真係唔好飲.細路仔未必中意.

所有豆漿機,養生機,係唔會100度滚的

最多80度滚,俗稱.....陰滾

長飲真係無乜益

玩具萬歲!

珊瑚宮

逢係大豆,係有種物質叫.....皂素....有毒性的

豆漿.....一定係明火慢滾佢5-10分鐘,等D皂素消除.

滚唔透仲會有臭青味!
玩具萬歲!

珍珠宮

大廚勳章

tensi819 發表於 13-2-6 12:36
因為攪拌機只可以攪拌, 無得煮埋, 係兩樣唔同產品o黎o既.
最重要係方便, 又可以煮濃湯/粥...
唔知 ...
凡事兩面睇 , 豆漿機 煮豆漿嘅效果 應該係唔錯 , 但其它方面 例如煮濃湯/粥 ... 我就好懷疑佢係未咁好 ?
我睇過以前 d post , 有 jm 覺得佢打得唔夠幼細 , 於是再用佢來攪拌/煮滾多一次 , 結果就必然係滾瀉哂 !

新出嘅九陽係可以打得幼細 d , 但幼細到咩程度呢 ? 是否足以滿足大家嘅要求呢 ?

我睇過 philips 在 TVB 嘅示範短片 , 打 "紫米杏仁露" , 煲好之後 示範員 (Leslie) 就馬上倒入個玻璃杯 .... 鏡頭 close up 去拍攝, 玻璃杯內的 紫米露 , 明顯 見到 還有好幾粒 深紫色 嘅粒粒 未能打粹 !!!!

我相信 九陽 會比 philips 打得幼細 d , 因為 九陽嘅高端系列 係用網 或 半罩頂 來扣住 d 豆來打 , 所以可以打得密 d . 不過 , 究竟會好幾多呢 ???

我用 vitamix, 我發覺 其實唔係每樣食物都可以打到自己想要的效果 , 我諗九陽亦唔會勁得過 vitamix 呱 ...

煮濃湯 , 我用 braun 嘅舊款 hand blender , 肯定比 豆漿機 方便好用 , 靈活性大 .
不過 , 打完之後 再煲亦會好易滾瀉 , 情況同豆漿機一樣 , 煮多一次就會滾瀉 ....
如果 , 真的有需要 再滾多次 , 我會成煲湯 放入壓力煲 隔水蒸 , 壓佢幾分鐘當係消毒一次 , 包保唔會滾瀉 .

煲粥用西施煲 , 煲到潮州粥咁樣 , 我又係用 hand blender, 成枝 blender 插入鍋粥內 , 滾熱辣嘅 , 狠狠的打一分鐘 , 效果一定唔會差過九陽㗎~

fitfish  khman,我好鍾意你!  發表於 13-2-6 13:56
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珊瑚宮

就係佢啦! Vitamix.......我的dream toy

最衰佢齋機都要五千幾蚊!加多個干磨杯就七千幾蚊

我想講........平平地.....小太陽(係類似vitamix的攪拌機)

香港行貨.....職業版.....$14xx-$16xx

淘宝正貨係人仔$6xx-$7xx

玩具萬歲!

珍珠宮

大廚勳章

回覆 fitfish 的帖子

我覺得最好玩係打 "湯渣" ....大大舊豬展 , 用 vitamix 打到溶哂 , 好易消化 :loveliness:

打 "響螺頭" 嗰類海鮮 就啱哂屋企嘅老人家 .
將 d 螺頭打成濃湯 , 就算老人家冇牙力 o趙 d 螺肉 , 佢哋都可以享用到成隻響螺 ~

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

珊瑚宮

vitamix聽講磨芝麻糊唔使隔渣.

khman  我未用過 vitamix 打芝麻啊
我細過時 , 好怕食 黑芝麻糊 㗎   發表於 13-2-6 14:50
玩具萬歲!

侯爵府

其實養生機除左整豆漿, 仲可以整到咩野?

翡翠宮

大廚勳章

peppep2012 發表於 13-2-6 19:09
其實養生機除左整豆漿, 仲可以整到咩野?
打乜都得
,

http://www.simonchau.hk/Chinese_B5/

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

tensi819 發表於 13-2-6 12:36
因為攪拌機只可以攪拌, 無得煮埋, 係兩樣唔同產品o黎o既.
最重要係方便, 又可以煮濃湯/粥...
唔知 ...

可以煮紅/綠豆沙....功能唔少....

Stay Hungry , stay foolish !!

首頁

尾頁

跳至