跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

西灣河--逸濤灣,嘉亨灣&鯉景灣媽媽會

我係一個全職媽媽, 囝囝大約3個半月大. 我住逸濤灣嫁.
湊bb雖然辛苦, 但好多時都幾悶. 想同住附近嘅媽媽交換
吓湊bb心得, 烹飪心得, 減肥心得, 附近購物情報等等.
有興趣一齊傾吓

男爵府

Re: 西灣河--逸濤灣,嘉亨灣&鯉景灣媽媽會

你地有無小朋友? 多大?

伯爵府

yikmeim

你住逸濤灣重係全職媽媽, 你老公都好掂 我住鯉景灣, 個女2歲7個月, 今年返學囉

我要返工, 重係半個weekend mom, 因為有幾日個女會去左99 到, 第時返日我就會日日見, 不過就會做c 我 .

男爵府

dorchiu,
我想請教一下, 最近發覺bb頭皮上面有好多一塊塊凸起少少
嘅野, 成個頭都有好似地圖咁. 你個囡囡以前有無咁嘅情況?
唔知呢d係咪人地講嘅"頭泥"呢?
Thanks

伯爵府

yikmeim

照你咁應該似係"頭泥" 不過話唔好刻意洗走佢, 會越洗越多, 大大吓自然會小.

我囡囡bb 果陣好少頭泥, 因為我生之前食芝麻糊, 腐竹糖水, 白蓮蘇等

洋房

Hi yikmeim & dorchiu,
我個囝bb時都有好多頭泥,後來有個護士朋友教我於洗頭前大約半小時幫他塗上橄欖油(唔係煮嘢那些呀),然後沖洗,頭泥慢慢就脫落了,不過有時我忍唔住會用手幫佢整,哈哈!
clara

洋房

Hi yikmeim

你個b頭上是頭泥, 你可以買一支Mestela(around $70)的bb洗頭水幫他洗, 好有用的, 我個囡用了兩星期就洗清晒.
Or 你可以用橄欖油的方法. 不過最好不要抓它.

其實bb有頭泥, 她是覺得好癢. 有時我會幫初頭. 她會好enjoyed

男爵府

clara,
我有時都忍唔住用手整佢, 仲比我老公話我怕我整親個囝.
仲有你係咪住嘉亭灣嫁? 你地個會所聽講好靚嫁.

男爵府

小芷欣,
thanks you. 你個囡囡而家幾大?

男爵府

dorchiu 寫道:
yikmeim

照你咁應該似係"頭泥" 不過話唔好刻意洗走佢, 會越洗越多, 大大吓自然會小.

我囡囡bb 果陣好少頭泥, 因為我生之前食芝麻糊, 腐竹糖水, 白蓮蘇等

我生之前都有食.
你就好99幫你睇個囡, 有次我腸胃炎叫99嚟幫我睇吓個囝,
佢都搵籍口推我. 老公又要返工, 嗰日真係辛苦囉 :-(

洋房

hi yikmeim

我個囡5months and 1 week大.

我不是住係逸濤灣,嘉亨灣&鯉景灣. 是住係西灣河工聯會附近. 搬來西灣河住了年半了.

男爵府

小芷欣,
你有無返工?

洋房

我有返工, 我的囡囡是99 & 62 take care during the daytime. 我地住得好近.

你是人奶媽咪 or 你囝囝飲奶粉?

洋房

hi yikmeim,
係呀! 我住嘉亨灣,我的兒子21個月,個會所真的幾靚,不過d嘢唔啱玩,收費又好鬼貴.你個邊會所又點呀?
你個囝還細,係唔係湊得好辛苦呀?記得我個囝頭幾個月,真的辛苦到我死呀!剛剛生完bb要多d同人傾下偈,因為會有好多問題想問. ?-(
clara

洋房

小芷欣:
請問什麼是99和62呀?我唔明呀? ?-(
clara

洋房

hi clara:

it mean 奶奶(99)和老爺(62). 係這裡好多時會用這個short form.

伯爵府

我地有比$$ 佢, 雖然唔算係好多, 但都好過出去打工

其實我都係住左swh 年半咋, 個囡1 歲先搬黎.

yikmeim 寫道:
你就好99幫你睇個囡, 有次我腸胃炎叫99嚟幫我睇吓個囝,
佢都搵籍口推我. 老公又要返工, 嗰日真係辛苦囉 :-(

禁止訪問

伯爵府

我都覺得港島東體育館都唔錯

veronica

你囡囡會返邊間kinder, 我個囡會返st. margaret mary

洋房

港島東體育館在哪裡?是不是網球場隔離座building呀?有游泳池是不是indoor呀?

首頁
12345...7

尾頁

跳至