烹飪搵食

跳至

首頁
23456...98

尾頁

男爵府

引用:我又再嘗試用40度發酵麵糰,今次做了腸仔飽

原帖由 bullbull1 於 13-02-08 發表
我又再嘗試用40度發酵麵糰,今次做了腸仔飽~~
可以分享腸仔包的食譜嗎? 我從未整過麵包架! 好想試下! 先謝謝你!

珍珠宮

引用:我又再嘗試用40度發酵麵糰,今次做了腸仔飽

我又再嘗試用40度發酵麵糰,今次做了腸仔飽~~
腸仔飽走腸,晤該.我的最愛是甜包底

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

TY2004 發表於 13-2-8 13:26
LC好正,要用幾多奖賞錢先换到呀?

呢個款換完喇!其他款就有

http://www.hsbc.com.hk/1/2/chinese/hk/cards/rewards/e-shop

入咗去之後按"家居生活"就見到

大宅

引用:+本帖最後由+bullbull1+於+13-2-8+11:52+編

上次用HSBC獎賞錢換嘅LC燉湯碗終於到手~~(原來真係可以 ...
我都換左呀,而家等緊信,原來有得揀色呀,好開心呀!可以連續蒸3個鐘吾使加水蚜?我未試過蒸咁耐呀,睇說明書話入滿水大概可以蒸2個鐘。

大宅

引用:+本帖最後由+bullbull1+於+13-2-8+11:52+編

上次用HSBC獎賞錢換嘅LC燉湯碗終於到手~~(原來真係可以 ...
請問係咪凈係用瘦肉加芑子燉呀?燉得好靚啊!

侯爵府

環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+bullbull1+於+13-02-08+發表

原帖由 hipmama 於 13-02-08 發表
我都換左呀,而家等緊信,原來有得揀色呀,好開心呀!可以連續蒸3個鐘吾使加水蚜?我未試過蒸咁耐呀,睇說 ...
可以Steam 到3個半鐘(中途吾開門)

男爵府

羊太太 發表於 13-2-8 13:43
可以分享腸仔包的食譜嗎? 我從未整過麵包架! 好想試下! 先謝謝你!

...
你試下哩個,比較容易做,只係發酵時間改咗用Miele 40度45分鐘。做好造型再發20﹣25分鐘。
簡易食譜之腸仔飽pls click

我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

TY2004 發表於 13-2-8 13:26
LC好正,要用幾多奖賞錢先换到呀?
$247獎賞錢。
我是以前的會員bullbull(哈哈...即係開朝原老),不過事隔太耐已經唔記得個密碼喇,唯有再新account啦~~

男爵府

healthymimi 發表於 13-2-8 14:16
腸仔飽走腸,晤該.我的最愛是甜包底
呵呵.....冇問題......

男爵府

hipmama 發表於 13-2-8 14:52
我都換左呀,而家等緊信,原來有得揀色呀,好開心呀!可以連續蒸3個鐘吾使加水蚜?我未試過蒸咁耐呀,睇說 ...
我其實仲換多咗一套,仲諗緊要乜色。見咁多顏色,心情都靚啲~~係呀,真係3個鐘冇加過水,你都試下~~
我買咗30蚊瘦肉 + 芑子+一碗水, 用100度燉3小時。

男爵府

引用:Quote:羊太太+發表於+13-2-8+13:43+可以分

你試下哩個,比較容易做,只係發酵時間改咗用Miele 40度45分鐘。做好造型再發20﹣25分鐘。
簡易食譜之腸仔 ...
謝! 等我試下先!

侯爵府

回覆:Miele電蒸爐學習交流區~~

蒸蘿蔔糕

dragon74  流晒口水呀~~     發表於 13-2-13 02:14
bullbull1  正呀!!  發表於 13-2-8 23:14

侯爵府

引用:Quote:原帖由+littlecheung+於+13-02-07+發

原帖由 rainyrainyrainy 於 13-02-07 發表
即係平日見到lock&lock個啲?
個牌子Glasslock

珍珠宮

上次燉蛋90min 4min 係凍蛋室溫奶,今晚試雪櫃奶,未成功

大宅

引用:發鮑魚+ +

原帖由 littlecheung 於 13-02-06 發表
發鮑魚
嘩!好厲害,我用左miele幾年都未試過用嚟發花膠鮑魚呀!d亁鮑要發幾耐呀

男爵府

我噚晚都蒸咗蘿白糕和年糕。

因為想慳功夫,所以用咗Bosch M5刨絲,幾分鐘刨好晒。

因為只係媽咪同埋自己屋企人食,所以買了圓型盆。用電蒸爐蒸,真係覺得好爽呀!!又唔熱又唔駛睇火~~

我仲用咗airfryer焗熱番啲蘿白糕食。

大宅

我都用緊呀!之前坐月日日燉湯,好方便,仲用來蒸奶樽,超正!
食物方面我都係試大路嘢,但蒸綠葉菜略嫌太黃,有冇姐妹建議溫度同時間呀?

大宅

引用:95度10-12分鐘,+1份旦2份奶+糖+ +

原帖由 littlecheung 於 13-02-06 發表
95度10-12分鐘, 1份旦2份奶+糖
我想問使唔使用錫紙蓋面先有咁光滑呀?

大宅

引用:Quote:hipmama+發表於+13-2-8+14:52+我都換

我其實仲換多咗一套,仲諗緊要乜色。見咁多顏色,心情都靚啲~~係呀,真係3個鐘冇加過水,你都試下~~
我 ...
Thanks!咁簡單一定會試。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+littlecheung+於+13-02-06+發

原帖由 shelldys 於 13-02-09 發表
我想問使唔使用錫紙蓋面先有咁光滑呀?
吾使, 但我有隔渣一次

首頁
23456...98

尾頁

跳至