烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

玩具勳章 冬日勳章 畀面勳章

第一次整,我想問下:
1 柑桔個綠色頂洗唔洗了左去(係米連頂一齊整咸柑桔)?
2 我手上有2種桔 - 1種係街買粒粒都脹卜卜,另1種係同事比我的,d桔皮好軟好皺,滑落手係好似好薄皮細橙咁,好似好好水,想問下係米2種都一樣可以整咸柑桔?
唔該晒!

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Luv-em 發表於 13-2-19 20:14
第一次整,我想問下:
2 我手上有2種桔 - 1種係街 ...
唔好挑個蒂出來會爛架, 用較剪剪到最貼就可以了。

醃咸甘桔,可以用四季桔,或者甘桔。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Luv-em 發表於 13-2-19 20:14
第一次整,我想問下:
2 我手上有2種桔 - 1種係街 ...
不如你影啲桔出來望下啦............
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

引用:Quote:Luv-em+發表於+13-2-19+20:14+第一次

原帖由 andyman 於 13-02-19 發表
唔好挑個蒂出來會爛架, 用較剪剪到最貼就可以了。

醃咸甘桔,可以用四季桔,或者甘桔。
Thanks

子爵府

引用:Quote:Luv-em+發表於+13-2-19+20:14+第一次

不如你影啲桔出來望下啦............
E隻係買的,同事比的我唔知用唔用得,留左係公司,聽日影比你睇。

翡翠宮

Luv-em 發表於 13-2-19 20:34
E隻係買的,同事比的我唔知用唔用得,留左係公司,聽日影比你睇。
呢隻係甘桔。

做法:
桔洗淨,琼乾,
玻璃樽洗淨,琼乾,
鹽用白鑊炒至乾透,攤凍,
一層鹽,一層桔,放入樽,最底及最面都要係鹽,放五年應該勉強可以用啦,
其間盡量不要郁動,放在陰涼處貯存。

子爵府

引用:Quote:Luv-em+發表於+13-2-19+20:34+E隻係

呢隻係甘桔。

做法:
哦,原來要炒過d鹽先用架,唔怪得我好耐以前整2次,2次都發霉。唔該你。

翡翠宮

Luv-em 發表於 13-2-19 20:59
哦,原來要炒過d鹽先用架,唔怪得我好耐以前整2次,2次都發霉。唔該你。

...
又唔係一定要炒過的, 呢個係我習慣啫, 我見有人係唔炒的。
我反而覺得天氣先係大問題,有兩年都係因為太潮濕,啲桔發霉

子爵府

引用:Quote:Luv-em+發表於+13-2-19+20:59+哦,原

又唔係一定要炒過的, 呢個係我習慣啫, 我見有人係唔炒的。
我反而覺得天氣先係大問題,有兩年都係因為太潮濕 ...
咁依幾日咁濕,會唔會又發霉……
我屋企本來有d亞婆整落的咸柑桔,不過唔知係米食左幾粒後,結果發霉,勁唔捨得,不過比亞媽掉左,樽柑桔成10年有多……
我想問d鹽係米要滿晒,冇空氣係水樽入面?

翡翠宮

Luv-em 發表於 13-2-19 21:50
咁依幾日咁濕,會唔會又發霉……
我屋企本來有d亞婆整落的咸柑桔,不過唔知係米食左幾粒後,結果 ...
又唔使滿曬個樽, 總之底面都舖一層鹽就可以了。

其實你一發覺樽陣年桔有霉,應該即刻比凍滾水洗乾淨,再蒸佢20分鐘,曬乾都仲可以食用架,
只要唔係綠色霉就冇問題啦。

每次取桔用,都要用乾的筷子夾,咁就冇事啦..........:mrgreen:

子爵府

引用:Quote:Luv-em+發表於+13-2-19+21:50+咁依幾

又唔使滿曬個樽, 總之底面都舖一層鹽就可以了。

其實你一發覺樽陣年桔有霉,應該即刻比凍滾水洗乾淨,再蒸佢 ...
我唔捨得因為已經十幾年,亞婆又唔係度,不過亞媽2話不說,我地返左工說掉左。

大宅

新年成盆桔買返來的吉做唔做得?怕唔怕有農藥?

子爵府

引用:新年成盆桔買返來的吉做唔做得?怕唔怕有農

原帖由 hkcotamy 於 13-02-20 發表
新年成盆桔買返來的吉做唔做得?怕唔怕有農藥?
我估ok.唔係d柑桔點黎。用之前洗乾淨。

首頁

尾頁

跳至