家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

因為o係中銀既人仔定期就到期, 請問有沒人試過o係人仔戶口提取cash出來, 再過幾日存返入去, 而又可以當做新資金咁做返個優惠定期呢?? 因為就算再o係中銀做返新資金定期, 6個月都係得2.3%~~

我見大新銀行有個新資金人仔定期優惠, 呢個係for VIP既, 如果係普通戶, 都係少0.1%....優惠做到2月底...

1個月

3個月

6個月

12個月

20,000元 - 99,999元

1.20%

2.10%

2.30%

2.40%

100,000元 - 499,999元

1.80%

2.40%

2.60%

2.70%

500,000元 - 10,000,000元

2.00%

2.60%

2.80%

2.90%

或者有無JM有其他銀行既人仔新資金定期優惠推介一下???
長得漂亮, 是父母給你的優勢 ;
活得漂亮, 那才是你的真本事。

子爵府

我轉上國內做定期, 沒有分新 OR 舊資金, 煩小樣...

別墅

回覆 ckl38 的帖子

咦, 邊間銀行?? 手續點架?? 個年利率好d???

別墅

回覆:人仔新資金定期問題~

我今日係永隆做左40000!3個月2.2%

水晶宮

回覆 Chichicken 的帖子

有D銀行會同你對上七個工作天比較(HSBC), 有D要計三個月比較(DBS)所以新資金未必攞走入番就得㗎。而且好多銀行入多過某數量要俾手績費㗎。

大宅

打先打去元朗分行問最少十萬人仔,三個月2.3%

大宅

又打左大新問,十萬人仔三個月得1.8%

大宅

今日問了大新銀行。十萬人仔3個月2.3%,6個月2.5%,12個月2.6%.!hsbc唔駛考慮得0.6%唔記得幾多個月。中銀一年好似2.2%(實際唔太記得)

大宅

想問我冇人仔户口,銀行話只可每曰由saving換兩萬人仔轉賬入人仔户口,共需五天先可做十萬人仔定期,係咪真?另有2.3%亦係幾錢?

男爵府

回覆 alicemychoi 的帖子

是, 所有銀行都只限每日兌換人民幣2萬.

子爵府

Chichicken 發表於 13-2-21 16:27
回覆 ckl38 的帖子

咦, 邊間銀行?? 手續點架?? 個年利率好d???
國內大部份銀行, 存款利率都係一樣.
3個月 2.85
6個月 3.05
1年 3.25
2年 3.75
3年 4.25
5年 4.75
上去國內開個戶口, 最好同時開埋網上理財, 之後就可在香港處理國內賬戶調配了.
最近香港的是在深圳地鐵站內的交通銀行或中國銀行.

子爵府

渣打my dream acc活期三厘息喎,但最多放三個月,不設最底資金。

複式洋房

恒生兩萬人仔,6個月定期2.38%
3個月2.28%
今日同尋日都做左

別墅

freshgreentea 發表於 13-2-22 20:19
渣打my dream acc活期三厘息喎,但最多放三個月,不設最底資金。

3個月之後就要提返出黎, 或轉返去儲蓄戶口??

別墅

pikacorn 發表於 13-2-23 00:30
恒生兩萬人仔,6個月定期2.38%
3個月2.28%
今日同尋日都做左

如果人仔做多少少, 知唔知個年利率會唔會多D呢??

別墅

ckl38 發表於 13-2-22 15:30
國內大部份銀行, 存款利率都係一樣.
3個月 2.85
6個月 3.05

個RATE好似幾好, 但我真係好怕上大陸攪銀行野

禁止訪問

引用:恒生兩萬人仔,6個月定期2.38% 3個月2.28%

水晶宮

回覆 LK_MAMA 的帖子

唔明。梗係要有人仔先做得定期啦。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+pikacorn+於+13-02-23+發表恒

原帖由 LK_MAMA 於 13-02-23 發表
恆生要有人民幣證明先可以做定期,好煩。
我就咁喺港幣戶口轉人民幣戶口(網上理財),跟手做埋定期。。都無要咩人民幣證明喎。。好方便呀!!!

複式洋房

引用:Quote:pikacorn+發表於+13-2-23+00:30+恒生

原帖由 Chichicken 於 13-02-23 發表
如果人仔做多少少, 知唔知個年利率會唔會多D呢??
我都唔知呀,不過見佢個promotion都係大大隻寫住2.38%, 應該最多係2.38%掛。。

首頁

尾頁

跳至