興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

有片,請指教!

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

植物的根不怕被魚咬壞嗎?
魚菜共生我不太懂, 只知魚太多了, 好逼啊. 而且沒看到過瀘器.
在網上看過別人的魚菜共生是把魚缸水過瀘了, 再引到另一個盆種植, 然後水再流回魚缸的. 這樣魚就不會咬到植物的根了.

大宅

nn010 發表於 13-2-22 15:05
植物的根不怕被魚咬壞嗎?
魚菜共生我不太懂, 只知魚太多了, 好逼啊. 而且沒看到過瀘器.
在網上看過別人的魚 ...
缸入面呢幾種魚是不會咬根的。
魚是多一點但不算逼,可養多年幾才搬去大d地方。
我唔用濾水黎養魚已幾年了,依家試下加入水栽。
剛開始了一個星期,試種下花草先,吸收下經驗。

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 2011至尊種植勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

期待你的成果.
我對魚菜共生挺有興趣的, 但看別人都要用水管左整右整, 看似容易但自己實在沒能力.
希望你成功與否都上來post下, 等我學多D.

大宅

nn010 發表於 13-2-22 15:57
期待你的成果.
我對魚菜共生挺有興趣的, 但看別人都要用水管左整右整, 看似容易但自己實在沒能力.
希望你成 ...

多謝你先,我對種野冇乜經驗,請多多指教。
我會常更新呢個帖,等大家知道我的進度。

大宅

回覆 petercck 的帖子

我都試過張d弱d ge植物放係魚缸濾水綿度養壯左先移植出黎!

但轉左潛水泵後就唔得啦!

大宅

回覆 ~~~Tinny~~~ 的帖子

你個方法都幾實用,
原來濾水器可以咁用既。

大宅

請問有冇人種過珊瑚蘭(番紅花)?
我買左種子番黎,有冇人有經驗指教一下?

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

有朋友試過魚池種埋睡蓮,點知d睡蓮根同葉都畀錦鯉同龜咬爛晒
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

wong2323 發表於 13-2-23 20:15
有朋友試過魚池種埋睡蓮,點知d睡蓮根同葉都畀錦鯉同龜咬爛晒
係呀,我知道養金魚都會咬根架喎。錦鯉、龜、金魚都會危害水生植物。mouth:

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

petercck 發表於 13-2-23 20:24
係呀,我知道養金魚都會咬根架喎。錦鯉、龜、金魚都會危害水生植物。
...
朋友d睡蓮唔駛1個月就被錦鯉、龜咬C晒
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

wong2323 發表於 13-2-23 20:33
朋友d睡蓮唔駛1個月就被錦鯉、龜咬C晒

大宅

我自己開頭都估唔到咁ok 喎!

大宅

我自己開頭都估唔到咁ok 喎!
自古成功在嘗試丫嘛,好多發明都係靈機一觸咁試試下就得羅。

大宅

咁又係...,....

大宅

一盆大左分開三盆。
新種的就出了第一片葉了。

首頁

尾頁

跳至