母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

平時好小病,呢幾日感冒,越來越嚴重,唯有去睇中醫。 睇既時候專登同醫師講明我餵緊人奶。
醫師問︰阿b食得多唔多,我︰只係早晚;
佢又問︰幾大喇,我話︰17個月多啲;
佢停一停,跟住話︰可以停啦,你氣血唔夠,啲奶都無咩營養俾到bb啦,我唔係唔支持人奶,不過可以轉奶粉啦。
我聽左,哦左佢就算。 心諗無營養極都好過奶粉啦,自問體質ok,好少病痛,而家痛左,梗係氣血唔夠啦… 佢見我無出聲,補多句︰調理好自己身體先啦,我又係哦左就算。
果一刻,我無唔高興,無覺得唔舒服,因為我依然會做認為好既野,餵到阿仔自然離乳為止。

大宅

回覆:終於病左,要睇醫生,叫我停餵

GOOD,不過都要好好照顧身體

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

媽媽你做得好

身為bb媽媽,應該要有能力判斷咩野真正對bb好,咩說話應該扮聽唔到!
七個月成功從全奶粉轉為全人奶,nothing is impossible!
get rid of formula, normalize breastfeeding

男爵府

引用:平時好小病,呢幾日感冒,越來越嚴重,唯有

原帖由 Pinkpling 於 13-02-22 發表
平時好小病,呢幾日感冒,越來越嚴重,唯有去睇中醫。 睇既時候專登同醫師講明我餵緊人奶。
醫師問︰阿b食 ...
睇過第二個mouth:

男爵府

十卜妳

男爵府

回覆:終於病左,要睇醫生,叫我停餵

係呀,我地有friend識中醫學,叫我餵到一歲好喇,否則將來身體唔好呀,之類語重心長。
我哦咗就算。第時見到就唔提,費時佢哦我!
我會餵到自然離乳!

複式洋房

版主 的帖子

我都係咁~ 我個女而家2歲大半~~ 我係比較廋,前2日有個婆婆都話,我唔夠營養比B,我就話,而家的奶粉太可怕!食左D乜都唔知!太多添加啦!雖然而家下下好似比佢吸走我D血咁! 但比較安心!

大宅

BK Milk勳章

好番晒喇,多謝咁多位媽媽支持﹗大家都要加油呀﹗﹗ 呢個中醫算係講得好客氣喇,可能我真係瘦,啲人見到我知我餵人奶都好質疑囉,不過都習慣晒,費事解釋咁多了。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊