自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

參加過好多次跑步比賽, 今年係第二次跑渣馬. 我跑半馬挑戰組, 六點起步. 跑咗兩年, 有幾樣嘢想分享...

有部份參加既人, 原來無認真去對待呢個比賽. 半馬係21k, 跑咗頭幾k已經有人慢慢行, 有人大叫頂唔順要放棄. 有啲人跟本就係想去睇風景同影相, 又可以行下西隧, 無認真去對待跑步.

上西九龍通道, 有一條線攔開咗比緊急車輪用, 但係好多人貪快係呢條汔車專用線跑. 工作人員如果趕佢地返入跑線, 無幾耐佢地又走返出去. 對佢地嚟講當然舒服, 因為唔駛左閃右避又少人, 但係好唔專重規則.

係水站飲完水或者運動飲品, 唔將紙杯掉係垃圾桶或者路邊, 反而掉係路中心. 運動飲品係甜甜地, 好"立痴痴", 對其他跑手好大影響. 我係最早一批出發都好啲, 跟住仲有其他全馬同半馬跑手經過, 條路狀況又垃圾又水杯又濕又立痴痴, 有幾差可想而知.

渣馬真係好有規模, 但跑手質素仲有進步空間.

irenecc    發表於 13-2-25 02:08

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:參加過好多次跑步比賽, 今年係第二次跑渣馬

原帖由 遙遙爸爸 於 13-02-24 發表
參加過好多次跑步比賽, 今年係第二次跑渣馬. 我跑半馬挑戰組, 六點起步. 跑咗兩年, 有幾樣嘢想分享...

...
新聞話有啲人掛住用手機自拍。令到有人跌倒受傷

irenecc    發表於 13-2-25 02:08
wcpcelia    發表於 13-2-24 16:40

公爵府

半馬D人跑頭幾k已經慢慢行算唔錯, 我跑左幾年10km D人頭100M已經在路中心散步, 我地班friend左閃右避, 飲水時D人揀杯兼影相引至排隊飲水, 跑頭lot 應該D人認真D但都一樣

禁止訪問

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 春季勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由+遙遙爸爸+於+13-02-24+發表參

珍珠宮

玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+遙遙爸爸+於+13-02-24+發表參

原帖由 究竟我是誰 於 13-02-24 發表
新聞話有啲人掛住用手機自拍。令到有人跌倒受傷
放上Fb哂

子爵府

回覆:渣馬隨想...

全馬,3K已有人行年年咁難報名,就係呢啲人

qwe789  3K  發表於 13-2-24 14:41
]

子爵府

年年都好多呢啲人,當睇唔到算

王國長老

王國長老

引用:參加過好多次跑步比賽,+今年係第二次跑渣馬

原帖由 遙遙爸爸 於 13-02-24 發表

...
人的素質問題

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

大宅

今朝我跑10K第一組,已經發現水站附近路中位充滿紙杯,仲有膠樽㖭!

伯爵府

huenying 發表於 13-2-24 14:45
今朝我跑10K第一組,已經發現水站附近路中位充滿紙杯,仲有膠樽㖭!
水站就等於地雷陣... 全馬跑手仲有香蕉同朱古力食, 請全馬跑手講下水站會唔會成地蕉皮?

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+究竟我是誰+於+13-02-24+發表

原帖由 celialui1990 於 13-02-24 發表
放上Fb哂
飛卜已洗版〜

simple is the best~

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

遙遙爸爸 發表於 13-2-24 13:41
[size=15.199999809265137px]渣馬真係好有規模, 但[size=15.199999809265137px]跑手質素仲有進步空間[size=15.199999809265137px].
我覺得只會每況愈下, 愈來愈多人去湊熱鬧, 唔係真跑.

2BMa    發表於 13-2-25 03:01

大宅

我有fd話因為太多人爭位,所以好多人一齊起步時仆倒,兩膝頭流晒血,結果要入醫療站

大宅

我fd仲話,當時情況真係好危險,差d人踏人⋯

伯爵府

Edithcsm 發表於 13-2-24 16:34
我覺得只會每況愈下, 愈來愈多人去湊熱鬧, 唔係真跑.
渣馬變咗嘉年華會, 反而去參加中小型比賽 (一千人咁上下), 絕大部份都係好認真跑.

珍珠宮

好奇問吓,使唔使比錢參加架?

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:好奇問吓,使唔使比錢參加架?

原帖由 kikiboy 於 13-02-24 發表
好奇問吓,使唔使比錢參加架?
渣打職員以前吾駛錢,今年要俾$150,依然係平,我老公識人尋晚至發現報錯組

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

佢地根本就當玩樂,阻住根本有心跑既,佢地只不過想放想上FB 威

---生命無價,請支持領養---

大宅

我覺得除專業跑手外,參加過10k比賽,先比參加半馬,同樣成功完成半馬之後才有資格參加全馬。不要一步登天!

irenecc    發表於 13-2-25 02:10

大宅

引用:我覺得除專業跑手外,參加過10k比賽,先比

原帖由 miutang 於 13-02-24 發表
我覺得除專業跑手外,參加過10k比賽,先比參加半馬,同樣成功完成半馬之後才有資格參加全馬。不要一步登天 ...
完全同意!

首頁

尾頁

跳至