懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

晚晚用薑水抹身,係咪真係要抹一個月,好掛住個花灑

大宅

我洗左頭,但未沖涼

大宅

引用:我洗左頭,但未沖涼

原帖由 happyma16 於 13-02-25 發表
我洗左頭,但未沖涼
頭我都洗咗,但老公唔比沖涼

公爵府

回覆:有冇JM過咗十二朝就沖涼呢

我都擔心呢個問題呀到時咪好臭

侯爵府

回覆:有冇JM過咗十二朝就沖涼呢?

我第二日落得床就沖,用熱水同薑精

大宅

回覆 marie1988 的帖子

其實keep住抹身也不會有味

大宅

引用:晚晚用薑水抹身,係咪真係要抹一個月,好掛

原帖由 marie1988 於 13-02-25 發表
晚晚用薑水抹身,係咪真係要抹一個月,好掛住個花灑
我開刀,第四日已經沖涼洗頭,之後日日都沖涼,之後用薑水沖身

複式洋房

我上胎第二早已用花灑沖涼,不過沖完立刻用稀釋薑汁淋一淋,保持溫度,之後即刻吹頭,so far到而家幾年都冇事,不過可能當時後生
這胎我都打算這樣呀,因為餵人奶要保持衛生,大人bb都舒服點

Joe媽媽  聰明...  發表於 13-2-25 11:27

大宅

其實平時洗手我都係用水喉水洗,有時覺得都唔差左沖涼,不過家人話唔好洗咪聽下話

大宅

我生完第五日 99煲咗薑水俾我 叫我用花灑沖涼之後用薑水淋身就得 下星期五就滿月 沖過3次涼 無洗過頭

大宅

引用:回覆+marie1988+的帖子 其實keep住抹身也

回覆 marie1988 的帖子

其實keep住抹身也不會有味
係,不過都好想沖呀!以前我早晚沖一次㗎

公爵府

引用:我洗左頭,但未沖涼

我洗左頭,但未沖涼
X 2

大宅

happyma16 發表於 13-2-25 08:45
我洗左頭,但未沖涼

可以洗頭? 點解唔可以沖涼?

以前古代中國, 要打井水才有水用, 又無陪月員, 就緊係 mud 都唔好洗啦, 現今世代, 無問題啦!

反而, 頭就一定一定要用"薑水"洗, 唔可以用水喉水, 一定係用火煲出黎之薑水, 唔係"薑味"洗頭水, 化學野只係心理作用, 並無實際去頭風之用途.

要先關緊浴室之全部門窗, 沐浴後再用薑水林一次身, 再全身抹乾才可. 洗頭後一定要百份百吹乾, 才可打開浴室門窗. 要快手快腳沖, 沖涼之水可調教至41度(人體37度溫度), 要比平時熱一點就可以.

薑水係指: 用火煲出黎之真薑水, 唔係"薑味"有化學品之洗頭水/ 沐浴露, 請留心.

我出院後2日無洗, 又微燒, 又頭痛, 又唔舒服! 第3日, 忍唔住, 用以上方法洗之後, 反而好翻晒, 精神完全反回來, mud 事都無. 唔洗我反而超辛苦! 洗後就"龍精虎猛"翻晒黎!

大宅

回覆:marie1988 的帖子

我返到屋企就冲啦,不過係用薑水放涼冲,唔好加生水!完全成個月唔冲好dirty吖

男爵府

係醫院一落床就沖,開熱d水

別墅

回覆:有冇JM過咗十二朝就沖涼呢?

我阿媽同陪月都唔俾沖,到今日12朝都淨係用薑水抺身,反而個頭我忍唔住喺第7日洗左次,打算今日再洗!個身反而唔覺污糟,可能keep住日日抺~不過我諗呢個月都未必比用花灑沖涼

大宅

回覆 Joe媽媽 的帖子

早排潮濕,up住個頭又油又濕氣重,我個頭尺尺地好唔舒服,反而用薑水洗左頭吹到好乾,又好番

大宅

happyma16 發表於 13-2-25 12:04
回覆 Joe媽媽 的帖子

早排潮濕,up住個頭又油又濕氣重,我個頭尺尺地好唔舒服,反而用薑水洗左頭吹到好乾 ...

Exactly! 一定用薑水 + 熱風/ 風筒 (唔好用冷風) 吹乾個頭.

涼也可以沖, 下面 gum 污 jo, 點可以唔沖呀? 又係要最後用薑水沖一次身 + 百份百確保抹乾才好打開浴室門門窗, 唔好平時沖 gum 耐, 要快!

已經唔係打井水年代, 也無需要左煲右煲水; 教好水溫, 一開爐就有41度水用, 不可同日而語, 更加唔洗自己辛苦自已.

唔係話99唔識野, 但佢地個年代, 邊有一開爐就有41度水溫呀? 煲水期間, 等熱水爐熱之期間, 是有可能著涼的, 沖沖下又可能無晒熱水, 又會冷親, 但現在我們有電爐/ gas 爐之後, 一開就有適當水溫之熱水, 用到妳唔用為止, 就唔同晒啦...

當然, 如果有本事忍到一個月, 我比一百個"服"妳. 不過唔比我沖, 我一定會"產後抑鬱" law

伯爵府

過12朝就洗頭喇,沖涼就再遲一d,一直都係用薑水,因為頭太油我頂唔住洗

大宅

第三日經衝涼洗頭,頂唔順

首頁

尾頁

跳至