網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

以往對淘寶一啲興趣都無, 就算c6要淘都係搵朋友幫手, 我一向對淘寶有偏見, 覺得好多時貨品quality都唔得(可能又因為幫c6淘嘅朋友唔做足功課/唔好彩, 成日遇上黑店), 所以我自己以前就玩日本郵購(因為我最鍾意買家品, 收納嘢).

最近c6托另一朋友淘咗幾樣嘢, 可能呢個朋友淘得叻, 做足功課, 我開始對淘寶改觀. 而c6就開始叫我開個account學下淘, 咁我哋唔使成日倚賴人哋(更重要係佢唔想我再日本郵購, 因為貴嘛). 咁我做咗少少research就開咗個account, 去7仔買埋支付寶card, 本來c6叫我買200人仔, 不過我話好似好少咁, 於是買咗500人仔.

尋日坐喺屋企慢慢淘, 因為第一次淘, 又要計運費, 又要睇評語都搞咗我幾個鐘......喺極極極有自制能力之下, 小試牛刀淘咗三百人仔(因為要試集運, 就試三間舖, 不過c6限我一間舖最多買100蚊......), 都係買平嘢試下先.

不過我有預感第一淘成功後就會上哂癮......因為真係好多嘢想買......

珍珠宮

畀面勳章

回覆:淘寶新手: 一淘就上癮......

歡迎加人淘毒之家依家淘寶已比幾年前方便好多,梗係自己嚟方便好多

Rilakcc  而家好擔心, 我都係迫自己用支付寶去7仔增值好喇......我怕太易增值會失控.  發表於 13-2-25 15:33

男爵府

BK Milk勳章

依家有埋PPS比錢, 真係易淘左好多.

大宅

時間久你才會有經驗省到錢。

可以在同一家,有好多時間有購物滿多少就包郵的活動。
買的多,在運費上也能講下價。
我家燈具什麼都是我淘的,跟香港相比,同樣的東西最少便宜一半,效果和質量都不錯。小東西找小店就行,不一定要商城的,商城的貴一些。不過還是要看評價,有人說不好就不要買了。

感恩的心

男爵府

健仔妈咪 發表於 13-2-25 13:22
時間久你才會有經驗省到錢。

可以在同一家,有好多時間有購物滿多少就包郵的活動。

多謝提醒 我初初都係會買平嘢, 之後我諗最想學嘅就係講價(我指運費)

禁止訪問

侯爵府

遲下淘得多, 會好多香港既野都睇唔上眼~ 年終慳唔少~
尤其係大陸造既家品雜貨. 平既淘寶就見到係"超爛價", 睇完先發現自己一路都只係比緊鋪租同人工. 質地好少少既, 香港又已經要賣好貴喇.

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

男爵府

imlook 發表於 13-2-25 14:40
尤其係大陸造既家品雜貨. 平既淘寶就見到係"超爛價", ...

一方便諗, 學識淘都唔錯, 因為真係以後喺香港見到啲made in china嘢都會忍到手唔買. 不過另一方面又怕淘寶啲嘢太平而控制唔到係咁買......

珍珠宮

BK Milk勳章

係呀, 上年唔覺唔覺淘左5位數字, 每次找卡數都好後悔

所以今年... 要遠離淘寶

唔知做唔做到呢

珍珠宮

畀面勳章

引用:遲下淘得多,+會好多香港既野都睇唔上眼~+年

原帖由 imlook 於 13-02-25 發表
尤其係大陸造既家品雜貨. 平既淘寶就見到係"超爛價", ...
我好耐無行街了,就算睇中嘢,都會返屋企淘寶揾下先,真係可以相差好多

珍珠宮

畀面勳章

我依家屋企堆滿嘢,都係因為中咗好深嘅淘毒

大宅

ballyee88 發表於 13-2-25 12:42
依家有埋PPS比錢, 真係易淘左好多.

想問下淘寶用PPS安全嗎? 係咪好容易用架?

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

歡迎加入淘寶一族,我年資四年,每個月最少淘兩千,而家係四鑽會員
I 大蚊豬   

男爵府

BK Milk勳章

fionlei88 發表於 13-2-25 17:09
歡迎加入淘寶一族,我年資四年,每個月最少淘兩千,而家係四鑽會員
我3鑽, 但又唔覺有買左咁多....

男爵府

BK Milk勳章

回覆 alicelolo 的帖子

我暫時未用過PPS比錢, 有JM開過post講點用, 你想知去睇下啦~

alicelolo  thanks  發表於 13-2-25 17:41

大宅

陪月勳章 BK Milk勳章

回覆:fionlei88 的帖子

你好勁呀我淘咗大半年,自認為買咗好多嘢,都係得四個紅心咋

子爵府

我08年開始淘到而家,6年,淘寶簡直係吸毒一樣,不能自拔,而家比6年前更方便,又信用卡快捷支付,又PPS,又集運,人用的,狗用的,特別D狗玩具,狗零食,乜鬼都淘,而且淘寶後,香港好多野見到後,我都會上淘寶搵!金句掛咀邊:「淘寶都有啦,平XX元」

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Rilakcc 發表於 13-2-25 12:19
以往對淘寶一啲興趣都無, 就算c6要淘都係搵朋友幫手, 我一向對淘寶有偏見, 覺得好多時貨品quality都唔得(可 ...
施主,回頭是岸呀!!!
己番唔到轉頭既人上

大宅

回覆 Rilakcc 的帖子

歡迎你加入!

首頁

尾頁

跳至