母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

Bb3個月,因為之前總係食得亂,半個鐘一個鐘好快就再食過,埋身兩個鐘都仲要補4安奶粉,休息唔夠,最後放棄全人奶,半人奶算,每次三十分鐘人奶再補粉
而家奶粉時間開始定,但都三個鐘一餐,兼開始戒夜奶,俾佢埋身多啲,想全人奶,佢又係食住訓,時間又唔定,未食飽就離口,15分鐘後再食過,補粉都唔肯食飽自己,補完又埋身,埋完又補,夜奶又再食番,仲好密,一個鐘一餐咁樣,訓住餵一時得時唔得,成日搞醒人,我仲日日揹佢山長水遠做物理治療,佢而家開始出街都唔肯食樽,好辛苦,應該點好?

其他全人奶媽幾耐餵一次,每次餵幾耐架?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆:forgiveness_87 的帖子

當我從奶粉過渡到全埋身全人奶,我一日要有至少20個鐘在埋身/泵,第二日先會感覺到多左奶。但一定要keep 至少三個星期先差不多可全人奶。我有一日休息多左,第二日都會少左奶。

七個月成功從全奶粉轉為全人奶,nothing is impossible!
get rid of formula, normalize breastfeeding

男爵府

usakumya 發表於 13-2-26 11:49
當我從奶粉過渡到全埋身全人奶,我一日要有至少20個鐘在埋身/泵,第二日先會感覺到多左奶。但一定要keep 至 ...
嘩!To me mission impossible,佩服!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆:Fish777 的帖子

冇辦法,窮底又遲人地咁多開始,一定要付出大量時間先可收到相同回報。
話係20個鐘,但我都有小聰明可以忙裡偷閒。
邊埋身,邊上網打機睇戲食飯画画睇書訓教,精神好就研習母乳知識。
我知有媽媽可以用背帶邊餵邊做家務,我都想學,學左下胎就算猛長期都可以出街玩。

七個月成功從全奶粉轉為全人奶,nothing is impossible!
get rid of formula, normalize breastfeeding

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊