母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Bb快兩個月大,半人奶,吾湯吾水,換來人肉奶咀隱。日頭餵完奶玩完,吾啜瞓吾到,但每5-10min醒又喊過,吾要奶咀。吾比佢喊足一個鐘至第二輪食奶。心痛死!但就來要番工吾戒吾掂,好吾好停晒埋身?

男爵府

usakumya 發表於 13-2-26 17:23
我同你相反,我由全奶粉轉全人奶,用左五個月。
全日都係度埋身,由佢梅由佢啜住訓,兒家我終於可以好多奶 ...
你吾累?吾洗番工?吾出街?我好矛盾,有時又覺得想由得佢啜,有時又覺得咁不是辦法,由她哭要戒掉,左搖右擺,
羨慕你,認定目標勇往直前

男爵府

usakumya 發表於 13-2-26 18:02
我辭左職追奶,累但我知只有人奶對bb好,我會盡力令bb可以食到天然既食物。
我成日出街玩,會帶埋bb ...
你辭埋職真係好有決心,現實係,我一定要番工,仲有兩個幾星期,到時佢同工人都會好痛苦,當然,可以到時先戒都得。追奶,我已吾奢望了,我係啜極都得1-2oz個種人。

男爵府

naomichoi 發表於 13-2-26 19:01
我仔仔成日都係咁,早上返工前,晚上放工後,臨訓前,都要啜,唔畀會發脾氣,大喊。其實我好enjoy, but c6 ...
咁你日頭番工不在冇得啜點算,我b而家係每餐奶之後醒一陣就要啜著瞓,醒了又啜

男爵府

各位,我巳半人奶埋身餵到歲半,最近亦掛泵,継續早午晚埋身做人肉奶咀。
睇番呢個post, 之前幫過我的JM真係好pro好有見地,可惜我實踐不到,做不到全人奶有些遺憾,但keep著埋身實在是我揍BB最美好的事,那種親密,给予BB的comfort同滿足是沒有東西可以代替。
例如我女最近病了不食不飲,好辛苦,冇尿尿,差D要入医院,我由佢啜了成個下午,佢自然入睡又濕到片,晚上就精神番了,真的冇薬可以代替

yimfion0126    發表於 15-12-4 13:06
Glad    發表於 15-11-19 11:22
chelsea_meow    發表於 14-6-30 23:53

男爵府

大豬既老婆 發表於 14-6-30 09:37
到歲半真系好羨慕
我覺得我仲有漫漫長路,因為我仔先剛剛6個月
吾洗後悔,半年後你睇番,会覚得好sweet好滿足

男爵府

qinqinyan 發表於 14-7-1 00:59
我仔啱歲半都食緊,我就體會唔會人奶既神奇,我仔一直全人奶,佢到宜家都一見到我就唔想食粥要食奶,我吾系 ...

咁你可能要揾其他人幇手餵粥。我女好采大大下冇咁痴纏了,佢有時無啦啦話要啜下,我會好firm説no, 引開下注意力,佢又冇咩野。
我而家只限早午晚埋身三次,早晚有補奶粉。
我女都要啜著才可入睡,但佢瞓了我便甩開佢咀,有時會喊我半夜盡量吾比再啜,我有稔過佢咁大個了,如果仲成晚要啜,我会完全戒埋身,佢好似知我個plan咁,之後就好識do不會半夜叫啜。

男爵府

catkarencat 發表於 14-7-6 05:08
請問出牙時點教佢唔好咬?
我阿仔八個月 出世到宜加一直全人奶 宜加一日兩餐粥三餐奶
返工時係老爺開冰奶 ...
出牙尤其八九個月都会咬到,我會立即停止,好firm地説No! Dont bite!轉食另一边或停餵,慢慢佢就冇再咬了,但當然不是教一兩次就識,預了要忍下痛。

男爵府

bosch 發表於 14-7-6 10:07
唔駛太執著係咪全人奶, 有儘力就已經係好好! 你餵到年半, 好犀利!
係呀,我都覺得餵到咁耐是bonus

男爵府

回覆:好後悔埋了身(一年後update在#21)

吾經吾覺,我已餵了人奶29個月
我現在仍是早午晚埋身,只餵一邊,另一邊已冇奶出了。我女只要在家,一定要啜著入睡,晚上有時還會醒一兩次啜番瞓,所以我在15m 時便和她一起睡大人床,本來打算餵到自然離乳,但她似乎仍很留戀

男爵府

回覆:好後悔埋了身(一年後update在#21)

我當年出這post說後悔埋身,但我現在回看,真係幾辛苦都值得,我女已經識講,話甜甜的好好味佢好少病,發燒通常一日內退,對上一次發燒都成年前了。我希望再大D佢會自然離乳吧。

男爵府

引用:我依家bb二十日大,我好想全人奶,依家feed

原帖由 kuehcero 於 15-07-17 發表
我依家bb二十日大,我好想全人奶,依家feed on demand + 見佢訓足兩個鐘未醒就嘈醒佢餵,有時我真係好累佢 ...
其實佢瞓得應該都飽,但食得少有時好快又醒,應該堅持不停啜,但我那時太大壓力所以補粉算

男爵府

引用:我係窮媽,bb已經快6+week,+但佢每次埋身都

原帖由 pacific_cafehk 於 15-07-18 發表
我係窮媽,bb已經快6 week, 但佢每次埋身都瞓,食成個鐘都唔得,唔飽成日喊到傻。。。

本身生完後身體麻麻 ...
其實如果比我番轉頭,我會乜都吾理,好似隻乳牛攤係到,由佢一喊就埋身,埋幾耐幾密由得佢。可惜我當時信心不足,成日懐疑自己,所以最後只可半人奶。

男爵府

引用:回覆+lkwong5+的帖子1)+春夏秋合用:除哂所

原帖由 usakumya 於 15-07-17 發表
回覆 lkwong5 的帖子

1) 春夏秋合用:除哂所有衫,有助幫佢保持清醒。
Hi 你要多D來呢道教下新仼媽咪呀。我只能分享我失敗的原因,不過我現在兩歲半仲埋緊身

男爵府

回覆樓主

各位,不經不覺,我女女已經五歲了,我終於在佢三歲半自然離乳。兩歲之後,其實只是早上/瞓前埋身一兩次,已經唔辛苦了,到兩歳半時我告訴她三歲要停了佢唔肯,然後到三歲半,有天我告訴她冇沖涼呀,好臭呀唔好啜啦,佢竟然冇所謂!第二天我用同樣藉口,咁佢好自然就戒了!
現在看番呢個post, 真係堅辛苦但很回味,雖然只是半母乳但我盡哂力都好proud了,大家如果在早期階段,繼續努力!

jeanne1120    發表於 18-5-11 17:21
fishshum    發表於 18-5-11 14:16

男爵府

各位,貶眼我女巳快十歲了,我女而家同我close, 成日攬攬錫錫身體好好又好少病。

我睇返呢個post, 回味無窮,當年有幾位資深JM, 好有用的資料,希望幫到大家!

男爵府

mrstomato 發表於 23-1-17 17:00
還有沒有後悔?

好少上來睇返
冇後悔所有野都係一個過程,不用太執着,
大家加油!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊