母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

我同你相反,我由全奶粉轉全人奶,用左五個月。
全日都係度埋身,由佢梅由佢啜住訓,兒家我終於可以好多奶。
係好辛苦,但因為曾經辛苦,我兒家享受緊收成,我仔會自己爬過來搵奶飲,有時口渴,飲兩啖就走,好鬼可愛。

BB天生係需要吸啜,點解要違反自然唔比佢啜,寧願用有毒致癌既塑膠奶咀?

Silently    發表於 14-7-6 01:34
lamlamchi   加油  發表於 13-2-26 23:57
小小山  Like "有時口渴,飲兩啖就走"  發表於 13-2-26 19:33
七個月成功從全奶粉轉為全人奶,nothing is impossible!
get rid of formula, normalize breastfeeding

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

Fish777 發表於 13-2-26 17:46
你吾累?吾洗番工?吾出街?我好矛盾,有時又覺得想由得佢啜,有時又覺得咁不是辦法,由她哭要戒掉,左搖右 ...

我辭左職追奶,累但我知只有人奶對bb好,我會盡力令bb可以食到天然既食物。
我成日出街玩,會帶埋bb,老公唔係度就用餵奶房,老公係度就用餵奶巾係街餵。
我都覺得自己好勇,明明未做到全人奶都夠膽唔帶奶粉去ocean park玩一日。
但我相信自己同bb。
而且我偏向用回歸自然既做法,假設世上冇鐘冇奶樽冇奶咀,bb需要既野好簡單,就係媽媽。
餵奶係睇bb需求,而唔係睇鐘睇份量,bb要就比,唔要唔會迫佢。

我只有一個情況會迫佢,就係佢食到訓左,我會整醒佢。
因為我知佢未飽,只係啜到攰左所以唔小心訓左。
我會令佢食飽先比佢去訓,因為食飽訓得耐d舒服d。

你想戒冇問題,但你要等你既奶量供應穩定先可以戒。
你未夠奶比bb食,你又唔比佢啜,係違反自然,影響左你身體接收造奶既訊號。

覺得累可以想辦法改善,而唔係無視bb既需求。
你可以用餵奶枕丶可以訓係度打側餵丶可以向後靠住比bb趴係身上餵丶可以用揹帶餵。
http://www.llli.org/faq/positioning.html

Pinkpling    發表於 13-2-27 12:23
七個月成功從全奶粉轉為全人奶,nothing is impossible!
get rid of formula, normalize breastfeeding

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

sunplayy 發表於 13-2-26 18:01
我會覺得如果你可以全天候跟住bb就無所謂,任得佢幾時啜都得。問題你要返工,如果bb仲咁痴身,同你揍嗰個真係 ...

我完全唔覺得我仔痴身,我仔痴爸爸同婆婆多過痴我

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

Fish777 發表於 13-2-26 19:00
你辭埋職真係好有決心,現實係,我一定要番工,仲有兩個幾星期,到時佢同工人都會好痛苦,當然,可以到時先 ...

首先我要強調一點,”比佢啜住訓同埋梅”只係for你既情況,因為你既奶量未夠bb食,你身體需要大量刺激。
夠奶我先唔比佢梅啊,訓覺我質條毛巾被/餵奶枕比佢攬住啜架ja,有時覺得佢直頭當左個餵奶枕係佢阿媽

至於追奶既問題,其實個個媽媽都係你個post叫你停奶粉啦。你唔聽係要餵奶粉,實做唔到全人奶架。你以為人地多奶所以先咁講?唔係囉。
我係比人話冇奶既媽媽,係醫院一滴奶都冇,對面床媽媽坐係度都滴到5安出來。
番屋企一星期都唔上奶,兩星期開始滴兩滴,擠出來,擠成個鐘都係得幾滴。
頭兩個月未feel過谷奶。

點解?因為我冇埋身餵囉。
初初唔識野嘛,又係好似你咁以為人地多奶所以叫我唔好補奶粉。
根本個問題就係我冇埋身,冇理到bb既需求,你以為比奶樽佢質飽佢就係佢既需求?唔係囉。
餵人奶,係兩個人合作,係一個團隊既事。
做咩要浪費時間搞個泵姐,你個b要學埋身吸啜,你又唔比機會佢。
你身體冇吸啜又唔會造奶,你又唔比機會佢。

我雖然話追左5個月,但前4個月我都一直用緊錯既方法來追囉(補奶粉)
我六個幾月仲試過有幾日餵1000ml奶粉架
但我七個月已經做到全人奶,一口氣cut 500ml我諗你唔會夠膽試
真係好work架

減到500ml我又再減半,然後加泵。
泵清哂先埋身,我諗大把人唔敢試,但呢個方法真係仲work過只埋身。
個個都話驚身體造唔切奶,其實擔心來完全多餘。
bb唔夠佢自己識要食密d食耐d,身體收到訊號之後會識得增產,需要時間,但唔會唔夠食。

到後來泵奶夠補奶,我就慢慢減樽餵既量,然後cut埋個奶樽全埋身。
呢d全部係一個月內發生既事。

你個b咁細,兩星期乜都夠啦。
完全唔洗擔心你bb唔食奶樽要搵你啜,你唔夠奶,食樽又快靚正,你不如擔心佢唔肯埋身只食樽好過。

仲有啊,咪鬼信個泵,我兒家多奶到爆每次都泵唔到多過1安
你個胸係設計比bb啜架,唔係設計比個泵啜架。
同埋定時定候泵,同隨機抽時間泵個量又係完全唔同。
你身體自己會記幾點要造幾多奶架,你唔係定時定候泵佢唔會準備咁多奶比你。
你想多奶你要定時泵囉。

呢d係我由冇奶全奶粉+冇泵奶兩個月,後來追上做到全人奶而且有少少奶剩,得出來既經驗。

信不信由你。
順便補充下:我完全唔飲湯水唔食增奶食品,只係間唔中有飽飯食,每日飲大量清水。
同埋我大部分時間只用右邊乳房餵,因為抱得就手。會唔會造唔切?完全唔覺囉!

另外有時間睇下下面d圖,全部係餵人奶既重點精華。
我花左五個月時間來領悟,點知早幾日facebook見到人post,如果一早見到我就唔洗咁鬼辛苦啦!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

引用:Quote:原帖由+usakumya+於+13-02-26+發表本

原帖由 yik_c 於 14-07-05 發表
想問你泵清先俾bb埋身咁佢食得好嘛?
我都試過,但隻b食到好炆係咁扯搞到我唔敢再先泵
要調整奶量,一定要有幾日過渡期,唯有忍左佢捱幾日。
其實feed on demand唔比奶粉,慢慢就會夠,不過加埋泵會快少少。

我生左第二個,大細B一齊食,有時大仔食哂阿妹d奶,阿妹要狂啜幾粒鐘,發哂脾氣。不過第二日就會多返奶,變返食5-10分鐘就收工。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆 lkwong5 的帖子

1) 春夏秋合用:除哂所有衫,有助幫佢保持清醒。
2) 放佢落床,相信佢好快就會醒,醒左繼續餵
3) 注意返佢口型岩唔岩,會唔會係口型唔岩,食唔到奶所以攰到訓左
4) 如果係d奶流量慢所以訓左,佢啜緊時用breast compression幫佢(dr jacknewman個網有文字同影片教你點做)

基本上只要feed on demand就一定冇問題
(前提係bb口型岩,佢冇tongue tie丶lip tie果d)

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

回覆:kenbetty 的帖子

7個月停哂奶粉做到全人奶,餵到兒家3歲幾lu: P

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊