烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:多謝樓主及各位JM分享!+第一次整就成功左!

原帖由 giegie1222 於 13-10-04 發表
多謝樓主及各位JM分享! 第一次整就成功左!我用一品,好滑,但覺得唔夠豆味,下次試第二個牌子先
...
第一次已經整到好叻,下次可以試吓山特濃,我覺得豆味ok

大宅

回覆:豬豬822 的帖子

請問一茶匙石膏粉和粟粉有多少g啊?我怕我量的不好用磅準確一些。

珍珠宮

hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:請問一茶匙石膏粉和粟粉有多少g啊?我怕我

原帖由 Hi1029 於 14-04-19 發表
請問一茶匙石膏粉和粟粉有多少g啊?我怕我量的不好用磅準確一些。
我未試過用磅整,其實用量匙都好方便,我會裝一匙滿滿ga然後輕輕用刀背掃走多餘ga粉,掃完後剛好就係一平匙ga份量

我自己就覺得試多幾次就掌握到個份量同手勢,祝妳都成功整到豆腐花

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

lambing 發表於 13-3-13 20:04
我今日將粟粉同石膏粉份量減半咁撞,一樣成功,仲更加滑添喎
請問你個份量係點?? 可以分享嗎??

子爵府

我用自家製豆漿 整咗好多次都係失敗。桸到不得了 點解呢

珍珠宮

abu_cheung 發表於 14-4-21 01:41

之前有JM都係咁講,妳可以試吓喺街買山x特濃豆漿整,若果都係唔得就可能係份量或程序上出錯

abu_cheung  收到  發表於 14-4-21 18:58

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:自家製豆腐花 (有食譜)

大宅

回覆:自家製豆腐花 (有食譜)

大宅

回覆:自家製豆腐花 (有食譜) ...

我今日都整咗,個食譜好得,一次就成功!我用山x有機豆漿,好香豆味,個豆腐花又香又滑正,多謝樓主

珍珠宮

引用:我今日都整咗,個食譜好得,一次就成功!我

原帖由 yellowcandace 於 14-04-22 發表
我今日都整咗,個食譜好得,一次就成功!我用山x有機豆漿,好香豆味,個豆腐花又香又滑正,多謝樓主:kissyo ...

妳整得仲靚過我

大宅

回覆:豬豬822 的帖子

當然唔係啦,面有好多泡泡,可能高得滯或撞得太勁,入面果d真係好滑。多謝你個食譜,仲有耐心的備註

珍珠宮

引用:當然唔係啦,面有好多泡泡,可能高得滯或撞

原帖由 yellowcandace 於 14-04-22 發表
當然唔係啦,面有好多泡泡,可能高得滯或撞得太勁,入面果d真係好滑。多謝你個食譜,仲有耐心的備註:kissyo ...
放心面有泡係正常,我都係片走啲泡先食

別墅

mandyyuen 發表於 13-2-27 17:19
我今日都整左,真係好滑!
我整左幾次都滑, 但老公話有少少水得滯, 唔知係咪一碗落粉份量少唔準確落少左?我見你張相好似實淨D, 你係一煲份量整定一碗?

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

點分生/熟石膏粉? 我係gorcery買左包, package冇寫明...

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

珍珠宮

abu_cheung 發表於 14-4-21 01:41

之前好多JM都咁講,用返一盒盒ga豆漿先整到

可能自家製豆漿整ga份量要調整吓,但我未試過所以幫唔到妳ar

珍珠宮

hystericg7 發表於 14-4-22 09:08
我整左幾次都滑, 但老公話有少少水得滯, 唔知係咪一碗落粉份量少唔準確落少左?我見你張相好似實淨D, 你係一 ...

一碗豆腐花ga份量我喺 # 7 有分享過,妳指ga少少水係咪圖中咁呢

一碗豆腐花用ga份量如下

300ml 豆漿 + 1/4茶匙熟石膏粉 + 1/4茶匙生粉or粟粉 + 1/2湯匙室溫水

珍珠宮

auntie_big 發表於 14-4-28 18:48
點分生/熟石膏粉? 我係gorcery買左包, package冇寫明...

我一向喺烘焙店買ga所以都唔知點分,抱歉幫唔到妳

別墅

豬豬822 發表於 14-4-28 21:59
一碗豆腐花ga份量我喺 # 7 有分享過,妳指ga少少水係咪圖中咁呢
我係用200ML豆漿 + 1/4茶匙熟石膏粉 + 1/4茶匙粟粉 + 1/2湯匙室溫水 同埋 500ML豆漿 + 1/2茶匙熟石膏粉 + 1/2茶匙粟粉 + 3湯匙室溫水, 最底係碎晒"不"唔到同埋有D水咁...下次試下你個FORMULA先, Thank you!

珍珠宮

引用:Quote:豬豬822+發表於+14-4-28+21:59+一碗

原帖由 hystericg7 於 14-04-29 發表
我係用200ML豆漿 + 1/4茶匙熟石膏粉 + 1/4茶匙粟粉 + 1/2湯匙室溫水 同埋 500ML豆漿 + 1/2茶匙熟石膏粉 + 1 ...
呢個份量我都係照大鍋嗰個份量除開,再試咗2次就得出呢個份量,希望妳都成功啦!我都係向BK JM 學習ga

伯爵府

豬豬822 發表於 14-4-28 21:59
咁2人份量係咪x2呀?

首頁

尾頁

跳至