母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我囡四個月仲係一晚起兩三次身,好累!你地阿b幾時先唔食夜奶咖?

男爵府

引用:我囡四個月仲係一晚起兩三次身,好累!你地

原帖由 sasacatma 於 13-02-28 發表
我囡四個月仲係一晚起兩三次身,好累!你地阿b幾時先唔食夜奶咖?

...
十四個月,起一次身。。。

子爵府

回覆:人奶b要幾耐先戒到夜奶?

唔多關事,我個女滿左月冇耐,大約6星期就可訓5,6個鐘,所以個時我地拖夜d,11,12點先餵,佢可以頂到天光。 不過初時我唔識,有俾奶粉。最初以為真係奶粉可以訓耐d。有jm話冇分別所以我轉泵奶,都係可訓一樣時間。 戒夜奶好大原因真係睇bb自己。

大宅

我囡本來喺兩個月左右可以瞓五六個鐘先醒(當時係半人奶半粉的),到兩個半月開始厭奶粉同厭奶樽,而家只肯埋身,自始之後就一晚要起兩三次身埋身食奶,所以都唔知點算好

男爵府

引用:我囡本來喺兩個月左右可以瞓五六個鐘先醒(

我囡本來喺兩個月左右可以瞓五六個鐘先醒(當時係半人奶半粉的),到兩個半月開始厭奶粉同厭奶樽,而家只肯 ...
比佢埋身食囉

大宅

2個月,12瞓到6-7點。冇特別幫佢戒,只係個半月左右把最後一餐奶時間較到去12點左右(which 我都係咁上下時間瞓)。

別墅

BK Milk勳章

奶粉可以訓耐d
乜唔係咩?
等我都試吓用冰奶先

大宅

My girl 10M 至戒

不過我瞓住餵唔辛苦

我一直想佢戒, 點知一戒就連埋身都戒埋, 我好唔捨得

大宅

8個月,最尾個餐12點幾,4-5點起身食,之後8點,正式起身11:30

No.1 mama

別墅

兩個月就戒左,十點訓到第朝六點
晚上有時泵定奶比老公餵,有時埋身

別墅

引用:我囡本來喺兩個月左右可以瞓五六個鐘先醒(

我囡本來喺兩個月左右可以瞓五六個鐘先醒(當時係半人奶半粉的),到兩個半月開始厭奶粉同厭奶樽,而家只肯 ...
哈哈,同我個囝一樣。我最高記錄一晚由十二點半到七點鐘飲六次奶。

複式洋房

我囝到宜家8個月都未戒到
人奶同奶粉都試過,但都係訓唔奈。。每晚醒三四次,自佢出世以來都無好好訓過一晚。。
所以真係要睇個b本身呢。。

別墅

好幸運 囝囝未滿月已經戒咗夜奶 12點食完可以瞓到7點 最勁一次9點至餓醒

大宅

引用:我囝到宜家8個月都未戒到 人奶同奶粉都試過

原帖由 chichicatwing 於 13-03-01 發表
我囝到宜家8個月都未戒到
人奶同奶粉都試過,但都係訓唔奈。。每晚醒三四次,自佢出世以 ...
嗚嗚,我哋同病相憐!唔知仲要捱幾耐!c6嚟緊出trip兩星期,得我一個揍住bb我驚我會發癲!

大宅

引用:好幸運+囝囝未滿月已經戒咗夜奶+12點食完可

原帖由 yippeestep 於 13-03-01 發表
好幸運 囝囝未滿月已經戒咗夜奶 12點食完可以瞓到7點 最勁一次9點至餓醒

...
好羨慕!

大宅

引用:Quote:原帖由+sasacatma+於+13-02-28+發表

原帖由 Jaemini 於 13-02-28 發表
哈哈,同我個囝一樣。我最高記錄一晚由十二點半到七點鐘飲六次奶。

...
你囝幾大呀?一晚五六次我都試過!好可憐!因阿囡只肯埋身c6最多只可幫我換片同暗返阿囡瞓

大宅

引用:唔多關事,我個女滿左月冇耐,大約6星期就

原帖由 大眼的Dog 於 13-02-28 發表
唔多關事,我個女滿左月冇耐,大約6星期就可訓5,6個鐘,所以個時我地拖夜d,11,12點先餵,佢可以頂到天光。 ...
好難先由兩個半月捱到四個月,以為可以食米糊會可以飽d瞓耐d, 點知冇分別

別墅

回覆:sasacatma 的帖子

My son too

別墅

回覆:sasacatma 的帖子

九個月大了。早個幾月吃糊仔粥仔都冇乜幫助。宜家先叫好番D,但一晚都要餵兩次

公爵府

引用:Quote:奶粉可以訓耐d乜唔係咩?等我都試吓用

原帖由 eman212 於 13-02-28 發表
梗系唔系啦,餵奶粉用bottle 餵,咁你知佢食左几多,肯定夠飽。如果埋身,bb啜啜下都瞓左,可能其實未飽,咁半夜起身机会就大d啦。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊