在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:無謂為左千五蚊同媽媽過唔去,3500係一定唔

原帖由 css123 於 13-03-03 發表
無謂為左千五蚊同媽媽過唔去,3500係一定唔得。如你只可以俾咁多,同媽媽商量你夜晩湊返屋企。靠自己辛苦d ...
好主意,老公話照俾1500就照係阿媽度食,同埋帶飯盒,我覺得媽咪仲辛苦仲蝕

大宅

引用:你不如check下放BB在育嬰院要多少作比較,

原帖由 pkseto2005 於 13-03-03 發表
你不如check下放BB在育嬰院要多少作比較,當然你媽咪湊是放心好多。最重要是你同你媽咪傾好要比多少,自己 ...
bb快27個月,本來媽媽湊得好地地,所以無搵n班,九月直入k1,依家想搵都難

大宅

引用:我諗你應該係阿仔返學先減家用,因為一至五

原帖由 jeatime 於 13-03-03 發表
我諗你應該係阿仔返學先減家用,因為一至五湊B真係好辛苦!而且二歲小朋友唔係淨食奶,買D有營養的野食都要 ...
對,我仔好細食,所以都唔食得多,我知買送貴,我1500一個月伙食兩個人,都係inpossible的,慳自己無所謂。辛苦d都無問題,最不開心係家人不體諒,依家唔係搵到錢唔俾,係俾唔到,唉。。。5000我請菲傭都唔使吧,只係唔放心

大宅

回覆:fannyhui928 的帖子

咁最好啦,老人家都係想幫你哋先湊姐

大宅

引用:咁最好啦,老人家都係想幫你哋先湊姐 +

原帖由 css123 於 13-03-03 發表
咁最好啦,老人家都係想幫你哋先湊姐
要再傾下

禁止訪問

醒目開學勳章

引用:我媽咪(婆婆)幫我湊仔,之前我和老公也跟

大宅

引用:Quote:原帖由+fannyhui928+於+13-03-02+發

原帖由 ayaya86 於 13-03-03 發表
其實無所謂,如果婆婆不介意,你比3000都夠
對對對阿媽收四千算了,算好了

大宅

引用:Quote:原帖由+小鼠+於+13-03-03+發表我俾阿

原帖由 fannyhui928 於 13-03-03 發表
你地收入多d先俾到10k,如果我有能力都會照比
點解升職會減人工?咁不如唸下開源,叫你老公搵過份工,你媽媽本來有份工,唔做幫你湊,仲想減家用,坦白講,我唸我自己都會唔係咁想,我依家都係減唔到家用,唯有老公搵下part time 幫補下啦

珍珠宮

親子王國15週年勳章

老豆養仔.仔養仔.

男爵府

你好想家人幫你,但生仔買樓是你自己的事!個個都期望家人幫到自己,但你需要人幫是因為意外有左嗎?買樓不會是意外吧?不要說要人幫,你的家人想不用幫你便好了,兄弟姐妹可以問點解你唔捱下先買樓?一定要媽幫?那多幾個子女,媽媽又應幫誰?我媽是幫我的,我頭一年只比到四千家用我媽湊bb,那是06年,我媽一直嫌不夠,第二年加人工,加到五千,到細佬出世前一年,加到6k,到生第二個要先同媽咪商量能否湊,他說試,不行就要請工人,細佬出世要比家姐讀全日班再多加一千家用不要以為我媽對我好好無嘈我,她一直嫌家用不夠,這年家姐上小學他年年紀大了才沒有多說,可能因我爸快退休,我向我媽說,即使我二個小孩都上小學,我也不會減家用,你幫我捱左咁多
年,爸爸又快退休,我知日常開支都要錢,所以只要我搵到我一定會照比七k,。自從這樣講了之後我媽好少再嫌我比得少,我想因為他沒有安全感,當湊孫同人打工,點都想多存錢等老來有錢用,如果你媽感覺你認為減家用係應該的,佢一定反感,你最基本應要抱著感恩的態度同佢傾,你要知道給三千五是少的,同媽媽傾,睇佢是否願幫你了!

大宅

回覆 fannyhui928 的帖子

湊小朋友好大壓力, 要好有耐性同心機~ 24小時on call, 真係辛苦過返工架~

我都俾唔得多我阿媽, 阿爸, 7千蚊將個仔放o係佢地度, 仲包埋我2公婆晚餐...

7千其實都無賺我地, 我未生前俾差唔多千5家用, 依家食真係差唔多2公婆要100蚊一餐, 我仲帶埋lunch.. BB日常用品自己買, 不過公公/婆婆好鍚BB, 咩七星茶,保嬰單成日買俾我阿B...

雖然係貴過請工人, 不過對家人既信任, 佢地對孫仔既愛心...係無價既~ 我都好放心... 所以平時都盡量多D同佢地飲下茶, 關心多D, 節日送下野俾佢地... 一家人互相體諒o者~ 搵到個平衡點, 大家接受到就ok啦~

男爵府

不如同你媽咪傾下,依家真係無能力俾咁多,暫時俾3500,個差額可唔可以年尾或者遲多一兩年先補返俾佢地.

總之有拖無欠.咁樣得唔得???

大宅

回覆:fannyhui928 的帖子

你應該cut 保險,$3500 占比重太大了。

複式洋房

$5000真係已經親情價啦! 阿媽自己打工起碼都揾$7500-$9000啦!真係見過$9000請洗碗都無人做,而家有最低工資架麻!

大宅

引用:+本帖最後由+irenelwl+於+13-3-4+10:26+編

原帖由 irenelwl 於 13-03-04 發表

你好想家人幫你,但生仔買樓是你自己的事!個個都期望家人幫 ...
說得對,其實我媽是樂意幫我的,可能真的是安全感問題,如果她真的想要賺很多錢,她第一日便不會幫我湊啦,她洗碗每日十一個鐘,都係得8k,當然,湊小朋友同樣辛苦,但始終有時間照顧屋企,有得休息。我爸爸年紀大,身體不太好,媽媽如果出外打工,我們也不放心爸爸自己一個。家用方面,我地最後照俾5k,也同媽媽講夜晚照回去食,只係跟以前一樣,但就回自己家訓。好彩我地買樓也在附近,踩單車可到,慳回車費^_^但媽咪最後只收4k,叫我地自己搞掂夜晚果餐,當然,我媽媽係體諒我們的,所以我也很感恩。買樓生小孩當然係自己事,但呢個年頭有幾幾多讀完書人朋友有能力買樓儲錢結婚再生仔?講真,多少也靠父母,我父母金錢上不能支持我買樓,但他們肯替我照顧小孩,等我安心去工作。而我奶奶好好,金錢上幫助我們,幫我們置業,她認為我們始終係需要自己屋企,不能長寄居我媽度,又長期做廳長,所以才上樓。我自己也為小孩儲蓄緊,希望他長大後,無後顧之憂,不用擔心我地兩老,大家做父母不一樣是這樣嗎?

大宅

引用:回覆+fannyhui928+的帖子 湊小朋友好大壓

原帖由 Yanniee_bb 於 13-03-04 發表
回覆 fannyhui928 的帖子

湊小朋友好大壓力, 要好有耐性同心機~ 24小時on call, 真係辛苦過返工架~
無錯,如果我能力俾到的一定俾,當然,我放假都係陪屋企人,爸媽想去邊,我都盡量一齊去,始終爸爸年紀大,我想能陪得幾多,得幾多。我知道d錢都係洗係個仔身上,只係有壓力,才希望減d

大宅

引用:不如同你媽咪傾下,依家真係無能力俾咁多,暫

原帖由 wai_wai37 於 13-03-04 發表
不如同你媽咪傾下,依家真係無能力俾咁多,暫時俾3500,個差額可唔可以年尾或者遲多一兩年先補返俾佢地.

總之 ...
也是好主意!其實我有錢從無吝嗇屋企人,屋企缺乏咩我都買回去,只係剛剛裝修又用了一筆,入伙又用了很多,所以有困難,如果我支撐到,會俾多d!

男爵府

fannyhui928 發表於 13-3-2 18:29
我媽咪(婆婆)幫我湊仔,之前我和老公也跟媽咪一齊住,因為BB細,我唔放心。果陣一家三口係阿媽度食住俾$5 ...

我BB係婆婆湊, 仲要係婆婆尊登辭工湊, 真係勁大壓力....嗰陣我同我C6夾埋先搵得23K左右, 比5K家用兼湊B。至於BB日用品就冇太計較,有時我比,有時婆婆比, 之後人工好返DD, 都加咗比5千5, 再嚟6K, 而家通常比6千5, 不過我MA度都係得佢, 工人姐姐 (唔係我請, 係我妹請嚟湊佢個女), 兩個B加我細佬, 成萬蚊加用都唔可以話淨好多, 而家D錢好唔見洗.....

我都明白你冇錢嘅難處, 供樓都佔咗你哋30%收入...都幾吃力。不過你哋家庭收入27K, 供樓8K, 保險3K5 (都幾貴,我嗰份都係1K,阿仔都係600 only...C6就因為有份供10年斷嘅人壽貴D), 電話費500, 上網160, loan2K7....都仲有12K..比返5K都仲有7K嘅, 係就真係好好好手緊,不過都唔係完全生活唔倒, 你哋份loan到幾時完呀? 仲有保險有冇得平D? 建議冇咩多餘錢時買D純保障同保額唔洗勁大嘅算, 日後好環境先加大佢都未遲。

我諗你都要體諒下你媽媽, 始終5K...好多人淨加用可能都有呢個數了, 湊BB真係好辛苦的。或者可唔可以同佢商量, 例如係比3K5,到幾時? 還完loan後先比返5K咁??

祝早日解決!

大宅

引用:你應該cut+保險,$3500+占比重太大了。 +

原帖由 Natalie_Mon 於 13-03-04 發表
你應該cut 保險,$3500 占比重太大了。
保險也是保障屋企人,不是我自己,如果我有咩事,起碼有舊錢照顧他們仲有小孩,我認為係基本東西我係不能cut...當中1500係小朋友的,供12年,都係儲蓄來的。過多幾年會好d架喇!捱下啦!

大宅

引用:$5000真係已經親情價啦!+阿媽自己打工起碼

原帖由 elaine_0810 於 13-03-04 發表
$5000真係已經親情價啦! 阿媽自己打工起碼都揾$7500-$9000啦!真係見過$9000請洗碗都無人做,而家有最低工 ...
嗯,5000直頭係無可能的,但也要看看仔女幾錢一個月嘛,對嗎?唔好話湊孫啦,做仔女在家媽媽樣樣服侍周到,你又俾幾錢家用?人人俾家用也無計算人工最低工資吧!我想講家用大多無計人工的,如果計人工,仔女多還好,可分擔請工人媽媽的費用,如果獨仔獨女,每月一萬走唔甩了

首頁

尾頁

跳至