親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

tanping 發表於 13-3-7 23:18
呢幾日不停揾料,我應該會去清水寺,祗園,河原町一帶,晚上住河原町,第二日去嵐山,金閣寺,咁我係咪都係 ...

YES~~
只有嵐山係搭火車~~
(河原 > 桂)阪急京都本線
(桂 > 嵐山)阪急嵐山線

水晶宮

畀面勳章

Kazu 發表於 13-3-7 23:23
YES~~
只有嵐山係搭火車~~

咁第日我由河原町去嵐山定金閣寺先呢,點樣啱路D呢?

水晶宮

畀面勳章

Kazu 發表於 13-3-7 23:23
YES~~
只有嵐山係搭火車~~

大宅

其實2個方向(嵐山/金閣)都唔順路既

由嵐山去金閣寺....
CHECK完,
由嵯峨嵐山可搭11號巴士(5個站,190yen,9mins)響山越中町落
轉59號到金閣寺(12個站,220yen,18mins)

不過驚搵唔到個站....
我都係會建議你響嵐山坐火車返京都,再轉205號巴士(21個站,220yen,35mins)

因為時間唔係爭好遠~~

洋房

回覆 tanping 的帖子

要睇酒店往邊, JR難波 及 南海難波站 都去到京都. 時間不是差太遠, 只是JR 貴小小吧. 用GOOGLE MAP 可以CHECK 到 價錢及時間, 還有他們的地鐵、私鐵及公車都好準時, 你可以準備得更好.
我之前用KANSAI THRU PASS 由 南海難波站 去 京都, 因為 KANSAI THRU PASS 能夠自由乘坐關西一帶的地鐵、私鐵及公車。該卡還能用於大阪、神戶、京都以至奈良、和歌山、高野山的觀光旅遊。
http://www.surutto.com/tickets/kansai_thru_hantaiji.html

離開金閣寺 可以到 傳七壽司 食飯 , 再行5-10分鐘可到 北野天滿宮.

清水寺,祗園,河原町, 錦市場 一帶 可以行半日, 還有祗園的花見小路可以睇一睇歌舞伎町行吓.

水晶宮

畀面勳章

pangkwok 發表於 13-3-8 10:04

要睇酒店往邊, JR難波 及 南海難波站 都去到京都. 時間不是差太遠, 只是JR 貴小小吧. ...
我住道頓堀飯店,話地鐵難波站25出口行3mins,係唔係去大板站搭JR新快速去京都呢?請賜敎

洋房

是呀......去梅田站轉JR大阪去京都,應該最快

大宅

係~~
你搭既係御堂筋線
難波,即NAMBA,日文寫法係なんば

你搭JR/南海電鐵/近鐵,都會叫「難波」
你搭地鐵,喱度會叫「なんば」

所以你上車果度應該係地鐵なんば站

同樣大阪站即係梅田站(另有地鐵經東梅田/西梅田)

JR會叫大阪
地鐵會叫梅田
其實都係同一個地方

你搭御堂筋線,響「梅田」落,轉去JR「大阪」站,7-10號月台,就係京都線

但因為梅田有阪急線,阪神線,JR線,地鐵線,所以如果怕果度太多出口,會混亂,我建議不如搭御堂筋去到「新大阪」站先轉車

新大阪簡單D,得JR站同地鐵兩間公司,無咁易入錯閘
響JR「新大阪」站,12﹣14號月台,都係京都線

水晶宮

畀面勳章

引用:係~~你搭既係御堂筋線難波,即NAMBA,日

原帖由 Kazu 於 13-03-08 發表
係~~
你搭既係御堂筋線
難波,即NAMBA,日文寫法係なんば
嘩,好詳細呀,你直頭好似係果度住咁,唔該哂,對於第一次去ge我好有用

水晶宮

畀面勳章

引用:回覆+tanping+的帖子 是呀......去梅田站

原帖由 pangkwok 於 13-03-08 發表

是呀......去梅田站轉JR大阪去京都,應該最快
唔該哂

水晶宮

畀面勳章

pangkwok 發表於 13-3-8 10:04

要睇酒店往邊, JR難波 及 南海難波站 都去到京都. 時間不是差太遠, 只是JR 貴小小吧. ...
請問由金閣寺行去‘傳七壽司’容易嗎,我check就話17mins, 但容易揾嗎?仲有我去京都咁
KANSAI THRU PASS好似用唔著?佢好似JR唔用得?如有錯請指點

洋房

的確...你坐御堂筋線在梅田轉JR去京阪會方便D...
GOOGLE話 金閣寺行去 傳七壽司 行17分鐘 應該差不多吧.....之前去京都用GPS 行去其他地方都同GPS出的時間差不多, 應該不用17分鐘TIM....睇你行幾快...

唔行坐2/3個站巴士都OK....

tanping  thx...........  發表於 13-3-13 14:17

首頁

尾頁

跳至