烹飪搵食

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

做了好幾次,終於找到自己喜歡的口感,鐘意煙靭感重啲,特意用了重澄麵的。

成品比照片稍深色,照得不太好

材料
原蔗片糖 55 克
粘米粉 30 克
澄麵 45 克
生粉 10 克 (註: 我用的是泰國生粉)
水 100 克+ 200 克
熟紅豆 適量

做法:
1)三樣粉加水 100 克,拌勻
2)水 200 克煮滾,加入糖 煮溶
3)將滾糖水撞入粉漿中
4)水滾先蒸碗, 再下粉漿,八分滿,蒸一分鐘,加入熟紅豆,再蒸 13 分鐘。

manicheung    發表於 13-3-24 11:10
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

等我得閑一定要試!
2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

vicki23126 發表於 13-3-3 22:48
等我得閑一定要試!
咁快手的, 第一名呀......

vicki23126  因為想整好耐,但又懶,一見到你個食譜,即刻收藏~~  發表於 13-3-3 22:52
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

請問你蒸時會唔會有野蓋住??會唔會好多道汗水??

2009年11月15日8點半穿水入醫院,11月16日凌晨2點半在QE生咗 囡囡。 囡囡有3.21kg~

複式洋房

回覆:死心不息~缽仔糕

係咪感覺挺身d無咁淋身?係既話我都想試下

翡翠宮

vicki23126 發表於 13-3-3 22:50
請問你蒸時會唔會有野蓋住??會唔會好多道汗水??
一路蒸都有蓋, 有一點倒汗水, 掀蓋時向側掀起,小心一點就不會滴在糕上了

vicki23126  thanks~~  發表於 13-3-3 23:14

翡翠宮

camp_w 發表於 13-3-3 22:59
係咪感覺挺身d無咁淋身?係既話我都想試下
我喜歡靭啲,呢個無咁淋身,所以覺得好食呀。

別墅

這是5飯碗份量,

珍珠宮

回覆:null

希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

leungps12 發表於 13-3-3 23:17
這是5飯碗份量,
那個是小碗,直徑 4 cm, 高 3.5 cm, 共做了六碗

寶石宮

大廚勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 畀面勳章

好成功

別墅

我想請問,這食譜凍左會硬嗎?

侯爵府

好媽媽勳章

引用:做了好幾次,終於找到自己喜歡的口感,鐘意煙

原帖由 andyman 於 13-03-03 發表
做了好幾次,終於找到自己喜歡的口感,鐘意煙靭感重啲,特意用了重澄麵的。

成品比照片稍深色,照得不太好:bas ...
好靚仔! 等我又試吓跟你做, 睇吓大家係咪口味一致先!

§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

紅豆係咪要另外蒸一蒸先呢?

翡翠宮

morningq 發表於 13-3-4 07:43
我想請問,這食譜凍左會硬嗎?
我覺得不硬,但各人口味不同,喜歡這個靭度。

翡翠宮

etam724 發表於 13-3-4 08:41
紅豆係咪要另外蒸一蒸先呢?

1)紅豆可以用日式罐頭蜜紅豆。

2)這個我自己做的,我每次煮半斤, 水滾後,收小火,煲一個小時就剛好,最後10 分鐘放一片蔗糖,
令紅豆增添香味。
可以做多一點放在冰箱,需要時解凍用, 做雪糕紅豆冰也很可口,我今次做一半原粒, 另一半加
糖加牛油做成紅豆蓉,用作曼頭及麵包饀料,趁熱時壓蓉,做成圓球,備用就可以了。

3)再提一下煮紅豆的水,要盡少,不夠再加。
4)煮完豆的水,不要倒掉,可飲用除可口外也補身呀........

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

最鍾意食甜品,得閒一定做,多謝分享!
神是信實的!

男爵府

andyman 發表於 13-3-3 22:47

成品比照片稍深色,照得不太好:bas ...

請問生粉可唔可以用鷹粟粉代替? 口感會唔會分別好大? 另STEP3撞完後是否成糊狀? 我好鍾意質感Q架

伯爵府

熱血勳章

我好like你死心不息嘅精神, 我都要勉勵自己

首頁
12345...6

尾頁

跳至