論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

本身好地地,煮飯清潔照顧老人家都一般般,由佢入屋第一個月開始發覺廁所去水位成日塞,我已經千萬叮囑不可留頭髮或沖任何污糟固體落去水位,今朝塞到d水浸哂全屋。。。都算,好聲好氣叫佢吸完水再用乾淨水拖返乾淨全屋,中途俾我發現佢只吸水但不用乾淨水再拖,話佢佢就駁咀話佢有點樣點樣做,好似好有條理做緊野但我阻鬼住佢既工作程序,同埋渠塞都唔關佢事,言語間好似唔係佢問題但佢好心幫我解決緊屋企問題咁

因為屋企只有我同爸爸住,我早出晚歸每日最多用廁所15-30分鐘沖涼刷牙洗臉,爸爸因腳痛一般只係便便先去廁所,同隔日沖涼,工人未入屋前,屋企未試過塞渠,所以我有95%肯定係工人做野時有問題出錯先會塞渠,其餘剩下5%當作是天意。

最嬲係爸爸見佢吸水唔再用乾淨水拖地,勞氣話佢,工人仲要大大聲駁咀,由於佢地用印尼文溝通,所以我都唔知佢地講咩,之前都試過幾次工人做錯野,爸爸勞氣話佢,佢都係大大聲駁咀

問題係我原本想搵人幫手睇住爸爸,而家佢咁頂心頂肺,又唔係咁幫得手,我係咪應該考慮炒佢呢?

smallfoothk    發表於 13-3-5 09:45
333s  預先說窒了維修費她出. 包你省錢.  發表於 13-3-5 09:23

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆:工人搞到渠塞,屋企水浸,救命

換過個啦!做錯嘢係人都有,佢籍口多多又搏咀,不要得!

主 賜 平 安

象牙宮

Lovemalimore 發表於 13-3-5 08:02
本身好地地,煮飯清潔照顧老人家都一般般,由佢入屋第一個月開始發覺廁所去水位成日塞,我已經千萬叮囑不可 ...

賴人. 駁咀 外傭 & 人特性. 错都不是自己.
塞渠 先叫她 先處理積水.
再找水喉佬 5百 "頭發" 主因
如"事先你己說明". 維修費可以入佢數.

so far 我發生過一次. 找到了止外傭的"方法". 從此不再發生了.
有人會怕佢告雇主. 反問那个雇主蠢到自己弄窒自己廁所?
BK 可有?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

通渠佬O黎O左未?塞成咁佢一定扯番一大舊o野出o黎,到時無得佢賴!

頭髮o個o的都算,最驚 m 巾都掉落去!

侯爵府

333s 發表於 13-3-5 09:33

333s  換工人治不了根本.  我需要治人"方法". work 就是好方法.  發表於 13-3-5 11:01

別墅

引用:通渠佬O黎O左未?塞成咁佢一定扯番一大舊o

原帖由 zitzai 於 13-03-05 發表
通渠佬O黎O左未?塞成咁佢一定扯番一大舊o野出o黎,到時無得佢賴!

頭髮o個o的都算,最驚 m 巾都掉落去!
約緊時間,最快明天,繼之前換廁所泵、檢查煤氣錶,我都希望佢親眼睇下自己傑作

別墅

引用:Quote:Lovemalimore+發表於+13-3-5+08:02+

原帖由 333s 於 13-03-05 發表
搞掂今次我應該叫佢下次有事要賠

333s  識變通好事來架. 以后知點"治"外傭傑作.  發表於 13-3-5 14:36

大宅

回覆:工人搞到渠塞,屋企水浸,救命

最多只賠300

別墅

akycheung 發表於 13-3-5 15:54
最多只賠300
了解,多謝您溫馨提示~

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

豈有此理

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

通咗渠未? 知唔知乜野塞厠所? 似係佢將D M巾沖落厠所.

別墅

lily-of-valley 發表於 13-3-5 17:21
通咗渠未? 知唔知乜野塞厠所? 似係佢將D M巾沖落厠所.
明天下午

首頁

尾頁

跳至