論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

今次第二次請工人,前一個印,今次賓。唔知係我問題定係乜!

我發覺印姐吃得好慳,午餐一個indome,晚餐吃半碟$15蚊一盤的魚就可以

但菲姐好鬼大食!早兩日煮鹵水雞亦,整8隻,3隻比呀仔做lunch,諗住姐姐食3隻,剩2隻夜晚比呀仔食。誰不知姐姐將5隻雞亦吃光!

中過一次招,所以今早出門將25$排骨,分成2碟,叫佢蒸一碟for son & her lunch,另一碟明天吃。而夜晚吃咸旦肉餅。點知我放工回來,另一碟排骨不見了!

問呀仔是否姐姐蒸了做dinner,呀仔話無,只有中午吃過。

等姐姐沖完涼出來問佢,佢以為我話一碟for 一碟for my son

但我問呀仔中午他吃了多少排骨,他說5、6粒。即係姐姐食成3/4碟

係唔係菲姐特別大食!?

其他JM可以share 下嗎?

我限佢食幾多又好似好刻薄,但咁搞法,唔得掂!

別墅

回覆:有分別請過菲姐同印姐的JM,有事請教

我之前個印都食好小,但個賓又係食得比较多.

珍珠宮

我之前請印姐,佢地食同用都較慳,不過有些品格問題,所以炒左換菲,菲姐較挑食,及浪費。

大宅

回覆:hybb 的帖子

我請過四個印一個菲,菲最差
自私貪心,會留起大部分食物俾自己,太太同小朋友得小小,有新鮮野自己食,我地食舊野

珍珠宮

我婆屋企用過 3 個印,我地以前晚晚返去食飯。而家我用 overseas bun

反而 last 個印食o野方面係最衰(佢亦係唯一一個唔係 overseas 請返o黎,最有 ’本地經驗’ o既一個 )。我地返去食飯,阿婆叫買新鮮雞。一隻雞全相我地未見過,佢已經揀起晒o的雞翼 & 斬開o左o既雞比其中幾舊,我地就食雞胸。早餐要搾鮮果汁飲,食美 x 5/6 蚊一個飽。隔夜送梗係免問

而家個 bun 早餐方飽 + jam/butter + 咖啡。lunch 之前o個晚有送剩佢就食,無就自己煮雞翼/雪藏豬扒/腸/蛋。夜晚一定係我分送俾佢,因為之前件衰印揀晒o的好o野,我避免案件重演!我屋企大送,樣樣少少就有 1 個湯碗送。佢食唔晒自動波雪起第二日 lunch 食過

大宅

引用:我婆屋企用過+3+個印,我地以前晚晚返去食

原帖由 zitzai 於 13-03-06 發表
我婆屋企用過 3 個印,我地以前晚晚返去食飯。而家我用 overseas bun

反而 last 個印食o野方面係最衰(佢 ...
因中午是佢同呀仔食同一樣野,我可以點避免佢食曬啲餸?

男爵府

我第一個印係本地做過4年,勁衰格,俾佢食先可以將我件pizza上既餡攞埋俾自己食,到我食時淨食餅,半隻雞攞起雞翼雞脾自己食!自此後我再唔俾工人自己拎,由我分配,第二個印印都係本地做左2年,勁細食,唔鐘意食中國菜,喜歡自己買雜食,到依家呢個海外菲就大食好多,午晚餐一定要食飯,一大碟餸加碗半飯,要下午茶,果頭剛食完飯果頭又再食麵包

大宅

引用:我第一個印係本地做過4年,勁衰格,俾佢食

原帖由 vivienfong 於 13-03-06 發表
我第一個印係本地做過4年,勁衰格,俾佢食先可以將我件pizza上既餡攞埋俾自己食,到我食時淨食餅,半隻雞攞 ...
我個賓在我面前吃好少,如她洗好煲、鑊出來我們差不多吃完,佢會將所有餸清曬咁樣我會比佢食窮

大宅

BK Milk勳章

係啊!賓勁大食!我之前賓每餐2大碗飯及勁多餸、湯!要不停買米!食到我窮!

男爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

我以前個賓超大食, 一日5餐, 總之買親公仔面唔使2日即清, 晚飯要食2碗飯 + 好多送, 少d送又話你唔俾野佢食, 午餐肉要食荷美爾, 美國蛋唔食要食cp蛋, 而家個印剛到, 食野無要求, 不過觀察中.

珍珠宮

hybb 發表於 13-3-6 00:17
因中午是佢同呀仔食同一樣野,我可以點避免佢食曬啲餸?
你夜晚多唔多O係屋企食?日頭你睇唔到唔好俾佢同仔食一樣O野,叫佢夜晚 pack 定個飯盒,你睇實佢 pack 甚至 pack 俾佢。白飯食多O的我無所謂,真係要 make sure 個工人飽,唔係佢同仔單獨O係屋企話餓到見頭暈你又係閉翳。但我唔 OK 工人揀食/自私食晒小朋友O的O野。但講真咁都唔 guarantee 你仔有啖好食。細路唔肯食/食得慢,工人唔會好心機 tum 佢食,係好O野O既話最好細路唔食落O左自己個肚。無人O係屋企睇實O既話真係個仔飽唔飽/夠唔夠營養都唔知。其實你仔幾大?要根治呢個問題,有無可能送你個仔返全日?O係學校食起碼飽 & 均衡營養先。一唔係好似另外一個 post 個媽咪咁,要工人 & 仔O係 cam 前面食飯,但講真你又係咪可以日日睇晒成餐

珍珠宮

hybb 發表於 13-3-6 00:29
我個賓在我面前吃好少,如她洗好煲、鑊出來我們差不多吃完,佢會將所有餸清曬咁樣我會比佢食窮:ig ...
點解唔分送俾佢?同抬食都可以夾起俾佢先,一來好似 ’留起’ 俾佢,二來食幾多送完全O係你掌握之中

侯爵府

印細食, 菲大食!

禁止訪問

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

我之前個賓唔大食,依家個賓超大食,食好多飯同餸,佢最初來時扮到好細食,後來見佢越食越多,佢依家身形比最初來時肯定大了一個size

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

樓主有無聽過好食懶菲........:;pppp:

但印就比較細食, 但多數心腸唔好........

兩者選其輕, 所以我選賓, 起碼明刀明槍, 唔驚佢陰招

至於食的方面, 係我地留好餸菜, 今晚俾餸佢, 係for 佢今晚餸及明日lunch box的........如果俾佢地自由發揮, 好快會破產

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

我用過2個海外印同1個海外菲, 菲係最大食同最自私既, 樣樣野都同你計到足, 好多野都咋傻扮懵, 明明講好左盒朱古力唔食得但又扮聽錯食左. 我地食珍珠米既好快又要買因佢每餐食一碟飯(酒樓飯碗2碗以上既份量), 自從用過呢個菲菲後都怕怕....

你個case不如分食物比佢食(份量當然係合理架啦), 而隔晚前預備好既餸就用盒分開裝好貼上紙條寫明幾時食同比邊個食(一定要係佢面前同佢一齊做), 將佢扮懵既機會減到最低

大宅

引用:Quote:hybb+發表於+13-3-6+00:17+因中午是

原帖由 zitzai 於 13-03-06 發表
你夜晚多唔多O係屋企食?日頭你睇唔到唔好俾佢同仔食一樣O野,叫佢夜晚 pack 定個飯盒,你睇實佢 pack 甚至 ...
我係single mum, 好多時夜收(約九時到家)所以返到去佢地一定食完飯。而我個仔8歲,自己食飯。但我個仔好偏食,又食得慢。所以佢咁食法我怕呀仔啲野比佢食曬

大宅

多謝咁多位,我今早已講多一次食物分量分配比工人知,希望佢不會咁差咁自私,食埋呀仔嘅野

伯爵府

我個印都係食好少,早上兩塊餅,中午食之前一時的飯餸,得兩條茶,DD肉,兩啖仔飯,夜晚就正常少少,不過都係食半碗飯。
成日話自已肥,都唔知佢邊忽肥

不過我唔理佢,我話總之你唔好無神無氣同我打工就得喇!!

首頁

尾頁

跳至