母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有關與嬰兒同睡及夜奶
http://thehousenews.com/personal/%E8%88%87%E5%AC%B0%E5%85%92%E5%90%8C%E7%9D%A1/

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

會藉著媽媽的氣味去找媽媽的乳頭,是不會沒緣故的鑽到被窩裡去讓自己窒息的。

好同意呢句!

仲有餵母乳既心靈感應都係。
親身經歷過先會feel到果種自然+神奇。

有時自己夜晚上網上到日夜顛倒,好搞笑bb都會同我一齊日頭訓大覺。

攰果時想訓耐d,bb都會同我一齊訓耐d。
夜晚如果我醒左,bb又會一齊醒。(我覺得應該係氣味)

其實我都好enjoy餵夜奶,但有人話夜奶影響腦部發育。
唔知你點睇?
七個月成功從全奶粉轉為全人奶,nothing is impossible!
get rid of formula, normalize breastfeeding

別墅

引用:會藉著媽媽的氣味去找媽媽的乳頭,是不會沒

原帖由 usakumya 於 13-03-06 發表
會藉著媽媽的氣味去找媽媽的乳頭,是不會沒緣故的鑽到被窩裡去讓自己窒息的。

好同意呢句!
真係咁呢! 我唔瞓佢又唔瞓, 我瞓佢就瞓, 我醒佢又醒, 除非佢真係太攰!

男爵府

好同意呢句!
我其實都無研究過夜奶同腦部發展嘅關連。不過既然bb 自己要食夜奶,即係佢發展上有呢個需要,我個人認為順應去餵佢好過夾硬所謂train 到佢唔食。而且bb 本身sleep cycle 都比較短,佢醒咗唔識自己瞓返,食夜奶係最快瞓返嘅方法,又唔覺得會點打斷佢睡眠,反而好swiftly 咁令佢入睡返添!雖然我要返工都好期待佢一覺瞓天光,但同睡起碼我唔使醒晒都可以比佢埋身一齊瞓返!有時朝早起身自己都唔記得餵過幾多次lu

男爵府

好同意呢句!
亦有研究話同媽咪同睡嘅bb 會瞓得好啲,情緒同血壓都穩定啲添!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊