心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

借個位呻下…我24歲,大仔5歲,細仔9個月,老公30歲,同老公拍拖一年左右就有左大仔,果時算係半計劃有,但冇物業而我又低估左婆媳關係既問題而同老公一家住埋一齊,當然咁多年都唔習慣,而且佢有個家姐好痳煩乜都插口乜都比意見去管我既事我更討厭佢,奈何自己冇本事唯有同住,呢幾年我日頭主力湊仔,夜晚6點番工,10點收工,10點半番到屋企睇手冊睇圖書,沖涼最近多左細佬要湊訓教,日日都係咁過8,9,點起身煲粥,吸塵拖地洗衫餵奶收衫晾衫洗奶樽食飯,送番學同細佬沖涼做家務又接放學,5點趕頭趕命倒個飯落口又跑住番工,日日如是10點氹訓教自己沖涼,晚晚十二點一點訓,細仔晚晚喊2~5次不等,半夜又自己湊,第二日又重覆,由唔知幾時開始我好急住做每件事,急到個人好炆,但對街外人永遠客氣人地睇我好幸福咁,無錯老公好錫我乜都就我不過好愚孝乜都聽啊媽意思,番工又成日睇同事面色有時仲係冇道理情況下比人出氣,收工已經好累,姑奶成日插口理我既野,一家6299同姑奶一d都唔尊重我,心情好會好聲好氣同我講野,心情唔好嘭我門,明比說話我聽,明話我而且直接當面串我甚至唔出聲將我雪櫃內既野食掉左,又試過自私到掉我d野出黎雪自己d野令我d野變壞晒,都算,大仔黎緊升k3但要入小學我又大壓力,細仔又痴身又扭計,最近當大仔番左學細仔訓左一個人做家務時突然會坐低左,痛痛快快咁喊出黎,我覺得好辛苦好唔開心唔知同邊個講亦唔會有人明白我,同老公講佢已經又累而且話晒佢屋企人佢都難做就冇講,就算講過都幫我唔到,同朋友講佢地仲係去蒲階段更加唔明,同父母講怕佢地擔心我又冇講,同事就更加少講,我喊因為覺得好大壓力,面對99怕佢話我家務做得唔好,拖少日地又比佢話,洗衫多衫又話我整壞佢洗衣機,少衫又話少衫都洗浪費水,總之乜都挑剔,番工主任間唔中搵我出氣,規矩一時一樣任佢講,d客有時又比面色我睇都算,收工想同老公傾佢又累到想訓或者係咁易應酬我兩句就算,我真係覺得好多野兼顧好辛苦,揀小學,份工,去借圖書同睇書,教功課,記日子帶仔打針,學校親子習作,要買既日用物品等等,多到好似所有野得我一個做但又冇人體諒仲不停搵我出氣,生得仔我預左捱冇做過千金,老公只顧搵錢又累我明白,基本上佢只負責搵錢陪仔玩,一頭家所有鎖碎事都係我顧,我記我話事我做,但有出錯就個個都指責我,又冇諗到自己冇幫手仲指指點點,我開始燥到成日打仔,成日呼喝佢,但冷靜落黎後自己好心痛,因為我搵佢發洩,佢只係一個剛5歲小朋友,算生性又慬事但我就睇中佢呢個弱點搵佢出氣,仲要係自己個仔,但唔開心時比佢激到死死下時真係好難忍手就打佢,我仲會mark大喉嚨用盡把聲去話佢直頭想食人咁款,再加埋自己想喊,我同老公講我覺得自己有需要正視情緒問題,點之佢話我多餘,話我諗多左,但呢個情況密左,有時屋企有人我會話落街買野,其實坐落街喊,落去食雪糕,但每次只係短短半個鐘,之後又扮冇事番屋企又湊仔,我真係唔知自己可以點,身邊朋友唔多,了解到我咁心底既事更加冇,所以上黎發下癲呻下,多謝大家收睇

lina9316  係情緒管理差d。  發表於 13-4-11 21:54

大宅

回覆:loklok200866 的帖子

我覺得你需要人同你傾嚇D心事,你情緒有D問題,我有時都有你咁情況,好彩我c6會幫我分擔D,如果你老公多D重視你多D聽你講你會好好多,認真次同你老公傾嚇或者找嚇D朋友傾嚇心事加油

禁止訪問

畀面勳章

回覆:到底我有冇需要睇醫生

男爵府

畀面勳章

您已經好叻架啦 !
比著係我, 一早入青山啦.

您可以找社工傾吓先, 唔得才看醫生.

別墅

多d同人傾訴下啦。呻下都好!等其他人俾返d正能量你

男爵府

盡量做左就收貨. 生仔就係要涯,辛苦涯大.過後回望,你又覺得不算什麼. 找機會同老公去拍拖. 談天說地,不談仔仔,不談家事. 比自己休息下.
你知嗎 ?世人D人對你差,但你自己唔可以對自己差. 要錫自己. 氹自己, 自娛下.
屋企人健健康康,順順利利就係你既小成就啦.

大宅

睇醫生都冇用,最緊要靠你自己去平衡返自己的心情,因為D嘢都係會咁樣發生,唔會因為睇咗醫生會有所改變....D醫生埋又係話要同家人坐低傾下,個問題係D家人肯合作先得架...

男爵府

loklok200866 發表於 13-3-7 23:36
借個位呻下…我24歲,大仔5歲,細仔9個月,老公30歲,同老公拍拖一年左右就有左大仔,果時算係半計劃有,但 ...

我超級明白你感受, 我同你都差唔多,
我大你10歲, 大學畢業, 以前有兩萬幾蚊人工一個月 。

俾人扼, 但醒後已經太遲, 女都生埋, 開頭奶奶叫我地搬到附近住,話幫我湊,但唔夠半年就話唔得,幫唔到。叫我唔好做。 但老公無用, 一個月得九千幾, 叫佢湊女我返工佢又唔肯, 攪到日日為錢嘈, 又要交租,又要水電煤, 我真係想買多件衫都無錢,之前仲要比一個bk媽系落, 真係好傷心,見佢send 俾我d pm , 我當時真係即刻哭左出黎, 但都要面對, 因為有d人真係見到你死都仲要採多兩腳。

老爺奶奶叫我地搬到附近住,唔幫我湊女都算啦, 仲要有時我想去街市買d野,唔想帶女女去,因為女女大個,坐小巴要比錢,叫佢睇一兩個鐘,佢都要推, 但一知道我去街市就叫我幫佢買埋野,
唉! 真係無野講。

鬼叫自己嫁錯, 平時過年過節出街食飯, 唔會理會我地果日有無空, 只會就晒另外兩個仔, 因為一個每個月俾幾萬蚊佢駛, 另一個就拉仔。 當我老公話邊日唔得的話,我奶奶就話, 唔駛你比錢叫你黎食都咁多野講。

其實我都想離婚,但諗起女女就為有忍。

公爵府

畀面勳章

加油~你好叻~有唔開心上來呢度傾~可以唔返工嗎?或者自己搬出來住~請個姨姨湊~自己返full-time

大宅

回覆 loklok200866 的帖子

我覺得你24歲已經咁定性,好難得,你都好叻呀
打左個囝要SORRY番,可以同佢講下你感受,佢大個都會生性會錫媽咪。
試下食維他命B雜,可以平服情緒,精神D,藥房幾十蚊一樽,
凡事唔好咁上心,唔好太緊張,D唔ARM聽既說話當佢耳邊風,
多D搵家人傾,你出左事,佢地咪仲擔心!
喊完唔好怕比人知,佢地都應該正視問題,身為長輩應該要下幫你,
過多兩年細仔讀書就會好好多喇。
加油呀!

禁止訪問

大宅

回覆:到底我有冇需要睇醫生?

人生總有經歷,過去咗回望唔係大件事,之不過因你還年輕,我係你個年紀時仲係玩到儍。不過既然揀咗條路就好好地行落去,時間真係好快過,可能三二年後又唔同光景,仔仔係你最大嘅成就,好多人恨都恨唔到。
多啲同人講,講咗出嚟就無事,現代人最大問題係驚同人分享俾人話,只要學識分辨那些回應對自己有用,唔好樣樣都關自己事,我哋只係人,唔係聖人。
努力加油,開心啲!

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

做女人係咁, 湊仔就係要涯, 心力体力都要負擔, 你D仔仲咁細, 個個媽咪都經歷過這階段, 唔係剩得你一個咁辛苦, 到你D仔大大下就好D架啦, 你仲後生姐, 你簡左嫁比你老公呢條路你應該預左....

其實你最大問題是同6299姑奶住, 迫埋一齊生活實有沖突, 佢又唔你同你長大生活習慣又唔同.....你C6有無本事搬出去? 同佢傾下. 長始落去唔係辦法....

男爵府

揾D時間去跑下步,開心D!做下自己鐘意D事!呢度好多人支持你!加油!可唔可以申請公屋?可以揾份日頭工媽?

大宅

陪月勳章 畀面勳章

katelok 發表於 13-3-8 14:28
我超級明白你感受, 我同你都差唔多,
我大你10歲, 大學畢業, 以前有兩萬幾蚊人工一個月 。

你個case係我, 我會立即離婚, 為左個女好,
你個男人係你負擔, 你同佢一齊, 2萬幾, 搵埋養佢
你同佢分開, 你2萬幾只係自己同個女, 一定夠

你父母唔關心你唔緊要, 但係, 為左個女,
你應該快d走, 唔係將來就係你2母女一齊為呢家人付出

大宅

陪月勳章 畀面勳章

樓主

或者你同c6 move out好d
相見好, 同住難
另外, 係唔係一定要返part time
唔返得唔得? or轉另外一份得唔得?

子爵府

我有時都會似你咁,太大壓力,得閒上來聊或找社工朋友談,唔好放在心,更加唔好發落小孩道,他有事你更後悔。

公爵府

睇完你的分享,我自愧不如,你鐵打咁做曬所有事,仲要去揾錢,你姑奶同奶奶執到寶都唔知,仲不斷俾壓力你,你地一家四口快啲入表申請公屋,起碼望到搬出去嘅一日,出到去可以自主,人都輕鬆啲!你短時間未可以解決嘅,唯有改變自己心態,用軟功對付佢地,話你當佢耳邊風,例如佢話買支沖涼液唔好用,你咪答佢話無辦法啦!順得哥情失嫂意,答到有咁九唔答八就咁九唔答八,久而久之佢地都費是同你講嘢,有嘢要買就自己買返!

公爵府

引用:Quote:loklok200866+發表於+13-3-7+23:36

原帖由 katelok 於 13-03-08 發表
你可以揾本地姨姨湊,自己重投社會,我都俾阿媽老點左,話幫我湊又唔幫,最後揾本地姨姨湊,自己揾一份錢,壓力無咁大!

禁止訪問

畀面勳章

首頁

尾頁

跳至