2012年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

如題,健康院建議餐單九個月B可以食麥皮,字母粉,素麵!

珍珠宮

littlee 發表於 13-3-11 23:44
如題,健康院建議餐單九個月B可以食麥皮,字母粉,素麵!
我有比星星粉呀,不過都有加米一齊煲,等佢無咁水,易餵D~面包果D就未,太多添加野同糖份,大個D先食~

話時話我都無再打開本書仔,都要拎返黎參考下至得!
輸入搜索內容

大宅

回覆:除咗飲奶食粥仔,6月B開始食其他野未?

我有俾白麵包

別墅

引用:Quote:littlee+發表於+13-3-11+23:44+如題

原帖由 anna_my_baby 於 13-03-12 發表
我有比星星粉呀,不過都有加米一齊煲,等佢無咁水,易餵D~面包果D就未,太多添加野同糖份,大個D先食~

話 ...
請問乜野係星星粉,係咪即是字母粉D friend?

複式洋房

有比白麵包同星星餅

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+anna_my_baby+於+13-03-12+發

原帖由 littlee 於 13-03-12 發表
請問乜野係星星粉,係咪即是字母粉D friend?
yes yes都係細細粒咁啦

輸入搜索內容

大宅

有時去酒樓佢見我哋食嘢, 會嘈嘈閉, 會搣d叉燒包嘅包肉比佢"玫下玫下", 佢不知幾滿足; 有時婆婆蒸石斑, 未"贊"油前, 我會拆d肉比佢"玫"
另外有食bb餅, 白麵包, 湯水(去咗油及唔落鹽), 蔬果~

別墅

引用:我有俾白麵包 +

原帖由 Yuenmuic 於 13-03-12 發表
我有俾白麵包
Me 2!

別墅

引用:Quote:原帖由+littlee+於+13-03-12+發表請

原帖由 anna_my_baby 於 13-03-12 發表
yes yes都係細細粒咁啦
你通常點煮架?加咩配料?洗唔洗加湯底?

別墅

引用:有時去酒樓佢見我哋食嘢,+會嘈嘈閉,+會搣d

原帖由 ggcmmc 於 13-03-12 發表
有時去酒樓佢見我哋食嘢, 會嘈嘈閉, 會搣d叉燒包嘅包肉比佢"玫下玫下", 佢不知幾滿足; 有時婆婆蒸石斑, 未" ...
街煮既野唔敢俾,驚太有味之後唔肯食粥仔!

子爵府

dd likes udon. but plain ones only. he wnt eat food with seasoning or taste... yday when I was rubbing him with coconut oil he stuck his tongue out so I gave him some... he kept asking for more... kinda gross to eat oil but coconut oil is good oil so its ok. he likes slippery food.

別墅

魚肉,間中白面包,蘋果蓉,小飯團勁like星星餅
我今日就係攞返本書出黎睇,決定今日lunch試下俾烏冬佢食,整䉒茄肉碎烏冬,食左幾啖,太懶唔願趙,結果呢餐改食奶

珍珠宮

littlee 發表於 13-3-15 23:05
無用湯或架我,通常煮粉都會加D小米或大米,等佢無咁水,共1/4杯(量米杯)~
加好多蔬菜(大約佔1/3-1/2),西蘭花或者瓜類、蕃茄都用得多,因為斯元中意酸味~南瓜聽講好濕所以我而家好少比~

另加一份乒乓球大小o既肉,多數食牛肉,鐵質高D。魚肉都多。

全部加水掉入煲度禁個制。

如果係魚,我會煲好先MIX。
輸入搜索內容

珍珠宮

littlee 發表於 13-3-15 23:05
其實咁多配料,煮出黎已經有湯有料啦,唔使另外煲湯啦。
以上係一日兩餐份量~

而家斯元唔多中意兩餐一樣,我開始要每餐煮~~
輸入搜索內容

別墅

引用:Quote:littlee+發表於+13-3-15+23:05+你通

原帖由 anna_my_baby 於 13-03-16 發表
無用湯或架我,通常煮粉都會加D小米或大米,等佢無咁水,共1/4杯(量米杯)~
加好多蔬菜(大約佔1/3-1/2),西 ...
即係同煲粥仔方法差不多!等我試下先!

男爵府

食叉燒包的包。 蒸饅頭, 白麵包, 星星餅。
我仔同我一樣好鍾意食飽。 另外想問幾時食得5穀煲粥或燕麥粥? 有包貴格燕麥米係度, 想睇下佢可唔可以食?

同埋字母粉要加煮?

別墅

我除左煮粥之外,都煮過烏冬同星星粉,煮粉的話我會用明火煲腍d粉先,之後再落成個蕃茄既分量既蓉或者粟米蓉加少少水去煮,煮出黎好香,我個臭b皓然食到lam lam脷
另外我個C6試過比d雪糕比阿仔lam下,佢試過仲想再食 激死

別墅

引用:食叉燒包的包。+蒸饅頭,+白麵包,+星星餅

原帖由 Silently 於 13-03-16 發表
食叉燒包的包。 蒸饅頭, 白麵包, 星星餅。
我仔同我一樣好鍾意食飽。 另外想問幾時食得5穀煲粥或燕麥粥? ...
我擔心太高纖會否難消化同令阿B便秘?! 因為佢飲水唔多,平時大概兩日一次便便

別墅

引用:我除左煮粥之外,都煮過烏冬同星星粉,煮粉

原帖由 HoYin_MaMa 於 13-03-18 發表
我除左煮粥之外,都煮過烏冬同星星粉,煮粉的話我會用明火煲腍d粉先,之後再落成個蕃茄既分量既蓉或者粟米 ...
我今個Weekend買咗字母粉,但99話唔好俾粉佢食住先喎,所以今個星期都係食住粥仔先!下星期先啦....

別墅

引用:有時去酒樓佢見我哋食嘢,+會嘈嘈閉,+會搣d

原帖由 ggcmmc 於 13-03-12 發表
有時去酒樓佢見我哋食嘢, 會嘈嘈閉, 會搣d叉燒包嘅包肉比佢"玫下玫下", 佢不知幾滿足; 有時婆婆蒸石斑, 未" ...
我嗰個雖然未夠九個月,但都食緊叉燒包同白麵包! 另外有食好多唔同水果……基本上我哋食咩,佢食得都有俾佢!

首頁

尾頁

跳至