自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

要註意咩?要介口嘛?thank you

水晶宮

2024年龍年勳章

你自己 ? 睇醫生, 鼻竇炎一定要食抗生素, 我係鼻竇炎專家, 因為成日發炎.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

引用:你自己+?+睇醫生,+鼻竇炎一定要食抗生素,+

原帖由 Rita 於 13-03-16 發表
你自己 ? 睇醫生, 鼻竇炎一定要食抗生素, 我係鼻竇炎專家, 因為成日發炎.
...
我個女(7.5)之前以為感冒,食幾次藥都唔好,轉左專科照x光先知鼻"豆",!請問要介口嘛?

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆 BoBo8352 的帖子

凍野,辛辣刺激野唔好食

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

引用:回覆+BoBo8352+的帖子 凍野,辛辣刺激野唔

原帖由 Rita 於 13-03-16 發表
回覆 BoBo8352 的帖子

凍野,辛辣刺激野唔好食
明白,thank you

男爵府

回覆:請教~~鼻\"豆\"炎

我試過鼻竇炎,睇西醫好耐都醫唔好,轉睇中醫先斷尾

子爵府

引用:我試過鼻竇炎,睇西醫好耐都醫唔好,轉睇中

原帖由 安安的地盤 於 13-03-16 發表
我試過鼻竇炎,睇西醫好耐都醫唔好,轉睇中醫先斷尾
都係我唔好,一早帶佢睇專科就唔會俾個女拖到鼻竇炎........醫生話再唔消到炎要去醫院做手術,個衰妹......就係唔肯cccc鼻涕搞到發炎....!咩原來中醫可冶鼻竇?係咪都要一段時間?thanks

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆:請教~~鼻"豆"炎

仲要睇係有無因為食物敏感而發炎

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

男爵府

引用:Quote:原帖由+安安的地盤+於+13-03-16+發表

原帖由 BoBo8352 於 13-03-16 發表
都係我唔好,一早帶佢睇專科就唔會俾個女拖到鼻竇炎........醫生話再唔消到炎要去醫院 ...
不妨試下同佢睇中醫先!

子爵府

用鹽水洗鼻

子爵府

引用:仲要睇係有無因為食物敏感而發炎

原帖由 Yubi.T 於 13-03-16 發表
仲要睇係有無因為食物敏感而發炎
應該唔係食物敏感.....

子爵府

引用:Quote:原帖由+BoBo8352+於+13-03-16+發表都

原帖由 安安的地盤 於 13-03-16 發表
不妨試下同佢睇中醫先!
食埋今次d藥.........都會揾中醫調理下,thank you

子爵府

引用:用鹽水洗鼻

原帖由 namanyi 於 13-03-16 發表
用鹽水洗鼻
有啊,洗同噴都有

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

注重保暖,唔好比自己咁容易感冒著涼

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

注重保暖,唔好比自己咁容易感冒著涼

複式洋房

一般的鼻炎、鼻竇炎都是從小小的感冒不及時治療而引起鼻塞,久而久之就拖成了慢性鼻炎。鼻炎雖不是什麼重疾,但也會帶來一些煩惱,會引起鼻塞、流涕、頭痛、頭昏、記憶力下降、夜晚呼吸不暢、經常打噴嚏等,以至在辦公、社交、公眾場合帶來一些尷尬,消除和避免鼻炎帶來麻煩,其中最安全最節省的辦法,就是堅持用溫鹽水洗鼻治療法。
【洗鼻常識】
鹽水洗鼻,所謂的鹽水洗鼻,就是利用各種方法將鹽水送入鼻腔,這看似簡單的方法,卻能給鼻炎患者帶來多方面的好處:
一是適合濃度的鹽水一方面有脫水作用,有助於讓腫脹的鼻黏膜消腫,另一方面也有抑菌作用。同時醫學上已經證實鹽水可以促進鼻腔黏膜上的黏液纖毛運動,加速將鼻涕排出。
二是通過一定的壓力,對鼻腔及鼻竇等地方進行有效的衝洗,將積存在鼻腔各處的分泌過多的粘液、有害物質及至病菌等徹底消除,不讓其在鼻腔內造成危害;
三是有效的保持鼻腔的濕度,避免過於干燥造成鼻出血或過於濕潤形成“細水長流”;
四是通過水流的物理運動,對紅腫鼻腔粘膜進行有效的按摩, 從而達到消腫及恢復鼻腔功能的目的。
同時因為只采用鹽水對鼻腔進行清洗,不使用任何藥物,所以對身體沒有造成任何直接或間接的傷害。在當今這個藥物泛濫的時代,醫學的發展正在向著不用藥的、健康綠色的治療方法靠攏。
研究者們給我們提供了一個安全的操作模式:要使用溫鹽水。用干淨的溫水配備不含碘的食鹽,使其濃度達到0.9%,就是我們平常所說的生理鹽水。
生理鹽水洗鼻能有效緩解鼻炎、鼻竇炎、過敏性鼻炎等症狀,以及感冒、鼻塞、流涕、頭痛、頭昏、記憶力下降、夜晚呼吸不暢、經常打噴嚏等帶來的各種煩惱。
相對於滴鼻劑、吃藥、開刀等方法,使用洗鼻器進行鹽水洗鼻是目前經證實的治療鼻炎、緩解各種鼻炎症狀最有效的方法,也是國外醫生首推的治療方法,經濟實用安全無副作用,可長期使用。

本人有供應洗鼻壺和洗鼻鹽,有需要可跟我聯繫。PM 或 [email protected]

首頁

尾頁

跳至