自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

環保接龍勳章

Sorry, 有D長, 望大家唔好見怪!

早幾日有朋友生日, 成班人一齊同佢慶祝. 食完晚飯上咗佢屋企坐吓, 傾吓. 本來風花雪月, 大家都好開心. 點知其中有對新婚的朋友問起生小朋友的準備, 同日後教育等問題, 當中就出事啦!

事源成班friends 中, 只有我同C6有小朋友(3.75yrs old), 其他friends 唔係單身, 就係結咗婚但未有小朋友. 以下係一位單身貴族的女性朋友(A), 新婚朋友(M) 同我C6的對話.

M: 我覺得小朋友好可愛, 但又怕教得唔好, 大咗會變成垃圾.
C6: 你同你太太都唔似會教出垃圾的人wor! 做父母.......(以下百字都係c6的偉論& 心德, 可免則免啦!)
A: 咁, 其實你哋點解要生小朋友呀?
M: 小朋友係我哋的愛情結晶, 生命的延續.
C6: 因為太太同我都十分之喜歡小朋友囉!
A: ok, 你覺唔得你哋好自私呀? 因為你哋想要就生, 就亳不負責任咁去生啦!
C6: 點解會不負責任咁去生呀? 我哋生咗又唔係唔養唔教. <朋友M當時O咗嘴>mouth:
A: 重話唔自私, 你哋除咗返工, 瞓覺一日有幾多時間比心機去stay with你個小朋友呀?
C6: 75-80%啦!
A: 咁積係冇100%啦!你唔覺你個B好可憐呀?

C6同A小姐解釋咗幾句, A小姐都係話我同c6係自私精! 只顧自己鍾意就生小朋友.

因為小朋友要瞓, 我哋就提早走咗! 事後問C6有冇唔開心? C6話:"因為A小姐的心境同我哋唔同, 唔好同佢計較." 我當時心想A 小姐你又冇小朋友, 點知生, 養, 教一個小朋友要多少心機呢! 講完, 現在個心舒服哂!

milk323  我正想咁講  發表於 13-3-17 23:36
偷懶喵星人  吃不到的葡萄是酸的~~  發表於 13-3-17 12:52

男爵府

回覆:生小朋友係自私的表現?

佢真的是少數中的少數!自己都冇做父母經驗,邊有資格批評人家父母!不過香港社會言論自己,由她自話自說吧!

smallkan    發表於 13-3-17 12:51
tchu  agree!  發表於 13-3-17 11:15

男爵府

回覆:生小朋友係自私的表現

A小姐連拖都未怕,心態真係會好唔同,就算有啲人結咗婚都唔想生,始終個個諗法唔同,唔好放喺心到,可能將來佢結婚生小朋友個時,完全唔記得自己曾經咁樣講過, 我未結婚都唔鍾意小朋友,因為我極冇耐性,但我而家都有兩個啦,大仔同你bb一樣大

tchu  thanks, 我都希望A小姐早D找到如意郎君啦!  發表於 13-3-17 11:17

伯爵府

好媽媽勳章

佢咁講,難道佢覺得自己父母都係自私精?!

smallkan    發表於 13-3-17 12:51
tchu  佢從來都冇係我哋面前提過她父母!  發表於 13-3-17 11:19
chinatea  有d人得唔到應有架,就覺得人地做左就係自私low.  發表於 13-3-17 09:33
shmilu_kio    發表於 13-3-17 07:17

There's some good in this world, Mr Frodo. And it's worth fighting for.

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

A小姐
佢係咪childhood experience 唔好,覺得父母陪得佢少,父母好自私???

tchu  真係唔知呀!  發表於 13-3-17 11:20
我是一隻喵

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

童年陰影~

nn010    發表於 13-3-17 12:34
郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

男爵府

引用:童年陰影~

原帖由 sharonhwyc 於 13-03-17 發表
童年陰影~

珍珠宮

2018復活節勳章

生小朋友係自私的表現?

佢仲單身, 階段唔同, 唔明唔出奇.
他日結婚後, 睇法又未必一樣

My Egg Egg Egg Egg Easter House

大宅

佢覺得一日要24小時唔食唔瞓唔痾淨係痴住個B嗰的先係唔自私嘅父母?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

好明顯男人係大方d. 你老公講得o岩, 佢都未去到生兒育女既階段, 係唔會明白.

珍珠宮

引用:佢真的是少數中的少數!自己都冇做父母經驗

原帖由 meimei_didi 於 13-03-17 發表
佢真的是少數中的少數!自己都冇做父母經驗,邊有資格批評人家父母!不過香港社會言論自己,由她自話自說吧 ...
絕對同意,我都最怕聽到啲未結婚/未有bb嘅同事/朋友講lee啲話題:;pppp:

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

做佢男朋友/老公需唔需要100%時間比曬佢?!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

大宅

回覆:tchu 的帖子

你問吓佢,除咗返工瞓覺,有幾多%係用嚟陪佢父母?
唔夠100%咁你咁唔愛你父母囉
唉!關愛唔應該計算自唔自私每個人把尺都唔同
好彩佢無拍拖,無結婚,無小朋友,做佢男友,老公,仔女好易

男爵府

生兒育女的願望乃人之天性,怎可說成自私mouth:mouth:

大宅

虎到金來勳章

其實A小姐好憎佢父母带佢來呢個世界,沒有100%時間陪佢。

tchu  唔知, 因佢從來都冇係我哋面前提過她父母!  發表於 13-3-17 11:26

珍珠宮

玩具勳章

可能係佢個人經驗。埋怨父母自私。無問佢就生佢。又無好好教養佢。令佢變成一舊垃圾。

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

伯爵府

醒目開學勳章

tchu 發表於 13-3-17 06:39

早幾日有朋友生日, 成班人一齊同佢慶祝. 食完晚飯上咗佢屋企坐 ...

你老公講得很好~
***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

侯爵府

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+tchu+於+13-3-16+17:43+編輯+\\

原帖由 tchu 於 13-03-17 發表

我自己有小朋友,但我有部份認同你朋友A小姐,就係「生小朋友係自私的行為」呢句。我讀書時上生物課,阿sir有次講講下書講哲理,我認同他一句:我們從來沒有機會先徵求BB的同意才生他出來,我們不知道他是不是想來這世上........

vivibabyvivi    發表於 13-3-17 23:15

侯爵府

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+tchu+於+13-03-17+發表本帖最

原帖由 春卷 於 13-03-17 發表
我自己有小朋友,但我有部份認同你朋友A小姐,就係「生小朋友係自私的行為」呢句。我讀書時上生物課,阿sir ...
所以我們的行為是自私的,是一廂情願。但我們不可改變,生命就是如始延續的。
~~我認為阿A小姐只是想法比較哲學姐,但我們因自己喜歡小朋友而生小孩是某程度的自私;但對於世界則很偉大,因為令生命得以循環。

tchu  agree!  就算我同C6係因自私而生B, 但我哋對呀B的愛係無私的!  發表於 13-3-17 11:30

首頁
12345...6

尾頁

跳至