跳至

首頁

尾頁

水晶宮

雖然這不是新聞,但身邊出現確實個案時 就真的替想移民又移唔到的香港人不值:認識一位菲律賓姐姐說她整個家族都是如此移了來加拿大,只須在港有一年半經驗 就可申請working permit來加做家務助理(須先要有顧主 她透過agent介紹)在加做滿兩年就可入藉了!!她還笑架架說人工是HK的double呢!!那麼輕易 想移民的香港人 這未嘗是一條出路呢!!

wingkaho    發表於 13-3-20 16:16

男爵府

yes and no. remember philippines are english speaking country and msot of the maid they have good education. so for those 1.5 years in canada, they could easily get back their qualification conversion and back to the field they used to be (instead of domestic helper).

unlike those HK people, our english is not that good, and we don't bother to be the domestic help (loosing face ma). so i don't think many of the HK people will go for that route. but mainland china people does. and that's what they are doing nowadays..

複式洋房

回覆 BBgaga 的帖子

唔係好明可以點樣做......

水晶宮

引用:+本帖最後由+deberra+於+13-4-16+14:06+編

原帖由 deberra 於 13-04-16 發表

詳情我不太清楚 只知要有一年半家務傭工經驗或相關課程證書 又有加拿大家庭請你就可來加工作了,或者當中有些附帶條件例如要英文良好咁 I don\'t know, 不如你問下D agent 或者有機會我又可幫你打探下

別墅

咁又冇話值唔值嘅。我唔覺得有咩問題喎。
首先,工作不分貴賤,點解菲傭易,香港人難就係唔值呢?
而且加拿大的確係須耍傭人喎?比佢地,好正常。
如果香港人肯做傭人都可以申請架。不過除在申請之前耍有1.5年傭人經驗及相關証書之外,到左
加拿大之後係要做兩年"住家傭人"(live-in maid)。
香港人一般都係用傭人既居多,耍自己做"住家傭人",係咪真係得先!

水晶宮

引用:回覆+BBgaga+的帖子咁又冇話值唔值嘅。我唔

原帖由 CutieMommy 於 13-04-25 發表

咁又冇話值唔值嘅。我唔覺得有咩問題喎。
我米就係話不值於菲律賓人甘願做家傭 而香港人不甘做lor

大宅

引用:Quote:原帖由+deberra+於+13-04-16+發表本

原帖由 BBgaga 於 13-04-25 發表
詳情我不太清楚 只知要有一年半家務傭工經驗或相關課程證書 又有加拿大家庭請你就可來加工作了,或者當中有 ...
除外家傭外,其他工種可否幫忙找僱主呀?

別墅

回覆:dizidizi 的帖子

如果你想用job offer 這個方法移民,你既行業或你有既技術必須有獨特之處。因為僱主要証明在本國找不到適合的人選才能向外國招聘的。僱主耍承擔很多手續,手續亦須時。所以除非真的在本地沒有適合人選。否則,一般僱主是不會這樣做,縱使肯做,亦不會成功的。所以並不是在加拿大,隨便找到—份工作就可成事的。

首頁

尾頁

跳至