跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 靚太靚

[size=medium]一品窩

大白菜 1斤
冬菇 5隻浸軟切絲
海參 2隻切舊(有d海鮮檔有發好嘅買)
蝦 半斤起殼
粟米仔 半罐
板豆腐 2塊切片
金華火腿 1片切絲
蔥段、薑片 各少許
史雲生上湯 1飯碗

1)將大白菜先烚至半軟,再放在砂鍋圍邊.
2)蝦剝殼後,將殼加上湯1碗、清水1碗慢火煲20分鐘成"蝦湯".(呢個step可以令個湯鮮甜d,但係可以唔做.)
3)粟米仔、板豆腐飛水後、連蝦分別放入砂鍋.
4)爆香蔥段、薑片,落海參、冬菇絲、金華火腿加"蝦湯"炒7-8分鐘熄火,將所以材料連湯排入砂鍋中.
5)將砂鍋煲滾約3分鐘即成.

大宅

Ping & all,

以後大家要勤力d update呢版先得喇~~~

[ 本文章最後由 ringmike 於 07-8-17 13:22 編輯 ]

大宅

自從post唔到相, 攪到無心機, 你知, 有相看住的靚餸, 好好多....
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

大宅

Babyhome個網址post唔到相好耐,依家要轉用其他網,你可以去"使用意見"第一版到look look!

大宅

點解要求版主咁多次都唔置頂 ?
唔該, 呢到好多媽咪心血,
好有用, 請置頂.

[ 本文章最後由 rosan, 於 07-12-24 10:41 編輯 ]
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

公爵府

jojo 版主,
咁你 d 幫我地置頂啦, 等大家易搵 d
[/url]

首頁

尾頁

跳至