跳至

首頁

尾頁

大宅

(版主請置頂)靚太靚餸秘笈 ****只供post方法

各位靚太,

我們係靚媽廚房有好多靚太廚神, 教左好多方法整餸,
為方便大家追蹤, 係呢處post返成個餸的做法, 最好每個餸以1~2個post, 有補充都係個post改返, 咁大家就唔晒追得咁辛苦啦. 祝大家的廚藝愈來愈正, 老公 & 囝囝囡囡 都大有口福 !
看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

大宅

Re: 靚太靚餸秘笈 **只供post方法

[size=medium]白切雞
白切雞要整到好食, 的醬料最緊要.
--雞: 首先要係嬾雞, 洗淨, 兩腳屈入肚, 肚入放2粒蒜頭, 成隻放入水煮約20分鍾. 煮熟切件上碟.
--醬料準備:蒜頭,薑各半剁蓉, 莧茜刴碎,鹽, 放一齊,
--的煮左雞的湯好熱有油, "北"起面層的湯, 沐入醬料即可
--的醬料好香好味, 有時我就咁食都好正.
其實海南雞飯都係用的湯油煮, 好香架.

如果想的雞嬾滑, 就無煮咁耐, 看隻雞大細, 最好做法係水滾熄火,放雞落去浸10分鐘,拎出雞將肚入面的湯水倒返係煲, 再開火煮滾的湯,熄火, 放隻雞另一邊身落, 又浸10分鐘, then is ok 啦...
如果唔中意放蒜頭係肚, 放薑片都好香.

看妳千篇不厭倦,看妳的感覺像春天;美麗的季節,動人的詩篇;妳的唇齒之間, 印著我的親吻;妳的一切移動, 左右我的視線;妳的言語哭笑, 扣動我的心弦;擁有妳的感覺, 每日就似春天!

大宅

Re: 靚太靚餸秘笈 **只供post方法

[size=medium]豉油豆豉蝦 (獨家秘方)
要買新鮮細蝦. 材料: 蝦, 豆豉, 蒜頭, 燒酒,豉油
1 .先剪須, 蝦頭蝦尾的硬剌,去腸
2. 用豉油,燒酒 奄 15分鐘
3. 油+豆豉+蒜頭起鍋
4. 加入蝦炒香, 尾再沐的燒酒, 的蝦曲起變紅就ok.
我有次去大榮華食叫呢味餸, 學架, 當然, 唔知他總有咩秘方啦 !

留蝦頭, 但剪走的尖峰... 不留都ok, 自己中意...
其實的細蝦腸唔太多, 整得走幾多就幾多lor...

大宅

Re: 靚太靚

[size=medium]甘荀中國芹菜黑椒汁炒牛柳
材料: 甘筍, 中國芹菜, 牛柳, 蒜蓉
調味料: 黑椒汁
獻汁: 小小水, 豆粉,糖,麻油, 魚露

做法:
1. 甘筍,芹菜切絲/切粒, 牛柳切片/切粒
2.牛柳用黑椒汁奄10-15 分鐘
3. 油,蒜蓉起鍋, 炒熟甘筍,芹菜, 北起
4. 油起鍋炒牛柳, 半熟, 加入菜料,炒勻
5. 加入獻汁, 起碟.

大宅

煎多春魚.

俺: 生抽, 糊椒粉, 紅辣椒 (俺20分鐘左右)

用平底鍋煎香即可.

大宅

[size=medium]清蒸茄子---清甜可口

材料: 茄子切細塊
茨汁: 蔥, 豉油 (用細碗裝)

做法:
1. 茄子放碟隔水約蒸十分鐘
2. 適量油熱滾倒入茨汁
3. 將茨汁沐上茄子即可.

大宅

[size=medium]腐乳茄子炒肉碎

材料: 茄子, 肉碎
調味: 腐乳

1. 油起鍋, 炒肉碎半熟
2. 放入茄子炒, 加入腐乳, 可蓋熟透
3. 打茨汁, 上碟

大宅

[size=medium]薑蔥炒蟹

材料: 蟹數只, 薑片, 蔥切段, 茨茜, 雞粉

1. 油起鍋, 放入薑片
2. 放入蟹略炒, 加入少訐雞粉, 炒熟, 可蓋.
3. 放入蔥條, 茨莤, 加入茨汁, 略炒,
4. 起碟

大宅

[size=medium]蘿蔔炆牛腩煲

材料 :牛腩、白蘿蔔、柱侯醬2湯匙、蒜茸、薑茸、
酒、 紅椒、薑數片、蔥段少許

調味料 :鹽、糖、生抽、胡椒粉少許、水約1杯

煲牛腩料:陳皮1/4個、八角1粒、薑2片、水適量

獻汁 :生粉1茶匙、水3湯匙、麻油1/4茶匙

做法:
1)牛腩洗淨,用薑、蔥出水,過冷河,瀝乾水分,切件;白蔔洗淨去皮,切角形備用。
2)將煲牛腩料煮滾,放入牛腩煲10分鐘,轉慢火煲焗1~2個小時或至牛腩軟透,牛腩炆2小時加白蘿蔔,
中途要加入滾水。紅椒洗淨切圈。
3)燒熱3湯匙油,爆香薑茸、蒜茸、柱侯醬,放入牛腩兜勻下酒,加入調味料和白蘿蔔再炆20分鐘,
下獻汁料埋獻,最后淋上麻油、紅椒、蔥段即成。

如有冬故, 浸軟放入一齊炆, 索晒味更加正.

大宅

自從post唔到相, 攪到無心機, 你知, 有相看住的靚餸, 好好多....

大宅

點解要求版主咁多次都唔置頂 ?
唔該, 呢到好多媽咪心血,
好有用, 請置頂.

[ 本文章最後由 rosan, 於 07-12-24 10:41 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至