論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

佢話開銀行戶口用,但奇又奇在佢已做左7個月,而家先開戶口?定係借錢?

我屋企所有信都唔過佢手,丟都係我自己處理,冇住址證明可以申請貸款架咩?

禁止訪問

回覆:Lovemalimore 的帖子

男爵府

回覆:今朝工人問我拎passport副本

佢地要借錢,必定搞盡腦汁

別墅

開始驚驚地喇

別墅

我話左冇,叫佢返公司問agent拎,agent是我學生家長,同我都好熟,希望佢借唔成

侯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

如果係開戶口洗咩Passport Copy,銀行開户都要用文件正本

其實要依家借錢好容易,有合約copy,身份証同埋一個擔保人就可以借到

別墅

引用:如果係開戶口洗咩Passport+Copy,銀行開户都

原帖由 HappyDay2008 於 13-03-27 發表
如果係開戶口洗咩Passport Copy,銀行開户都要用文件正本

其實要依家借錢好容易,有合約copy,身份証同埋一個 ...
咁佢要passport copy做咩呢?

男爵府

有身份証就可以借

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

咁佢本passport究竟喺邊個到呀?

我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

別墅

引用:咁佢本passport究竟喺邊個到呀?

原帖由 sillything 於 13-03-27 發表
咁佢本passport究竟喺邊個到呀?
正本在agent度

公爵府

好媽媽勳章

其實, 點解要阻止佢借錢呢?
如果佢有困難需要錢用, 你阻止咗佢, 咁點算?
借錢又唔係大耳窿, 財仔搵到黎, 好易就打發到, 不必過份擔心

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

ellawyc 發表於 13-3-27 18:06
其實, 點解要阻止佢借錢呢?
如果佢有困難需要錢用, 你阻止咗佢, 咁點算?
借錢又唔係大耳窿, 財仔搵到黎, 好 ...
其實哩d係私人野,你理都理唔到。我都試過工人走後打發上門的財仔走。冇野喎!

男爵府

好媽媽勳章

佢要轉工呀。我工人又係話要passport用黎開戶口,其實去搵工

A delighted mama, enjoying every minute and second with my sweet heart

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Lovemalimore 發表於 13-3-27 17:13
正本在agent度
咁即係唔關僱主事啦,佢借又好,passport又好,都理唔到佢.
其實10個工人,9個都借架啦,理得幾多吖.
我們都以為,很努力去做,就可以做好一件事。但原來我們是很用力地,去做錯一件事。

別墅

引用:佢要轉工呀。我工人又係話要passport用黎開

原帖由 hhpiglet 於 13-03-27 發表
佢要轉工呀。我工人又係話要passport用黎開戶口,其實去搵工
咁你最後有冇俾?

水晶宮

Lovemalimore 發表於 13-3-27 23:46
咁你最後有冇俾?
其實喺香港管有他人身份證明文件係刑事罪行嚟架
如果本passport喺agent到就唔好理佢,但你唔好幫佢keep呀.

複式洋房

細嘅財務公司, 只借數千元, 只須身份證及兩個介紹人。但聽講會聘用收數公司收數。

大嘅財務公司, 可借二至三萬元, 但要合約及護照, 副本亦可, 不須担保人。但聽講只會聯絡姐姐手機, 不會動輒聯絡僱主。

以上僅供參考, 並不涵蓋所有財務公司。

首頁

尾頁

跳至