論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問如工人曾在港犯事及坐過六個月監,佢仲有可能黎港打工嗎?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔得, 因有案底. 亦留咗指紋, 改咗名都來唔到. Immigration亦唔會批working visa.

大宅

因我1月申請過一個,到而家仲未批visa,日日吹入境處都話要查個工人
尋晚好奇自己上網查,發現有個同名工人07年犯左事上晒報紙,工人年齡同工人子女年齡都好接近。
怕係同一人。

今日打去入境處,話對工人有懷疑,入境處回覆話係有可能會批啊!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

boomui 發表於 13-3-27 22:42
因我1月申請過一個,到而家仲未批visa,日日吹入境處都話要查個工人
尋晚好奇自己上網查,發現有個同名工人0 ...

但入境處會打電話講比你知個工人有問題, 唔批visa嘅, 無call 你?

大宅

回覆 lily-of-valley 的帖子

唔係入境處講,而係agent之前話入境處要查工人既家庭背景,所以會耐些因為我見二月申請d朋友都批晒,所以覺得好奇就自己查下囉

如果真係同一人,而入境處又批左,咁我咪好慘?

象牙宮

boomui 發表於 13-3-27 22:51

唔係入境處講,而係agent之前話入境處要查工人既家庭背景,所以會耐些因為我 ...

你不如去入境處問, 攞埋D資料, 問吓係咪同一人. agent咁衰架, 咁都唔對吓. 但如同埋一人, 即有案底, 係唔會批佢來架.

因我試過. 2010 agency介紹個印, 因有官非, 留港等上庭, 個印話個男主人問工人佢同男人做過未, 不如同佢做, 比$500佢. 但又報警話工人偷, 個$500係工人張床度. 應該工人收啦$500但唔同男主人做, 所以報警.

一人講一樣, 上庭, 法官判工人有收$500, 判有罪, 緩刑. 要掟番印尼. 一年內不準來HK. 一年後, 工人打比我叫我請佢, 我欏資料去問Immigration, 但Immigration話如有案底, 一定唔會再批working visa.

大宅

我其實都同左agent講,佢都好出奇,不過佢話如果因犯事唔批應該一申請就唔批,唔會要我等咁耐啊我實在等到要死喇,舊依件一號走,本來唸住同新既接到手,而家我都唔要要真空幾耐,
我已經日日打上喊晒咁問都唔批俾我

象牙宮

boomui 發表於 13-3-27 23:50

我其實都同左agent講,佢都好出奇,不過佢話如果因犯事唔批應該一申請就唔批 ...

咁你唯有日日追入境處. Good Luck!

大宅

回覆:lily-of-valley 的帖子

Thank you 😃

首頁

尾頁

跳至