想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章

話說試左半年造人都無乜聲氣,平時紅d又怪怪地(無深粗又日日都有淺綫),的起心肝Day 3去左驗賀爾蒙,報告出左,結果如下:
FSH: 4.12 合格
LH : 14.04 ( normal 1.80 ~ 11.78) 太高
E2 : 158 合格
Progesterone: 0.60 合格
Prolactin: 408.2 合格

上網睇話LH大過FSH好多就好可能係多囊,但我平時都差唔多28日黎一次m(但一年會有一次遲7~14日),身形偏瘦(BMI ~19),想問下有冇人都係咁嘅情況?

另外多囊係咪無乜機會會自然懷孕?

別墅

回覆:LH偏高!多囊?

你年齡?邊道驗?醫生話廿幾歲無大問題

子爵府

2018復活節勳章

引用:你年齡?邊道驗?醫生話廿幾歲無大問題

原帖由 artist66 於 13-03-28 發表
你年齡?邊道驗?醫生話廿幾歲無大問題
謝謝你,我今年28, 嚮尖沙咀化驗所到驗(full health),
想問下lh高會否影響懷孕?

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:話說試左半年造人都無乜聲氣,平時紅d又怪

原帖由 lafield 於 13-03-28 發表
話說試左半年造人都無乜聲氣,平時紅d又怪怪地(無深粗又日日都有淺綫),的起心肝Day 3去左驗賀爾蒙,報告 ...
你LH/FSH多過三倍,所以你有多囊呀。揾西醫再照陰超double confirm la. 有多囊係難d有bb,不过吾係冇可能架!心急可做iui

大宅

我多long,try幾次,有bb啦
放鬆,arm日子試就okay la

大宅

回覆:kamkam528 的帖子

我都驗左賀爾蒙,醫生話我有排卵 ,報告如下 :LH - 2, Estradiol - 130, FSH - 3.5, Progesterone - 17.8
這數字是否顯示我很難懷孕?

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

lafield 發表於 13-3-28 16:03
話說試左半年造人都無乜聲氣,平時紅d又怪怪地(無深粗又日日都有淺綫),的起心肝Day 3去左驗賀爾蒙,報告 ...
我同你數字有d似, 我FSH 4.5左右, LH 12左右, 我已經算高,
我係多囊都幾嚴重架, 不過我m自細唔準, 試過半年都唔黎, 紅d又係日日淺線,
我食排卵藥幾次, 照超聲波d卵都係好多但唔識大,
結果我要打好多排卵針+放丁就bingo左啦, 依家4個月啦,
多囊要小心陀唔穩, 最好食埋糖尿藥,
放心, 醫生會幫到你既, 不過最好搵iui果d醫生.
我建議你開始試食排卵藥, 最好食左再去醫生照住d卵睇下有無效.

子爵府

2018復活節勳章

LKW2011 發表於 13-3-30 21:39
我都驗左賀爾蒙,醫生話我有排卵 ,報告如下 :LH - 2, Estradiol - 130, FSH - 3.5, Progesterone ...

你係咪嚮day3 驗ga? 因為唔同日子驗個參考數值都唔同ga..個range如下:

FSH
Follicular phase (M果時): 3.03-8.08
Mid-cycle Peak (排卵果日): 2.55-16.69
Luteal Phase (排完卵,未黎M之前): 1.38 - 5.47

LH
Follicular phase: 1.80 - 11.78
Mid-cycle Peak: 7.59 - 89.08
Luteal Phase : 0.56 - 14.00

E2
Follicular phase: 77-921
Mid-cycle Peak: 139 - 2382
Luteal Phase : 77-1145

Progesterone
Follicular phase : <2.89
Mid-cycle Peak : 8.58-68.4
Luteal Phase : 8.43-67.1

子爵府

2018復活節勳章

唔該曬咁多位! 我決定去搵醫生照超聲波, 問個清楚!
有消息再上黎update

大宅

回覆:lafield 的帖子

唔好意思,請問賀爾蒙有冇話幾時驗先好?

子爵府

2018復活節勳章

引用:唔好意思,請問賀爾蒙有冇話幾時驗先好? +

原帖由 Yeta 於 13-03-31 發表
唔好意思,請問賀爾蒙有冇話幾時驗先好?
通常day 3驗就睇下你個卵巢功能如何(FSH,LH,etc)。
如果想驗有無排卵就要day21驗

大宅

明白,我係排左卵一個星期後去驗Progesterone,至於其他數值我係喺經期第二日去驗的。我都唔知點解試左好耐都未有BB

子爵府

2018復活節勳章

LKW2011 發表於 13-3-31 10:27
明白,我係排左卵一個星期後去驗Progesterone,至於其他數值我係喺經期第二日去驗的。我都唔知點解試左好耐 ...

你啲hormones都合格ar~ 可能只係緣份未到..加油!

大宅

其實我都試左2年幾㗎啦,做左iui一次(但未放精巳終止),現在正考慮再做iui定ivf。

大宅

回覆:LH偏高!多囊?

唔該曬

大宅

唔好意思想問使唔使醫生轉介先驗定自己行去化驗所驗就得?

複式洋房

請問点驗架?抽血?因為我都想驗下

子爵府

2018復活節勳章

引用:請問点驗架?抽血?因為我都想驗下

原帖由 judysisi 於 13-03-31 發表
請問点驗架?抽血?因為我都想驗下
搵化驗所抽血就驗到㗎啦!

子爵府

2018復活節勳章

引用:唔好意思想問使唔使醫生轉介先驗定自己行去

原帖由 Yeta 於 13-03-31 發表
唔好意思想問使唔使醫生轉介先驗定自己行去化驗所驗就得?
唔洗醫生紙㗎,直接搵化驗所再同佢講你想驗乜野就ok

大宅

謝謝

首頁

尾頁

跳至