論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家的印傭虐打我的女兒,已在23MAR13交由警方處理,由於有影片為証,最初否認,到警方比番條影片佢睇先肯認罪,在25MAR13上庭判刑四個月緩刑兩年,知道她已留案底,但不知會否能繼續在港工作害人呢?在28MAR13已放出來。

NAME: D?RMINI S?MIDI
PASSPORT NO.: W?143421
DATE OF BIRTH: SEP1967
*如此人仍能留港工作,好大機會會在太子金都商場4字樓的SUN地僱傭中心搵新主人,大家一定要小心!!!

男爵府

陪月勳章

引用:我家的印傭虐打我的女兒,已在23MAR13交由

原帖由 decmama 於 13-04-03 發表
我家的印傭虐打我的女兒,已在23MAR13交由警方處理,由於有影片為証,最初否認,到警方比番條影片佢睇先肯 ...
點解有案底仲可以俾佢係香港工作?
而家係咩世界。

男爵府

引用:我家的印傭虐打我的女兒,已在23MAR13交由

我家的印傭虐打我的女兒,已在23MAR13交由警方處理,由於有影片為証,最初否認,到警方比番條影片佢睇先肯 ...
將你個case通知入境處先啦,以免入境處走漏眼再批任何visa俾佢留港作惡。

My little Son

大宅

回覆:我家的印傭虐打我的女兒

其實有無辦法令她們無法在港搵食,所以盼各傭主,勿請斷約工人

大宅

回覆 karenng115 的帖子

我唔知佢放出來會否繼續工作,因我在29MAR13上agent比埋D尾數佢,佢話直接比$佢自己買機票的,只是我擔心她留港害人的。

大宅

回覆 k-k-mummy 的帖子

已在24MAR13經Agent將終止合約的文件交了入境處,入境處在28MAR13回信通知已終止合約。但是否等如她不能來港工作?

子爵府

引用:回覆+k-k-mummy+的帖子 已在24MAR13經Agen

已在24MAR13經Agent將終止合約的文件交了入境處,入境處在28MAR13回信通知已終止合 ...
你經agent? 咁重要,當然自己fax or 寄啦。

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

子爵府

引用:回覆+karenng115+的帖子 我唔知佢放出來會

回覆 karenng115 的帖子

我唔知佢放出來會否繼續工作,因我在29MAR13上agent比埋D尾數佢,佢話直接比$佢自 ...
你畀機票,佢都無辦法,依種人當然畀機票

Mama likes you, Mama loves you, Mama adores you.

大宅

俾機票,她不上機她事,不要益她

男爵府

引用:回覆 k-k-mummy 的帖子 已在24MAR13經Agen

已在24MAR13經Agent將終止合約的文件交了入境處,入境處在28MAR13回信通知已終止合 ...
你通知入境處終止合約係啱,我建議你額外張個case 通知入境處留低record, as an easy reference, 假若個工人以任何理由申請延期留港,入境處可以快而準咁拒絶佢。

大宅

應怎樣額外張個case 通知入境處留低record,請指教!

子爵府

寫幾隻字關於你個case,名及法庭檔案號碼,傳真去入境處就可以了

大宅

回覆 chichiho 的帖子

Ths!

男爵府

引用:回覆 k-k-mummy 的帖子 應怎樣額外張個cas

應怎樣額外張個case 通知入境處留低record,請指教!
你寫封信,re. 番工人名,工人passport, 合約編號,然係原原本本寫清楚事發經過,報警檔案編號,法庭編號,fax去入境處。

大宅

Ths

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

咁樓主囡囡有冇事呀?
點解D工人衰得咁交關!!! 專蝦老人同小孩!冇人性!
Childhood is journey, not a race.

男爵府

有晒証據都緩刑,HK正苦同樣PK

大宅

idy926 發表於 13-4-3 10:55
有晒証據都緩刑,HK正苦同樣PK
係啦,咁樣D 工人真係以為犯法都無事,唔會知驚,苦了我們...政府想點.

男爵府

引用:回覆 k-k-mummy 的帖子 Ths

Ths
不用客氣。 我覺得你個agent都有問題,咁嘅情況,仲點可能叫你以錢代機票,佢極有可能推薦工人俾下一個,袋咗僱主筆agency fee先算,你俾埋hints大家係邊間agent,等各位揾工人嘅再小心小小。
係我就一定出機票,你打去入境處問吓,你個工人咁嘅case, 佢仲有冇14日內離港限制還是要即時/shorten14日離境,depends on呢啲info出機票,問佢要邊日,佢唔揀死話要錢就話佢知出留港限期最後一日機票,呢日佢唔走都冇visa留低,佢唔走係佢犯法,佢有能力以其他途徑留低都唔關你事,錢就一定唔俾,以錢代機票,只要佢話你俾嘅錢唔夠買,佢就有權去勞工處開file問你揾多啲, 藉口留港追討

子爵府

引用:Quote:原帖由+decmama+於+13-04-03+發表回

原帖由 k-k-mummy 於 13-04-03 發表
不用客氣。 我覺得你個agent都有問題,咁嘅情況,仲點可能叫你以錢代機票,佢極有可能推薦工人俾下一個,袋 ...
我都覺得佢agent有問題,所以親自fax去入境署,入境署有案底會唔批visa

首頁

尾頁

跳至