自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

別墅

好媽媽勳章

我有時見到個細路牛高馬大(都有成五、六歲),都仲坐住架bb車(其實架車都唔夠位俾個細路坐,隻腳長到勉強放係架車的踏腳位),個阿媽仲要覺得好以無問題咁,周圍推住個細路行。我真係好想好想上前去,問下個細路幾大,幾年班,知唔知咁大個坐bb車自己好醜?當然我無咁問,但我每次見到咁的情況都忍唔住諗,個細路大個會變成點!

其實好少事,自己都有兩個女,大女二歲十個月時讀K1上學期都仲有坐bb車(成日同阿妹爭坐),俾人係街指指點點話咁大個都坐後,我都決定收埋架bb車,連阿妹歲幾兩歳人仔都冇得坐,迫佢地行,結果妹妹唔知係咪細細個行得多,冇家姐咁多病痛。

我成日諗,有咩原因令啲父母會容許自己個細路,五、六歲都仲坐bb車?唔通個細路生得高大,我誤會咗佢,其實佢只係二、三歲?定父母怕個小朋友走來走去,挾佢坐bb車,方便擕帶?定個細路成日話累,唔肯行要抱,結果父母為方便,就用bb車去解決?定買咗架bb車就用盡佢,坐得到幾大就幾大?

我自問點都唔可以俾自己小朋友五、六歲,甚至小學仲坐bb車,自己都做唔出同埋都唔敢推出街啦!但有冇人識啲朋友真係會咁做?同埋點解?
其他媽咪又會容許自己小朋友坐bb車坐到幾大?

男爵府

熱血勳章 睛靈勳章

回覆:牛高馬大仲坐bb車

多的事。

我果仔2歲出街自己行。

http://7W2D - 7cm, 16W5D - 性別係 .......仔

珊瑚宮

某程度上,體驗嚮往個人自由,無障世界。

smallkan    發表於 13-4-4 21:18

禁止訪問

回覆:mpldream 的帖子

珍珠宮

唉,我果棟樓有個b6家庭都係咁,我果日推住bb車,佢個女又坐bb車,但佢個女有七歲㗎啦佢架車車到我隻腳就咁走左去呢啲人我都費事同佢嘈,但講真,佢地真係唔覺得醜,當然我唔係話哂全部大陸人啦

車仔人    發表於 13-4-4 10:48

珊瑚宮

回覆:wonderlulu 的帖子

申利:冇用B車,怕煩怕載塵,仔仔亦喜歡自主行動。

琥珀宮

秋日勳章 炎夏勳章 遊學勳章 春季勳章 趣教勳章 冬日勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 叻叻勳章 有「營」勳章

引用:哈哈,我之前識個小朋友,果日佢媽推架bb車

原帖由 snowwoman 於 13-04-04 發表
哈哈,我之前識個小朋友,果日佢媽推架bb車推佢細佬出來,我也以為佢5~6歳,腳要伸出來,當時心諗莫非細佬 ...
外國人有98%推BB車,以為佢4歲,原來未夠2歲

My Two Princess

大宅

我唔會!我同你一樣,出街見到呢啲\"大bb\"坐bb車,都會諗究竟點解會咁!我覺得好大程度係父母想方便自己,想大bb易於攜帶、累時不用抱、不怕佢哋四圍走同唔使俾佢哋拖慢行街的速度...小朋友白紙一張,你叫佢坐bb車,佢由細坐到大,佢實坐格!所以心態在於大人
純個人意見,不喜勿插!

smallkan    發表於 13-4-4 21:18

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

或者有2個小朋友,一大一細,好多人會選擇抱起細果個,大果個眼瞓/疲倦等等理由而俾咗BB車佢休息,咁對父母會好d,唔係抱起大果個會好甘吓…

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+snowwoman+於+13-04-04+發表

原帖由 pigpig 於 13-04-04 發表
外國人有98%推BB車,以為佢4歲,原來未夠2歲
大隻B唔出奇,有些亦因身體問題。但依家係香港678歲坐B車,真係唔出奇,旺角、銅鑼灣好多。

男爵府

最攪笑係,坐住BB車玩Ipad/Iphone,識打機唔識行路!

pibe    發表於 13-4-5 08:17
MATTMIA    發表於 13-4-5 01:13
smallkan    發表於 13-4-4 21:19
vivibabyvivi  mouth:  發表於 13-4-4 11:50
pandaforever  mouth: modern bb  發表於 13-4-4 11:21

珍珠宮

Yubi.T 發表於 13-4-4 08:38
或者有2個小朋友,一大一細,好多人會選擇抱起細果個,大果個眼瞓/疲倦等等理由而俾咗BB車佢休息,咁對父母 ...
仲有可能係小朋友係過份活躍佢自己行會失控又或者自閉小朋友自己堅持要坐。

珍珠宮

引用:最攪笑係,坐住BB車玩Ipad/Iphone,識打機

原帖由 canteen31 於 13-04-04 發表
最攪笑係,坐住BB車玩Ipad/Iphone,識打機唔識行路!
就係呢下先可愛

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我又唔覺得好醜,大人小朋友都舒服D,斷估小朋友再大D唔肯行路掛mouth:

我以前帶個女出街一向都好少帶BB車,去海洋公園個D就會,驚大家玩到攰,佢又瞓著,抱住佢又玩唔到。

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

我舅母呀, 佢個孫P.1, 都仲推佢返學, 話佢拖佢行好麻煩WO

smallkan    發表於 13-4-4 21:20
pandaforever  等佢比同學仔笑下啦mouth:  發表於 13-4-4 11:23

侯爵府

其實有D小朋友外表睇唔出有問題,但係如腦有事,學習遲緩,都有需要坐BB車代步. 坐輪椅都得但係仲礙眼.

yumui61    發表於 13-4-4 21:54

珍珠宮

引用:我又唔覺得好醜,大人小朋友都舒服D,斷估

原帖由 stkyo 於 13-04-04 發表
我又唔覺得好醜,大人小朋友都舒服D,斷估小朋友再大D唔肯行路掛

我以前帶個女出街一向都好少帶BB ...
我真心覺得過左七歲坐bb車果啲細路咁樣係好醜!除非佢真係身體有問題啦

男爵府

回覆 sinyeechu 的帖子

啲父母真係好,等佢地可以專心打機!

珍珠宮

引用:最攪笑係,坐住BB車玩Ipad/Iphone,識打機

原帖由 canteen31 於 13-04-04 發表
講緊我個仔,佢牛高馬大但只得兩歲半,而且我揹住細仔只好推大仔因為佢一放學就眼瞓,慣咗比佢坐車仔大家都吾洗咁辛苦mouth:

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

有親戚5歲坐bb車,但佢腦有事,所以唔識行,外人唔知就問長問短,好煩的

首頁
12345...14

尾頁

跳至