想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實係咪做IUI或者IVF成功後既BB比較容易流產呢? 我流產完去睇中醫, 醫師問我同老公點解要做IUI或者IVF, 佢話做得呢啲唔多唔少都係男方或女方有啲問題先做, 佢話男方需然抽完EGG, 但所抽既EGG咪都係喺一堆差既裏面抽一個好既出嚟, 咁其實個嗰EGG都係差架. 所以就算成功後, 個BB成長時都好大機會有問題.

男爵府

回覆 strawberrybady 的帖子

每年不知有多少健康活潑的BB由IUI或IVF帶到嚟呢個世界,自然懷孕嘅流產率跟人工的相若,但好多中醫師都會希望客人透過「長時間」嘅調理來生B,當中有人成功,但當中浪費了幾年時間最終也失敗而要轉睇西醫嘅人亦不計其數。流產是胚胎自己有問題,試試問問身邊有多少自然成孕的朋友有流產的經歷便可知一二。

tulipchung    發表於 13-4-30 17:17
hk2013    發表於 13-4-5 15:26

大宅

流產係因為卵子或精子其中一方質素唔好或有缺憾,勉強結合而令胚胎無法成長而被母體排出體外,基本上同IUI/IVF無咩直接關係。樓上jm講得啱,自然懷孕都會流產啦,咁人地都冇做IUI/IVF啦。

有時我覺得係中醫本身問題,我個中醫一知道我會做ivf,立即幫我調理好d卵子、黃體同內膜,而家仲連中兩元添呀~~~

hk2013    發表於 13-4-5 15:27

大宅

引用:流產係因為卵子或精子其中一方質素唔好或有

原帖由 Littlebottle 於 13-04-05 發表
流產係因為卵子或精子其中一方質素唔好或有缺憾,勉強結合而令胚胎無法成長而被母體排出體外,基本上同IUI/ ...
好中医,可以Pm 嘛?

男爵府

回覆 Littlebottle 的帖子

請pm我, thx

大宅

引用:其實係咪做IUI或者IVF成功後既BB比較容易

原帖由 strawberrybady 於 13-04-05 發表

其實係咪做IUI或者IVF成功後既BB比較容易流產呢? 我 ...
我問過E生話自然受孕和人工受孕,流產率分別是3%同4%;
另外,現時ivf所得嘅卵子,可自然地讓最强且不用人工挑選嘅精子自然結合成受精卵,(除非精子很弱要做icsi),這可減低弱精子帶給胚胎弱嘅遺傳基因。至於做iui和ivf的夫婦,未必全部是卵子和精子差才做,有些不孕是到現今科學也未能找出原因,亦有些有關於女性嘅hormones問題,西医可藉療程監察並用藥物控制,從而增加成孕机会!再者,現今科學還未有數據顯示人工受孕嘅BB成長後比自然受孕的差素有差別!就算自然受孕亦不保證所有孩子是健全正常的,也有智障或殘缺的例子!
這中E所說的,我个人認為他或她不夠客觀,但我不敢否定他所說的道理!不過我不排除這中E希望你“長期調理“而这樣說;但我相信若遇有医德又E術高明的中E,經調理後,可能真可幫到身子差的人自然受孕成功!但要找到以上好中E又夾到自己非易事呢!

HM920  說得好! 夾自己的中醫好重要!  發表於 13-4-7 11:23

禁止訪問

大宅

引用:流產係因為卵子或精子其中一方質素唔好或有

原帖由 Littlebottle 於 13-04-05 發表
流產係因為卵子或精子其中一方質素唔好或有缺憾,勉強結合而令胚胎無法成長而被母體排出體外,基本上同IUI/ ...
Pls pm me!

大宅

我pm哂妳地啦,但大家要有心理準備唔係幾次就得架,我一星期睇一次,睇左3個月才開始懷孕過程,其間我仍繼續睇,到而家13週啦,仲繼續睇緊。

大宅

回覆:Littlebottle 的帖子

可pm埋我嗎?thx

複式洋房

Littlebottle 發表於 13-4-5 14:40

複式洋房

sherli 發表於 13-4-5 15:21
我問過E生話自然受孕和人工受孕,流產率分別是3%同4%;
另外,現時ivf所得嘅卵子,可自然地讓最强且不用人 ...

係啦, 所以聽完個中醫咁講, 都有啲灰灰地, 但我都係睇過佢一次, 不過佢都有話最緊要調理好身子先, 所以我都諗住呢段時期食下中藥睇下中醫, 作為對下次IVF準備.

別墅

可以給中醫資料我嗎?thanks

複式洋房

其實做IVF都好大壓力, 自己當然知道咩事先要做, 但父母較守舊既人, 完全唔接受點解要做IVF, 成日都話個個都可以自然懷孕, 點解你地又要比咁多錢又要做呢啲嘢先生到仔, 仲要未必成功. pity:

男爵府

唔好俾咁大壓力自己,好影響bingo 機會架。先調理好再做IVF梗係好啦!我冇同屋企人講做IVF架,費事麻煩。祝好孕。

別墅

回覆:流產原因, IUI或IVF

可以Pm我嗎?

大宅

回覆 Sammi11 的帖子

pm妳啦~~~

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+strawberrybady+於+13-4-5+13:

原帖由 strawberrybady 於 13-04-05 發表

其實係咪做IUI或者IVF成功後既BB比較容易流產呢? 我 ...
好明顯你個醫師欺騙你啦!!! 男人點會有EGG呢???

大宅

放鬆d,bingo都易d架~~~
其實我做的時候,都冇同任何人講,我覺得佢地冇必要知,而且錢係我同老公比,又唔係要問佢地借,點解要講呢~~~
不過我有同62、99講過老公d 丁丁唔合格,等佢地唔好咁大期望。結果我62不斷慫恿我地去做人工,不過我知佢根本唔知人工要做d咩,如果佢地問起,我先會話比佢知受苦果個係我,同埋唔係你地話做就可以做~~~
但無論如何,千奇唔好比壓力自己,我明白我咁講好易,做好難,但我可以話比妳知我都為此喊過無數次,不過慢慢就會學會如何笑看風雲。
加油呀,肯付出就一定會有回報的,要對自己有信心、對小b有信心。

大宅

引用:Quote:sherli+發表於+13-4-5+15:21+我問過E

係啦, 所以聽完個中醫咁講, 都有啲灰灰地, 但我都係睇過佢一次, 不過佢都有話最緊要調理好身子先, 所以我 ...
加油呀!大家都支持你!唔好比压力自己!用平常心去面對!一齊努力!

首頁

尾頁

跳至