自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請問貓幾耐沖一次涼架,我同事話佢果隻一個月都無一次,佢現在隻貓7,8歲都無病過無睇過醫生,貓係咪真係咁易養?除愛護動物協會仲有邊度有得領養呀?謝謝大家的回覆

男爵府

回覆:養貓問題

有說法係貓既一生都唔洗沖涼(試諗下本身貓科動物係生活係野外,搵邊個同佢沖?)佢自己識得舔毛做清潔,本身貓係好鍾意乾淨。 但係唔洗沖涼都唔代表易養,要裝貓窗花,要擔心佢病,要清沙盤,要清佢啲毛等

子爵府

除左bb沖過一次,養左四年半都冇再沖過

伯爵府

每年都去獸醫度檢查身體同打針。仲有拎杜虫藥食。
每幾個月滴虱水。
沖涼以往一年一次(見到啲水係黃架。而且沖完好滑)

公爵府

2018母親節勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

我個隻一年沖一次,其餘日子用濕tissue 同佢抹身,不過d貓本身會同自己沖涼嫁啦

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

我記得我個仔岩岩識行,去我家姐屋企玩過幾日,每日幾個鐘;之後有一次我個仔又上去,佢屋企d貓(4隻),見到我個仔,即刻衝去洗手間,沖涼個位。我姊夫話阿b玩到貓都怕左佢,寧願沖涼都唔想見到阿b。 ps據我家姐講,貓好少自動去沖涼。

不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我以前一年同佢沖一次,年廿八沖

水晶宮

1年3,4次吧。我果隻貓會出汗出油,等多幾日唔凍又好天要沖啦,d毛立到呢

男爵府

我之前3個月一次, 家下1年多先沖一次

男爵府

一年一次夠了

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

引用:我記得我個仔岩岩識行,去我家姐屋企玩過幾

原帖由 chowqv 於 13-04-07 發表
我記得我個仔岩岩識行,去我家姐屋企玩過幾日,每日幾個鐘;之後有一次我個仔又上去,佢屋企d貓(4隻),見 ...
咁搞笑!?d貓

大宅

好媽媽勳章

我2隻家貓沖涼怕得要死,二歲前幾個月沖一次,之後呢四、五年佢地大隻左好難搞無再沖,但都好乾淨、毛色好靚,其次有好多動物義工都會有貓仔收養架,新手養貓仔比較易搞,因為曾經有主人既貓可能要比多d技巧同時間令佢投入新家

男爵府

我會夏天先同佢地沖涼,一年約1-2次,養貓一D都唔煩,不過真係要安蚊網保佢地安全

首頁

尾頁

跳至