在職全職

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

以前返工幾忙都未試過咁,成日無啦啦唔開心,覺得自己無用,老公成日鼓勵,自動俾零用錢,唔想我有hard feeling, 雖然湊仔陪佢教佢好開心,但自己比以前燥底,同埋而家對人地嘅說話好敏感,總之每日好忙,但又無果份滿足感,本來諗住一世做ftm,但原來唔係個個性格得,我仲好鍾意返工嘅靚衫靚手袋做貴facial嘅生活,我唔開心,老公買了個萬七嘅手袋俾我,但我收到係覺得浪費,湊仔返學放學牛記咁,都唔想攞靚袋,生活得阿仔,我唔想以後每日曬衫收衫,洗碗洗碗同洗碗咁過日子,我真係唔得,我試過做ftm已經好滿足,我亦明白自己唔適合,未做過ftm係唔明呢種無型嘅壓力,做過就明白外人睇ftm,同真係ftm係兩會事。希望快D走出情緒不穩嘅情況。

珍珠宮

回覆:情緒不穩

係咪個人無咩成就感啊?

大宅

引用:係咪個人無咩成就感啊?

原帖由 咖央 於 13-04-08 發表
係咪個人無咩成就感啊?
係,你講得好岩

大宅

回覆 lazyqueen80 的帖子

身同感受,講中心聲。學妳話齋,ftm 日日牛記,high heel 靚衫買左都冇用,唔知係米甘個人間中好抑鬱下,以前返工從未試過。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+咖央+於+13-04-08+發表係咪個

原帖由 lazyqueen80 於 13-04-08 發表
係,你講得好岩
你都試吓喺生活上搵返啲成就感丫。我以前都係。我本來好鍾意插花,但啲花藝設計好多利器同鐵線,小朋友細,我又無錢,又唔似其他太太咁多時間。啲化妝品無郁過,生完好耐無著裙同高跟鞋。心情同當時嘅衣著一樣全部灰黑色。跟著慢慢開始有啲改變,咪集中精神煮吓飯囉,衫都換過晒有裙有碎花.。煮嘢食方面開始有成就感,家人越讚我就越努力,慢慢家庭之間嘅關係都改善咗。

水晶宮

我無咩事業心, 不過我都有情緒不穩的時候, 通常係因為整天的生活都圍繞屋企同個仔, 好似無左自己 -- 自己的朋友, 自己的時間, 自己的嗜好, 自己的活動...., 尤其係阿仔扭計唔聽話.
不過, 呢d念頭好快就過, 因為實在太多野要做.
我都有想過再工作, 但一來無人湊, 二來我自己都唔捨得.
所以, 要學習調節心態.

樓主, 你呢? 你有無可能返出嚟工作?

男爵府

陪月勳章

引用:以前返工幾忙都未試過咁,成日無啦啦唔開心

原帖由 lazyqueen80 於 13-04-08 發表
以前返工幾忙都未試過咁,成日無啦啦唔開心,覺得自己無用,老公成日鼓勵,自動俾零用錢,唔想我有hard fee ...
講中心聲。
所以成日同老公嘈,我唔想再過呢d日子,但冇人湊囡,而家仲要有2件。

男爵府

樓主你以前返什麼工的? 我現在仍是在職媽媽,都同意返工有返工的滿足感,扮靚及財務自由更是最大推動力,而且亦擔心日日留在家會好悶,教仔女功課教得不好老公要我負全責。

公爵府

lazyqueen80 發表於 13-4-8 22:31
以前返工幾忙都未試過咁,成日無啦啦唔開心,覺得自己無用,老公成日鼓勵,自動俾零用錢,唔想我有hard fee ...

簡直係我的心聲!
日日放牛, 日日做師奶
我唔係唔願意為個家付出, 但真係發現無咗自己
我問過自己 : 呢種生活仲要維持幾耐?
日日做屋企野, 睇戲, 真係好悶, 好想搵野做, 但又無乜工可以就到時間
好沮喪

bluetulip  邊度似放牛, d牛好乖好慢好安靜架......  發表於 13-4-10 01:11

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有時我都係咁... 不過隔一兩日就冇事.

你不如諗下做freelance, 或者同小朋友去上d 親子班, 分散d 注意力可能會好d.

別墅

回覆:lazyqueen80 的帖子

講中內心種悶。。。我之前係鞋痴,今年係買過兩對鞋,一對平底croxx, 一對平底boots; 我以前鐘意打扮,而家一頭白髮,面生荷爾蒙粒粒,真係送乜俾我著我都冇感覺; 化妝品都閒唔時用下,都只係局部遮暇。。。我到而家好似冇乜幾日真正為生bb而開心過!

男爵府

回覆 WingShanShan 的帖子

身同感受,講出哂我嘅心聲!!

大宅

引用:回覆+lazyqueen80+的帖子 身同感受,講中

原帖由 水小姐 於 13-04-09 發表
回覆 lazyqueen80 的帖子

身同感受,講中心聲。學妳話齋,ftm 日日牛記,high heel 靚衫買左都冇用,唔知 ...
送返學接放學,一係興趣班,都無心機同自己扮。

大宅

引用:Quote:原帖由+lazyqueen80+於+13-04-08+發

原帖由 咖央 於 13-04-09 發表
你都試吓喺生活上搵返啲成就感丫。我以前都係。我本來好鍾意插花,但啲花藝設計好多利器同鐵線,小朋友細, ...
多謝你用心同我分享,我暫時未係ftm搵到成就感,我連以前成日想見阿仔,變左成日鬧仔,好唔開心

大宅

引用:+本帖最後由+bluetulip+於+13-4-9+00:39+編

原帖由 bluetulip 於 13-04-09 發表

我無咩事業心, 不過我都有情緒不穩的時候, 通常係因為整天 ...
其實我都無事業心,但返工嘅日子我開朗D,老公話先請返工人,安排下自己外出嘅時間,睇下好唔好D。而家整頭髮做facial做運動都無時間

bluetulip  未嘗唔係一個方法, 試下先, 都唔work先再打算. 俾心機啦!  發表於 13-4-10 01:19

大宅

引用:Quote:原帖由+lazyqueen80+於+13-04-08+發

原帖由 karenng115 於 13-04-09 發表
講中心聲。
所以成日同老公嘈,我唔想再過呢d日子,但冇人湊囡,而家仲要有2件。

...
大家一齊加油

大宅

引用:樓主你以前返什麼工的?+我現在仍是在職媽媽

原帖由 magiccandy 於 13-04-09 發表
樓主你以前返什麼工的? 我現在仍是在職媽媽,都同意返工有返工的滿足感,扮靚及財務自由更是最大推動力,而 ...
教仔女教得唔好,無人怪你你都怪自己,呢個係做frm壓力之一,你對身邊聲音好敏感,人地話你個小朋友唔好嘅野,你會覺得話緊你唔識教咁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+咖央+於+13-04-09+發表你都試

原帖由 lazyqueen80 於 13-04-10 發表
多謝你用心同我分享,我暫時未係ftm搵到成就感,我連以前成日想見阿仔,變左成日鬧仔,好唔開心

...
我都麻麻地鍾意同小朋友玩咋。我成日都由得佢哋自己玩。除咗整嘢食,出街照樣打扮。一個星期我有抽一個平日去巿中心行吓。湊完返學,搞掂好晒屋企嘢,出巿中心行一陣(百貨,馬莎,化妝品…),行45分鐘都好,window shopping完個人都開心啲。過一陣又湊放學。帶住小朋友好難去睇女人嘢。

大宅

引用:Quote:lazyqueen80+發表於+13-4-8+22:31+以

原帖由 mypineapple 於 13-04-09 發表
簡直係我的心聲!
日日放牛, 日日做師奶
大家一齊努力,家務真係做唔宗。

大宅

引用:Quote:lazyqueen80+發表於+13-4-8+22:31+以

原帖由 mypineapple 於 13-04-09 發表
簡直係我的心聲!
日日放牛, 日日做師奶
做唔完

首頁
12345...6

尾頁

跳至