1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:giegie1222 的帖子

可以試吓食乳酪,因為我bb都係咁

大宅

回覆:sky0303 的帖子

同病相憐!各jm教嘅已經做哂,坐potty 黎緊會試!
唯一「希望」係如醫生講去到2+會自己好起來

大宅

回覆:佩夫人 的帖子

有無Formula 計呀?我個女20磅。另外奶計嗎?

珍珠宮

喺迷開始食飯la?會唔會飯水分少,喺個話食一排粥仔

大宅

引用:同病相憐!各jm教嘅已經做哂,坐potty+黎緊

原帖由 giegie1222 於 13-04-10 發表
同病相憐!各jm教嘅已經做哂,坐potty 黎緊會試!
唯一「希望」係如醫生講去到2+會自己好起來

...
你會買邊隻potty比BB試?

複式洋房

飲夠水真係好緊要, 先搵出嘜野佢最鍾意飲, 盡量稀釋到佢肯飲又唔會太甜。至於飲几多, 我覺得睇換尿片次數及尿黃唔黃你就知佢夠唔夠。最好keep到每次換片都係透明尿, 咁就一定夠!
我個女好鍾意飲60ml 西梅汁加200ml水, 一日飲兩次, 另外再加400ml水, 仲未計3餐奶。佢都係around20磅。

益生菌係用來軟化大便, 你可以用來清走d硬便先, 順暢之後先停, 佢唔係藥, 基本上冇副作用, 連孕婦都食得! 但係同之前jm講一樣, 因為佢係要吸收水去軟化便便, 所以食咗之後要飲好多水, 等一日後先會見效, 所以不能應急, 要提早食, 記住!

複式洋房

仲有, 便秘係唔會2+自己好返, 我聽過好多case到4、5歲都一樣或者仲差(直頭冇便意)! 因為會惡性循環! 我都試過好多方法, 最後習慣坐potty 同飲西梅汁最work, 加油!

禁止訪問

禁止訪問

回覆:matki 的帖子

洋房

回覆:xenafan 的帖子

西梅汁邊隻好?係唔係加暖水?益生菌又係乜?

大宅

唉.....我女女而家14個月,同你case一模一樣,咩都試晒無用,飲好多水,食好多菜都唔得,用甘油沯先搞得掂,柯親都硬過石頭又流血,喊到鬼咁妻涼,真係又心痛又心酸

複式洋房

如果有食菜同生果,要飲返大量水,如果唔係會令便秘更嚴重,同埋有時有d菜較高鐡質(如菠菜)都會令便便硬d,有d生果我發覺囡囡腸胃未受到都會出現便秘情況(如香蕉),所以唔一定多食某種生果更好,要睇小朋友腸胃,我囡囡以前都有試過便秘,後來發現最有效方便不是吃再多的生果同菜,而是飲水,依家每日最少都飲10安水以上,便便再無問題了

大宅

引用:如果有食菜同生果,要飲返大量水,如果唔係

原帖由 BB817Mama 於 13-04-11 發表
如果有食菜同生果,要飲返大量水,如果唔係會令便秘更嚴重,同埋有時有d菜較高鐡質(如菠菜)都會令便便硬d ...
同意

大宅

引用:有無Formula+計呀?我個女20磅。另外奶計嗎

原帖由 giegie1222 於 13-04-10 發表
有無Formula 計呀?我個女20磅。另外奶計嗎?
上次是衣生幫我計的,加埋奶,我諗1200無死

大宅

我大女細個都係,1AGE, 次次痾到喊, D便便又硬又實, PAT PAT 都紅埋, 都1AGE 大D同佢睇E生, E生同佢塞PAT PAT同開咗D藥水佢食, 食後果幾日肚仔痛肚痾, 痾咗果堆便就冇事了, 宜家7AGE, 依然一日一便, D便便仲好大舊TIM...

佢果時都係乜都試晒..E生話有時BB肚入面有D 宿便 (我都以為大人先有), 佢地冇力痾出黎, 久而久之會好難排走...咁通返一次之後再KEEP返多水果多水健康飲食就冇問題....

大宅

回覆:BB817Mama 的帖子

我已經成日俾水佢,但飲幾啖就唔要。如果溝果汁會飲多少少。

大宅

回覆:芒 的帖子

多謝分享!我都唔明點解佢會咁辛苦!我篤過D便便,好多時都軟架,有時似泥膠!我朋友懷疑佢係出力忍,而唔係谷

大宅

回覆:佩夫人 的帖子

Thx!!! 我會努力比水佢飲

大宅

回覆:puiyuyu 的帖子

好了解你嘅心情!有時真係睇到我眼濕濕!

puiyuyu  我都完全明白你感受呀加油  發表於 13-4-11 16:02

大宅

回覆:kool 的帖子

我買左combi 果隻3合1呀!不過之前凍所以收埋左

首頁

尾頁

跳至