烹飪搵食

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+icecream1405+於+13-04-16+發

原帖由 amber-darling 於 13-04-16 發表
嘩~ 你又燉花膠!! 係咪即係話唔同花膠燉出嚟會唔同架?? 我今晚返去影相你睇我 ...
味道就一樣,不過唔同花膠既厚薄都唔同,食落既口感就唔同,咁緊係大隻花膠膠質重d,食落滑d,漿住個口多d

大宅

引用:icecream我今次就係用呢隻膠燉嘅,都發大到

原帖由 amber-darling 於 13-04-16 發表
icecream我今次就係用呢隻膠燉嘅,都發大到2、3吋,發完燉完都唔係薄chi chi(見之前幅圖),係幫襯媽咪個frd ...
$900唔貴囉,不過d花膠如果可以放一段時間,等佢變左深黃色先食重好呀!

禁止訪問

回覆:今日燉左鮑魚花膠雞湯潤下 ^^

男爵府

好吸引

男爵府

禁止訪問

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-16+

原帖由 icecream1405 於 13-04-17 發表
魚湯我又係勁鐘意,一星期會飲2,3次,一見到d湯好奶白色我就勁開心

...
衰鬼你日日煲湯咁勤力,抵你靚hahaa~

侯爵府

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-16+

原帖由 icecream1405 於 13-04-17 發表
係呀,我係一開始就加奶和所有材料一齊燉,我睇書和上網睇都係咁樣燉的,不過冰糖我就最後15分鐘先落,重有 ...
多謝你咁詳盡吖icecream 我見大家通常都係咁發花膠,但其實我成日都有一個疑問,又煲又焗,其實會否喺呢個過程已流失營養或走膠架?? 唔煲唔焗會點呢嘻嘻??

侯爵府

其實我都係近幾年先學整野,因為為左我honey!!我係問媽咪,家姐,睇書和上網學煮野的 ...
早我幾年學整,叫聲小師姐先wakakaaa~!! 我就慚愧D,媽咪出名煮嘢好食又乜都識整,但呀女就少煮 (其實近乎無:lol )~ 我又係好似你咁,一邊問媽咪D steps一邊抄抄抄,都叫做有本封塵自家cook book wakakaa~!! 宜家睇得呢度D sis多,覺得好慚愧,買買埋埋D廚具,都無整餐好嘅俾老公食,所以開始急起直追 yeah~~~~!! XDDD

侯爵府

$900唔貴囉,不過d花膠如果可以放一段時間,等佢變左深黃色先食重好呀!

...
無做老襯!! yeah hahaaa~~~~!! 唔緊要,呢斤係俾我發揮小宇宙用唔同方法試整唔同嘢嘅,玩完先買過D靚嘢嚟嘆 hahaaa~ 聽聞擺耐D嘅好處係唔腥,請問除此之外,有無其他好處呢??

大宅

引用:Quote:原帖由+icecream1405+於+13-04-17+發

原帖由 amber-darling 於 13-04-17 發表
多謝你咁詳盡吖icecream 我見大家通常都係咁發花膠,但其實我成日都有一個疑問,又煲又焗,其實 ...
應該唔多唔少都會走左d膠,因為我見每次發完d膠,個煲d水都會杰左d,膠膠地咁,我問過幾間海味店,但都係教人咁樣發花膠,所以都係一直用呢個方法發喇!!不過之前係度有個post,個發花膠方法係蒸,,唔洗焗熱水的,我遲d試下睇下效果點樣

大宅

引用:Quote:原帖由+icecream1405+於+13-04-17+發

原帖由 amber-darling 於 13-04-17 發表
早我幾年學整,叫聲小師姐先wakakaaa~!! 我就慚愧D,媽咪出名煮嘢好食又乜都識整,但呀女就少煮 (其實近乎 ...
哈哈…其實我都係一星期煮一至二次飯㗎乍,不過湯就成日煲!

大宅

無做老襯!! yeah hahaaa~~~~!! 唔緊要,呢斤係俾我發揮小宇宙用唔同方法試整唔同嘢嘅,玩完先買過 ...
我聽過個好勁既中醫講,咁佢係我家人既老友,所以成日都會同我地講食d乜野好,食d乜野唔好既。。咁佢話花膠如係新膠就一定唔好食,食左重無益,一定要放左一段時間變左深黄色先好食,咁先有補身作用!同埋聽過d水上人講,花膠係放得越耐功效越好

大宅

衰鬼你日日煲湯咁勤力,抵你靚hahaa~
我早排買左石九公魚煲湯,煲出來既湯超鮮甜又濃,我honey勁鐘意飲,如果你見到有得賣,一定要買來試下煲呀

子爵府

請問鮑魚點發

大宅

好鍾意食花膠, 尤其係阿媽煲果d, 又想起媽媽的菜了...

公爵府

BK Milk勳章

正呀。

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-17+

原帖由 icecream1405 於 13-04-19 發表
應該唔多唔少都會走左d膠,因為我見每次發完d膠,個煲d水都會杰左d,膠膠地咁,我問過幾間海味店 ...
icecream 我就係發手痕試呢個先蒸後浸方洗,蒸咗2Xmins,D膠全部好似橡筋咁縮埋,本來長過6吋,宜家縮埋一舊得3吋咁,淨係縮埋,texture變得好似牛筋,究竟發生咩事哦?! 係咪應該係咁架 宜家放咗喺雪櫃浸水,無眼睇........

侯爵府

引用:Quote:原帖由+amber-darling+於+13-04-17+

原帖由 icecream1405 於 13-04-19 發表
應該唔多唔少都會走左d膠,因為我見每次發完d膠,個煲d水都會杰左d,膠膠地咁,我問過幾間海味店 ...
講開又講,媽咪整花膠從來唔用薑蔥焗水,但又唔腥架喎,所以我都無用薑蔥,但燉嗰時我就有落薑,真係家家戶戶都有佢傳統 hahaaaa~ XDD

首頁
23456...9

尾頁

跳至