母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我之前經常都塞, 自己通渠時發現經常響nipple度捽到好多黑色點點啦, 衣物/手巾仔纖維啦, 同埋乾左嘅奶粒. 其實nipple嘅出奶位好容易藏左呢d污垢響入面, 出奶唔順繼而令入面塞, 我都通到手攰兼好鬼沮喪.

有日我望住咖啡師傅打奶泡, 佢地用完個打泡機之後會即刻按一下出氣, 迫走響個出氣位度D奶先至再抺, 跟住我咪響度諗個原理應該一樣, 所以每次餵奶/泵奶後, 放返個PAD上去之前, 一定會用拇指同食指啫一啫走響NIPPLE出奶位度D奶. 同埋, 可能好似好搞笑, 我突登買左隻軟毛牙擦放響浴室, 每次沖涼時都會用隻牙擦擦下對NIPPLE, 好似擦牙咁將D污糟嘢擦走.

咁樣做左一排之後就無塞得咁頻密啦, 就算塞都係因為食/泵唔清而塞, 而唔係出奶位塞. 各位不妨一試!

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

子爵府

BK Milk勳章

回覆:白點bye bye之我的方法

用牙刷刷,唔痛咩?我冲涼時用毛巾抹都痛

子爵府

babywish 發表於 13-4-15 15:00
用牙刷刷,唔痛咩?我冲涼時用毛巾抹都痛

如果你用毛巾抺都痛的話, 好大機會乳頭已經塞住所以腫脹左, 更加要處理. 我響正常情況下NIPPLE係軟軟地的, 同埋用軟毛牙擦真係唔覺痛.

你毛巾掂都痛的話, 唔好用我呢個牙擦方法啦, 用手慢慢soften返個nipple先啦.

Birth -- 3.7 kg    1Y -- 11.1 kg   2Y -- 13 kg  3Y -- 16.3 kg   4Y -- 17.6 kg   4.5Y -- 19 kg  5Y -- 20.4 kg  5.5Y -- 20.8 kg   6Y -- 23 kg

大宅

我已經每次泵完都用手清, 但係有個位呢排成日都有白點..

男爵府

我想問白點係指乳nipple 上的還是nipple週邊出現的?

別墅

我而家快要38wks, 都覺得個乳頭有少少白點, 又未覺得有初乳分泌出來, 唔通咁都係塞左?

子爵府

FrankieYau 發表於 13-4-15 15:59
我而家快要38wks, 都覺得個乳頭有少少白點, 又未覺得有初乳分泌出來, 唔通咁都係塞左? ...

38W點會塞....初乳要bb搏命啜通乳腺先會有架!

子爵府

kycsa 發表於 13-4-15 15:56
我想問白點係指乳nipple 上的還是nipple週邊出現的?

nipple上面.

子爵府

cokelite 發表於 13-4-15 15:50
我已經每次泵完都用手清, 但係有個位呢排成日都有白點..

我試過擠走米咁擠左一條仔奶線出黎, 你可以要擠通d先得.

別墅

其實可以試下甘油~係可以滆左塞係乳頭既野出來~

我就生前就用甘油查左幾日~到沖涼時就按下佢~會有d野溶出來~如果唔係~bb第一啖就將呢d污槽野食落肚了~

甘油係絕對安全~你真係好擔心可以按多幾次個乳房~甘油出哂來再洗~唔駛驚bb食到~

別墅

引用:其實可以試下甘油~係可以滆左塞係乳頭既野

原帖由 黃菲比 於 13-04-15 發表
其實可以試下甘油~係可以滆左塞係乳頭既野出來~

我就生前就用甘油查左幾日~到沖涼時就按下佢~會有d野 ...
喺邊度買?直情叫做「甘油」?

別墅

引用:Quote:原帖由+黃菲比+於+13-04-15+發表其實

原帖由 CchingS 於 13-04-15 發表
喺邊度買?直情叫做「甘油」?
普通藥房都有得賣~就咁叫甘油~我買果支係馬拉西亞的~好鬼平架喳~你臨沖涼前10分鐘~滴甘油係棉花再敷係乳頭~到沖涼前就用手指c字咁捏下~

如果想再勁d~就敷過夜~

子爵府

引用:Quote:原帖由+CchingS+於+13-04-15+發表喺

原帖由 黃菲比 於 13-04-15 發表
普通藥房都有得賣~就咁叫甘油~我買果支係馬拉西亞的~好鬼平架喳~你臨沖涼前10分鐘~滴甘油係棉花再敷係 ...
甘油,硏究下先,BB若然意外食到真的對腸胃無影響?

別墅

引用:Quote:原帖由+黃菲比+於+13-04-15+發表普通

原帖由 Harubi 於 13-04-15 發表
甘油,硏究下先,BB若然意外食到真的對腸胃無影響?
你敷完支清~清到有奶水就冇問題~水溶性~遇水就冇了~放心~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊