2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日去做左T21, 醫生順便幫BB度埋頸皮, 有1.2mm(醫生話唔厚安心左一d), 黎緊就係等2星期的報告, 緊張中.....

別墅

回覆:Him1021c 的帖子

你係第幾過做? 幾$?

複式洋房

回覆:今日做了T21

請問咩叫t12

大宅

回覆:Mvb 的帖子

我今日10週6,T21要$8000呀!

複式洋房

想問下你大約幾多YEARS OLD? 因為我E生叫我OSCAR就OK, 不過我見好多人做貴D 個隻。。。

大宅

回覆:今日做了T21

你喺邊度做呀?

大宅

回覆:ELilian 的帖子

我未係高齡,因為我係第二胎,上胎(3年前)自己俾$去中大做Oscar,即日有結果,當時結果1:896,算底危,但講真始終有假陽性/ 假陰性成5%,始終會擔心到生的一日。
今次既然知道有T21呢個99.1%準的test,$尚算負擔得起,我想知道個準確d的結果,買個安心!

大宅

回覆:Katy3118 的帖子

威爾斯要排到5月中,所以我上網找其他,結果去咗香X婦健度做。

大宅

回覆 Him1021c 的帖子

請問你係邊度做T21?醫院規定幾周之後可以做架?

大宅

回覆 lalalalala 的帖子

我上網找資料的,結果去咗香X婦健度做, 主要因為佢地預約時間只需1星期....

呢個TEST 10週以上就可以做, 因為佢地要送D血去美國做DNA分析, 要2-3星期先有報告的, 所以我認為如果大家有興趣最好儘早去做.....有咩野都可以早D知道嘛.....

大宅

其實主要係另外一個nifty講明一定要12周之後先可以做,所以擔心T21早咗兩周會唔會血入面Dna濃度唔夠呢?我book咗10w5d,遲少少會否准D?

大宅

回覆 lalalalala 的帖子

但我個婦產科醫生同我講, nifty 同 T21都係10週後便可做, 話兩個test的分別只係大陸or美國分析DNA的分別咋喎......

別墅

Nifty 同t21 唔係同一樣野?

大宅

Nifty 是大陸?

禁止訪問

回覆:東東公主 的帖子

大宅

引用:Nifty+是大陸? +

原帖由 東東公主 於 13-04-29 發表
Nifty 是大陸?
是華大基因,一間好出名既基因硏究公司

別墅

http://www.feminahealthcentre.com/t21-nifty
敏兒安T21本來是研發作一種用於唐氏綜合症篩查的非侵入性產前檢測方法,但近年的研究數據顯示該測試對篩查胎兒18-三體綜合症及13-三體綜合症也是很有較的。該診斷技術由香港中文大學化學病理學系研發。香港中文大學在這技術有多項專利權或已作專利申請。

孕婦懷孕期間,其胎兒釋放DNA於母體血循環中。敏兒安T21檢測法分析胎兒DNA,並探測母體血漿中21號、18號及13號染色體的DNA分子數量。 若血液樣本中21號染色體DNA分子數目異常增加,則意味胎兒可能患有唐氏綜合症。大規模臨床試驗證實,敏兒安T21對唐氏綜合症胎兒的檢出率高達99.1%。此方法的假陽性率為0.1%。

另外,若血液樣本中18號染色體DNA分子數目異常增加,則意味胎兒可能患有18-三體綜合症。研究數據顯示敏兒安T21對18-三體綜合症胎兒的檢出率超過99.9%,假陽性率為0.4%。

若血液樣本中13號染色體DNA分子數目異常增加,則意味胎兒可能患有13-三體綜合症。研究數據顯示敏兒安T21對13-三體綜合症胎兒的檢出率高達91.7%,假陽性率為0.3%。

假陽性率的現像反映並不是所有陽性結果都基於胎兒患有唐氏綜合症、18-三體綜合症或13-三體綜合症。因此,陽性測試結果還須經過羊膜穿刺術或絨膜絨毛取樣進一步確診。此外,敏兒安T21並不是可以檢出所有唐氏綜合症、18-三體綜合症或13-三體綜合症的胎兒。

首頁

尾頁

跳至