懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

頭先同一個friend傾計,佢都陀緊BB,其實好怕同佢傾計,次次同佢講親野都好似講到自己咩都識,暗示我唔識做人媽媽咁,好鬼煩。

咁佢最近病o左,我問候佢叫佢快d調理好身體,跟住佢話佢之後要狂食蛋同燕窩補身。咁因為我記得我中醫講過話唔好食咁多燕窩,因為燕窩有激素,主要原因係d人想d燕子多產口水所以餵d有激素o既糧比d燕子食,我好心叫佢唔好食咁多,佢一輪咀話:

「食燕窩個bb身體好強壯架,d骨骼出世時好硬淨!」
「我屋企個個女人陀bb時,都係狂食燕窩。個個bb出世都好硬淨好好湊架!雪烚膏就係,因為動物激素。」

咁我費事同佢拗啦,我淨係話:「我冇食呀,都係普普通通飲奶咋,我冇錢

佢竟然話:「我都無錢,不過好多人都同我講,呢一筆錢,一係用嚟買燕窩陀b嘅時候食,一係就bb出世後睇醫生用。我見我屋企個個bb出世都又大隻又壯,所以我先有食咋,我個仔出世都係好硬淨。個頭骨好硬,唔似其他bb咁軟林林可以初圓個頭形架!」

未聽過人地話陀仔o個陣唔食燕窩個B會病囉,咁係咪即係話d窮人d仔女病硬?真係O咀,我覺得佢講得呢句先有病!同埋,BB仔初出世d骨頭軟係好正常,有冇常識o架...

呻完!

大宅

我都無錢食, 亦都唔會食, 因為怕個子宫肌瘤更加大

happy2115  我都係, 因為有肌瘤所以不宜食燕窩  發表於 13-6-24 15:26

子爵府

BK Milk勳章

回覆:懷孕唔食燕窩BB會病?!

冇食,怕激素太多,一陣個仔乸型點算?

男爵府

燕窩其實真係有錢都唔好食咁多 尤其女人 係咪有bb都係

大宅

我覺得至有病係佢話:「呢一筆錢,一係用嚟買燕窩陀b嘅時候食,一係就bb出世後睇醫生用。」咁係咪食o左燕窩就可以100%保證個細路唔會病先?佢個仔最近同佢一齊又痾又嘔tim啦... 唉... 是鬼但,話之佢,唔想睬佢。

男爵府

冇食, 一來唔知有冇唔好既細胞, 二來飲奶食雪耳一樣有效, 我中醫叫我唔洗食燕窩添

男爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章

唔關窮唔窮事, 根本就唔建議食. 佢仲要勁食.
不過佢自己食左, 咪又係病..

伯爵府

我個同事仲好笑,我陀b就問我打算餵人奶定奶粉,我話盡量人奶啦,如果唔得咪奶粉囉,我地好多都係食奶粉大,無咩所謂啦!點知我呢位未生過的同事鬧到我狗血淋頭,話我唔識湊,又話人奶點好點好,奶粉點衰點衰,又話自己係飲人奶大,又健康,唔似我咁成日病 嚇到我傻,我立即轉哂軚講返公事! 其他我根本唔係成日病,只係我氣管敏感,成個冬天都會咳,同啲人鼻敏感一樣,有時咳得勁,費是嚇親同事,先會請病假! 其實佢咪仲唔健康,只係我無數落佢啫!

複式洋房

聽過食左bb易有濕疹!所以我去飲有得食都冇食!

子爵府

好怕同衣d人講野

大宅

Gopher_Lo 發表於 13-4-16 22:16
我個同事仲好笑,我陀b就問我打算餵人奶定奶粉,我話盡量人奶啦,如果唔得咪奶粉囉,我地好多都係食奶粉大 ...
鬼唔知阿媽係女人,鬼唔知人奶好咩,佢第時有BB就會知,唔係個個媽媽都有足夠奶水囉... 樣樣野都冇可能咁perfect達到自己想點就點,我都打算餵人奶,但係真係要睇下彩數。好似人地問我打算自然分娩定開刀,我都只可以講希望有能力自己生到,不過都要睇到時情況o架嘛,如果我個B係大隻B我要開刀都冇計。

侯爵府

唔使理會呢個朋友講嘅嘢啦,總之自己均衡飲食,食多啲雞蛋同鮮奶,隨自己心食嘢,總之唔應該食既野,唔好過量就得架啦,放鬆心情

大宅

燕窩真係不能食太多,如果子宮有瘤更加,會加速發大,醫生都建議唔好食!

男爵府

我99話要食血燕!個B好會好d,彩佢都 講就勁,唔見佢買!

伯爵府

我個中醫話燕窩養胎, 但唔可以食太多. 加上我體質問題, 佢都唔建議我食.
佢話燕窩好多蛋白質, 好難消化, 加上甜食過多驚我有糖尿.

但我99買時聽個老細狂推介, 話佢個新抱日日食, 個孫女好硬淨, 出世五日就識拱橋,
我真係咀到O埋, 問番佢, 咁細個拱橋其實會唔會唔係咁好呀!!

佢就一輪咀話我, 又唔理我食唔哂, 每次煲一大煲, 有六大湯碗咁多.
我唔想0徙, 就食...點知食兩日, 每日一碗, 食滯左...反效果成個星期食唔到野.
跟住佢又再煲大煲, 佢知我食唔哂就話我好唔食.
終於拒絕左佢兩次, 唔再拎番屋企佢先唔再煲.

但佢個CONCEPT仍然係, 燕窩好, 第日BB出世都靚D

大宅

A_lcy 發表於 13-4-16 22:37
我個中醫話燕窩養胎, 但唔可以食太多. 加上我體質問題, 佢都唔建議我食.
佢話燕窩好多蛋白質, 好難消化, 加 ...
係囉,我覺得食係冇問題,唔好食太多就得。其實食咩都好唔好過量就okay,物極必反。我都唔係反對佢食,都只係叫佢唔好食咁多。你99出發點係好,最好o既係最後佢都聽你講唔再迫你食 ~

大宅

Gopher_Lo 發表於 13-4-17 11:16
我個同事仲好笑,我陀b就問我打算餵人奶定奶粉,我話盡量人奶啦,如果唔得咪奶粉囉,我地好多都係食奶粉大 ...
我都有lie d朋友!! 自己未大過肚, 就係度指指點點! :;pppp:鬼唔知呀媽係女人, 好多野, 講就易, 但有時實在有心無力, 對住lie d fd, 真係敷衍o下算!

男爵府

BK Milk勳章

我都有食少量,每星期一碗。唔敢食太多,始終現家好多人,話唔好。

大宅

蘋果mama 發表於 13-4-17 10:38
頭先同一個friend傾計,佢都陀緊BB,其實好怕同佢傾計,次次同佢講親野都好似講到自己咩都識,暗示我唔識做 ...
bb出世頭骨好硬!?點得呀, 點過產道呀? 你個fd知啲唔知啲, 樓主都係左耳入右耳出就算了。
btw, 我都覺得唔一定燕窩先好, 睇返自己身體狀況啦. 我 自己有乳腺囊腫, 食完燕窩仲衰, 所以一定唔食.

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

身體無問題食少少唔怕,有少少問題都唔好食!話說我有個舊同事成日食燕窩,點知生乳癌,醫生話因為佢有潛在病毒,食燕窩加速病毒增長如果要食,食雪耳功效一樣

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

首頁

尾頁

跳至