爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

呀仔五歲幾,座前面得嗎,有冇法例規定的呢

大宅

回覆 sandydy 的帖子

危險少少,請三思

大宅

畀面勳章

回覆 cmsfish 的帖子

1. 前座安全帶怕會危害太細小朋友的頸項.外國有宗交通意外.在意外發生的瞬間,安全帶把小朋友的頭顱和身軀分開.
2. 另有一宗安全氣袋充氣彈出.小孩不及大人般能承受安全氣袋的撞擊力,造成腦震盪.對大人安全,未對能保護小孩.
3. 在大人駕駛時,小孩會多手接掣,如幫你打死火燈,幫你在高速公路入後波(棍波除外).

最後讓小朋友坐後排.

複式洋房

回覆:嫣爸爸 的帖子

8歲

大宅

applekit 發表於 13-4-20 22:39
8歲

對不起,真係有心請教......這是否法例規定?因為較早前在這個討論地方都好似有問過,但係好似唔係法例規定......只係自己的安全考慮.

因為我自己本人亦見過有人SET CARSEAT在車頭(行緊車),係有細路的.不過,見過一些好D的做法,就係在車頭用CARSEAT,但係調轉SET(即係頭斜向你),聽落又似乎解決了AIRBAG的問題.

願向各位衷心賜教!

男爵府

回覆:sandydy 的帖子

到Airbag 彈出,合乎小朋友乘坐高度,做到protection 。定性小朋友5-6歲,要用car seat 夠高

男爵府

sfli 發表於 13-4-22 14:16
對不起,真係有心請教......這是否法例規定?因為較早前在這個討論地方都好似有問過,但係好似唔係法例規定.. ...
rear facing carseat 有身高/重量限制, 最多咪兩歲 (仲要係美國標準款式, 香港大部份用歐盟係一歲)
咁之後點?

其實坐後面有乜問題? 根本就冇問題。

所以, 唔駛諗, 後面啦。

男爵府

林嬌嬌 發表於 13-4-22 18:16
到Airbag 彈出,合乎小朋友乘坐高度,做到protection 。定性小朋友5-6歲,要用car seat 夠高

...
不單是高度問題, 係頸椎發育程度問題!
坦白講, o的人要個bb 坐前面話冇人睇住, 所以放佢坐前面。 (先唔講咁係唔o岩)

到左5,6歲, 識性識講野, 仲有乜理由俾佢坐前面? 後面啦!

複式洋房

引用:Quote:applekit+發表於+13-4-20+22:39+8歲

原帖由 sfli 於 13-04-22 發表
對不起,真係有心請教......這是否法例規定?因為較早前在這個討論地方都好似有問過,但係好似唔係法例規定.. ...
調轉carseat坐只能在後座發生,初生至6個月先至可以咁做,因為初生BB頸部受唔起殺車及撞車沖擊,加上前坐有airbag沖撞及容易飛出車外。
另外BB會令司機分心,最好有大人睇住啦。

大宅

回覆:司機位旁幾歳先座得

我印象中係無限制, 只要有 car seat 及扣好安全帶就可以!
經驗 1 : 細女BB時 用 car seat 反方向瞓, 有 road block , police 有睇但肯定有扣安全帶, 就比我走!
經驗 2 : 大女4歳用 Car seat 坐前面, 咁岩又有 road block, police 又係肯定佢有扣安全帶, 又比我走!

大宅

HoneyFong 發表於 13-5-3 10:42
我印象中係無限制, 只要有 car seat 及扣好安全帶就可以!
經驗 1 : 細女BB時 用 car seat 反方向瞓, 有 ...

所以我都記得,374章好似無明文規定幾歲,只係安全考慮行先.

別墅

回覆:司機位旁幾歳先座得

印象中係十一歲先可坐前面,考車本notes有講。

大宅

引用:印象中係十一歲先可坐前面,考車本notes有

原帖由 Jhun 於 13-05-03 發表
印象中係十一歲先可坐前面,考車本notes有講。
無寫喎。。。

首頁

尾頁

跳至