自由講場

跳至

首頁
12345...23

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

我囡都三不五時由床跌落地
不過我屋企係木地板加厚身軟墊

其實以你屋企狀況
一係買個網床
一係買厚身軟墊
雖則話細路仔跌下會大
但安全跌好過跌落磚頭度

禁止訪問

回覆:PinPin 的帖子

禁止訪問

回覆:小龍寶寶 的帖子

禁止訪問

回覆:tomatoMM 的帖子

禁止訪問

回覆:小龍寶寶 的帖子

大宅

回覆:Bb又跌左落地..又係我既錯!我真係唔識湊佢……

你不如買地墊,同bb係地下玩呀,平時我都係放個女係地,坐梳發就一手抱住她,她會成個人「艾」落我到,放鬆下

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

你生得bb就唔好期望人地幫你手,我都知湊bb好攰,好辛苦,我個大仔都成日跌落床,跌到個頭腫哂,我大仔幾個月時,我老公返工,返到泥訓教唔幫手,我抱個仔抱到夜晚4點幾個仔訓左,放落床又喊,我老公都話我唔理個仔,我好嬲,出廳喊哂但可以點,都係要入去氹個仔,e家我細仔都歲半,你bb開始自己玩,你就由得佢,唔好比佢咁痴身,你會無咁攰

大宅

回覆:calina 的帖子

你不如下次bb訓左你先拖地啦

水晶宮

calina 發表於 13-4-22 01:35
我無得去街架……已经好耐無見過d朋友
點解唔可以去街? 帶埋阿b去咪得囉, 多d出去, 對你對bb都好.
老實講, 我覺得你的情緒太唔穩定, 喊左出黎係舒服d, 但最後都要面對同想辦法解決.
無人一生出黎就識湊仔, 個個都係邊做邊學, 阿仔再跌落地都已經發生左, 你再自責話自己唔識湊都無補於事, 當係一個教訓, 以後小心d, 走開一秒都好, 都要確保阿b安全啊.

珍珠宮

引用:網床我有,佢唔肯入去係咁喊!地墊都有好幾

原帖由 calina 於 13-04-22 發表
網床我有,佢唔肯入去係咁喊!
地墊都有好幾塊!大中細都有!頭先出事因为收起左拖地
佢喊都要佢入架啦!不過講真,當下你屋企人好難唔怪你,你坐係隔離都出事~你都唔係新手媽咪架啦!其實小朋友識扭計架,你放佢入網床佢喊,係想出黎,比d野佢玩,解釋比佢聽你去邊,一陣就抱!我都係自己湊,老公一個月先返黎兩次,我大部分時間一對一,唔通我唔沖涼去廁所咩!我都係放佢入bb床,成床玩具架,佢初初係喊架,我唔理唔抱只係解釋我做野,一陣會抱抱,過多幾次佢就知道喊冇用,等我整完野湊佢!湊仔真係要靠自己,今日種咩,他朝得咩果!佢一喊你就比佢得逞,佢有咩事都大喊先架喇!

禁止訪問

回覆:bluetulip 的帖子

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

calina 發表於 13-4-22 01:37
網床我有,佢唔肯入去係咁喊!
地墊都有好幾塊!大中細都有!頭先出事因为收起左拖地
做左人媽媽就要學點樣控制環境雖然唔會樣樣野稱心如意
但與其遮嘆唔識湊
不如學點樣解決問題
樣樣都話唔work唔成功丫仔唔鍾意
又點可以掌握自己前路

柏架山莊    發表於 13-4-23 10:54

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

喺屋企我都係自己一個人湊BB,我都要返工,同埋我BB又係超扭計勁喊嗰d BB,有時想去沖個涼或者食啖飯都唔得,上兩個星期朝早返工前,我第一次咁疏忽,阿B自己轉身跌左落地,搞到我勁內疚,喺公司喊左好耐,所以我好明白樓主妳感受,但點都好,個BB係妳自己嘅,唔好成日諗住要有人幫,首先自己學下點放鬆心情,跟住嘗試觀察下BB點解會成日喊,俾多d耐性同愛心俾BB,唔好咁大怨氣,因為BB會感受到架!

珍珠宮

引用:試過带埋佢出去,同朋友坐底食野傾計佢唔夠

試過带埋佢出去,同朋友坐底食野傾計佢唔夠一陣已经開始扭同喊!唔坐得底

...
你有冇比high chair佢坐?比d零食佢食下,比玩具玩下,都拖到d時間架!

水晶宮

calina 發表於 13-4-22 01:50
試過带埋佢出去,同朋友坐底食野傾計佢唔夠一陣已经開始扭同喊!唔坐得底

...
我仔都係架, 咁咪比d玩具距玩, 比d snacks距食.
就算唔搵朋友, 你自己都可以同距落街行下或者去商場window shopping, 推住距, 距有野睇就唔會扭, 你起碼可以清淨幾十分鐘

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

引用:Bb喊我我唔理.我媽就會係咁鬧我話喊到佢好

Bb喊我我唔理.我媽就會係咁鬧我話喊到佢好烦!叫我抱返佢!擺到成床玩具我都試過!但佢跌黎跌去擒黎擒去又會 ...
所以我咪叫你搬返老公度囉!自己一家一戶,你教仔你媽都理唔到啦!我剩係睇到你好依賴你屋企人,個仔你架!我唔見得你係你媽度有咩好處喎!返屋企自己一手一腳湊,唔洗求人,唔洗受氣,唔係仲好咩?!

珍珠宮

引用:佢好多時唔肯坐架!比玩具零食佢玩佢就突登

佢好多時唔肯坐架!比玩具零食佢玩佢就突登掉哂落地要你執執完又掉重复又重复之後就喊

...
佢呢個時間係鍾意掉玩具落地睇因果反應,同埋佢會以為佢掉你執係同你玩緊~我覺得你應該睇下書,去健康院聽下講座~好過你咩都唔了解,又唔知bb想點,你越急躁佢越脾氣差架!

首頁
12345...23

尾頁

跳至