自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

平日在家會將唔要既報紙雜誌癈紙,膠樽分好一袋袋咁扎好,放在樓下,廢紙類因為賣到錢,阿姐會推去賣,但膠樽類就算儲左一大袋都係好輕,阿姐唔會推去賣,當垃圾就咁掉左,咁膠樽我可以點處置好呢?因為我家附近没有3色回收箱!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

icecream1405 發表於 13-4-22 20:15
平日在家會將唔要既報紙雜誌癈紙,膠樽分好一袋袋咁扎好,放在樓下,廢紙類因為賣到錢,阿姐會推去賣,但膠 ...

冇計, 我只能更加減少買膠樽產品

如果產品能多些補充裝就好了 !

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

引用:平日在家會將唔要既報紙雜誌癈紙,膠樽分好

原帖由 icecream1405 於 13-04-22 發表
平日在家會將唔要既報紙雜誌癈紙,膠樽分好一袋袋咁扎好,放在樓下,廢紙類因為賣到錢,阿姐會推去賣,但膠 ...
我放大膠袋滿左就拎留下回收!

大宅

引用:Quote:icecream1405+發表於+13-4-22+20:15+

原帖由 ian723 於 13-04-22 發表
冇計, 我只能更加減少買膠樽產品

如果產品能多些補充裝就好了 !
重有玻璃樽又係無得回收,真係幾唔環保

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:icecream1405 的帖子

我屋苑有三色回收箱,膠樽同紙張我會裝好一袋放入去,剩低果d就係家居垃圾。

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

大宅

引用:我屋苑有三色回收箱,膠樽同紙張我會裝好一

原帖由 fatpanda 於 13-04-22 發表
我屋苑有三色回收箱,膠樽同紙張我會裝好一袋放入去,剩低果d就係家居垃圾。

...
我住果度就係無3色回收箱,所以想回收都唔得

侯爵府

回覆:屋企垃圾分類

不如向法團建議下??

大宅

回覆:屋企垃圾分類

就算屋苑冇大型回收,只要將d廢紙,膠樽放好, 相信清潔ee都會攞去環保回收, 賣左佢!

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由+ian723+於+13-04-22+發表冇計

原帖由 icecream1405 於 13-04-22 發表
重有玻璃樽又係無得回收,真係幾唔環保
我屋企附近有收玻璃吖,不過呢啲桶唔多囉

象牙宮

icecream1405 發表於 13-4-22 20:15

我屋邨 有3色回收箱!

我放大膠袋滿左就拎留下 3色箱 : 膠樽. 玻璃. 紙
報紙 留來 抹窗/賣.

抹桌就用 不穿之 T 恤. (從不買)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

lam133 發表於 13-4-22 20:36
我放大膠袋滿左就拎留下回收!

我都係

首頁

尾頁

跳至