自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

洋房

6,明明著中碼,死都要試加細碼
女人麻總係咁既

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:sales的血淚史

回應第一點,我會講唔該同BYE BYE 但同我講早晨或都歡迎光臨我好少回應,因為我怕一有眼神接觸,就會有sales係我旁邊介紹貨品 !

男爵府

引用:6,明明著中碼,死都要試加細碼女人麻總係

原帖由 Bella. 於 13-04-23 發表
6,明明著中碼,死都要試加細碼
女人麻總係咁既
試〜絕對唔係問題,但試爛左就好大問題,因為要解釋>再被照肺>件貨爛左少左個追數的機會!

男爵府

如果個客only挑剔我絕對接受,正是佢地既挑剔令到我地既服務質數保持水准,睇唔起人,講嘢無理冇禮貌,扮嘢係佢個人修養,我唔會擺係心,照樣笑住好溫柔解釋,當我做番我本分,當我表現有修養,個客自然會做得好,點解?佢自己會諗,冇理由個行為舉止會輸俾個sales架?我做過兼職sales多年,但變態既客我唔會接受,亦都唔會退讓,試過個女人用隻腳踩風扇開關來試風扇,好冇禮貌叫我招呼,我行過去首先用張紙巾抹左d掣先,跟住笑笑口同個女人講,miss,風扇用手撳得架啦!佢好瘀,但冇聲出。又試過個後生仔入來問嘢,我一向服務態度一流,我都好有耐性慢慢解釋,但佢突然之間發癲,話我係唔係覺得佢晤會買想快d打發佢走?我問佢我邊度解釋得唔好令你有誤會?佢話,總之我感覺到你個心裏說話,想我快d走,我依家要你同我say sorry!下,我冇做錯,何解要同你say sorry吖?叫你經理同我講(時下最興lee句).冇問題wo,我個個月拎最佳服務獎,成日有電話打來贊我服務態度一流,你話感覺到我心裏說話,係你太敏感,多d用正面既心態對人先會開心架,總之我同你講解,只要有一句說話可以幫到你,我就好開心,lee個就係我工作既態度!個男仔話,下,咁我走先啦!

bkteapot  你呢種做事態度我最讚賞!  發表於 13-4-23 12:51
柏架山莊    發表於 13-4-23 10:35

珍珠宮

好媽媽勳章

e_g 發表於 13-4-22 20:33
我做sales的,基本say hi , say bye , say thank you 必做!但唔明點解外國人/B6 會笑一笑點點頭或者say句 ...

我明架, 我死黨係sales,
佢話如果d人串串貢,
佢會專登望上天,
唔望佢地.

男爵府

我之前份工都試過比客咁樣講!
有位呀太用指甲挖花左個袋,我好有禮貌地叫客人(呀太)唔好,因為已經被挖花左,之後個客突然發癲話你依家咩態度呀?都係個句「叫你經理出黎!」當時經理係附近睇哂過程,之後經理黎到話我發癲罵佢,我,我經理解釋話因為袋面挖花係要客人賠償,佢即刻大吵大罵,「你咁幫你同事,你地肯定訓過啦!(指住我)你肯定出黎做(雞)啦〜咁好有個老倌幫你!你洗鬼企係到呀!番去床除定底褲被人扑啦!」
我忍唔住即刻反博:「我被人點樣關你咩事?你邊隻眼見到我同佢有路?你依家咁樣我可以告你,信唔信我報警?」佢又發癲話「你未報囉!」之我經理叫同事即場報警,警察一黎佢即淆底,我經理話個袋依家花左要作賠,呀太初時唔肯,我經理即刻同警察講,我有CCTV兼錄左音,警察睇完話會告佢性騷擾我及束意破壞!佢淆底想即賠錢走人,但警方個邊唔肯要拉佢番差館慢慢傾,結果好樣衰地被警察拉走左!
我真係唔明點解d人咁多幻想既空間!

candice0830   個呀太好過份啊!!!!!   發表於 13-4-23 17:30

男爵府

引用:識人係豆豆老公時裝店做sales+,+普通sales

原帖由 bata 於 13-04-23 發表
識人係豆豆老公時裝店做sales , 普通sales一個月要揹60幾萬營業額 陰公

...
但人工係咪好高架?壓力大到爆

男爵府

睇完呢個post,我都想寫下waitess的血淚史

meow~meow    發表於 13-4-23 11:40

珊瑚宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

e_g 發表於 13-4-23 10:18
有位呀太用指甲挖花左個袋,我好有禮貌地叫客人(呀太)唔好,因為已經被挖 ...

咁的人都有!?

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:我之前份工都試過比客咁樣講!有位呀太用指

原帖由 e_g 於 13-04-23 發表
有位呀太用指甲挖花左個袋,我好有禮貌地叫客人(呀太)唔好,因為已經被挖 ...
咁無口德 睇黎佢無咩朋友

男爵府

玩具勳章

高質素既客人同高質素既Sales同樣難求!

男爵府

2018父親節勳章

其實未做過服務性行業係唔明當中感受,但而家後生仔女又小咗eq,所以有d sales服務唔好。好耐之前我曾做過某電訊公司門市,好多時有舊有客戶想攞優惠,但行政上門市無得比,而且連我地都無,要客人打電話問有咩優惠。有個客好不滿咁鬧我地唔比優惠,仲大大聲話:我用咗你地公司十年啦,咁都無優惠....。後來我答咗佢一句,佢唔好意思咁走咗.....我答佢..(唔好意思先生,今年我地開台五週年,未有十年啊)

男爵府

其實d客有禮貌,唔買野我都唔介意!但總係有d客搞搞鎮!
我試過有朋友,佢做經紀,有客要睇樓,無問題;但睇完之後話比我朋友聽:「我純粹睇下其他人既單位去諗我間屋點裝修〜」真係比佢吹啤

公爵府

回覆:e_g 的帖子

我之前做個b b 化妝品的神祕顧客

我要就sales 的表現俾分,我同同行的朋友講,做得好勁讚,麻麻就ok, 勁差就俾麻麻。人地打份工,我地check 佢的表現所看到的只是片面!sales 係人會受情緒影響!
不想因為他一時的表現作為他的評審!也不知道這評審對他有多大impact

侯爵府

環保接龍勳章

而家D人係好燥火,
咩都係自己啱/人地錯,
成人話人咩態度, 偏偏唔會睇下自己先.

有時見到D人帶住小朋友都係咁自私自利,
都唔知點敎得好下一代.

男爵府

畀面勳章

姆名 發表於 13-4-23 03:04
絕對認同有時你估我鐘意係咁介紹有咩衫有咩新貨咩,阿姐係個cam到望到你一舊飯咁,即刻有電話到鬧到九彩咁,同埋有時香港人真係吾買都玩好耐,可能等緊人未夠鐘,咪係你間鋪到玩下,有時吾係我地見高拜見低踩,係做得耐,真係你有無心買我地feel到,當然亦有衰既sales啦 ...
咩原來咁樣都唔得架mouth:
我真係成日等人未夠鍾四圍行街架喎, 咁唔一定買到野, 原來真係會比d sales 姐姐背後話架!

男爵府

D客又好中意exchange,1,買左成個幾月又換;
2,自己/工人洗爛又換;
3,著左成個月覺得唔舒服又換;
4,減價買out season既野,到左岩季節拎出黎著唔中意個款又換;
5,個袋自己整花就賴品質唔好又換;

其實我地點都唔會換嫁啦!明明自己問題,換唔到又發老脾,又彈個句「叫你經理出黎!」
我直接講「在下正是!」佢地永遠同一個反應「呆左」,之後就講「你咁樣倒公司米,聽執笠.........../我實唱衰你公司...........」之後走人!

侯爵府

引用:如果個客only挑剔我絕對接受,正是佢地既挑

原帖由 千千萬萬 於 13-04-23 發表
如果個客only挑剔我絕對接受,正是佢地既挑剔令到我地既服務質數保持水准,睇唔起人,講嘢無理冇禮貌,扮嘢 ...
哈哈哈, 個男仔仔真係癡既!

大宅

引用:Quote:姆名+發表於+13-4-23+03:04+絕對認同

原帖由 bbtammy 於 13-04-23 發表
咩原來咁樣都唔得架
我真係成日等人未夠鍾四圍行街架喎, 咁唔一定買到野, 原來真係會比d sales 姐 ...
吾買吾緊要,我係話玩野果種,吾買都試勻人地鋪頭所有野果d,吾係講笑,係所有野

大宅

引用:Quote:原帖由+姆名+於+13-04-23+發表絕對認

原帖由 -Athena- 於 13-04-23 發表
如果真係想行下唔買野都唔得咩?
我係話玩好耐果種,睇清楚小小

首頁
56789...10

尾頁

跳至